Ми у Facebook
11.01.2012, 11:08

Що можна "підхопити" у рівненських маршрутках?

Захворів – сиди вдома і не заражай інших, а хочеш захиститися від інфекцій – роби щеплення, в один голос радять лікарі. Однак, не кожен дотримується цих рекомендацій і нерідко хворим з’являється у громадських місцях, зокрема в транспорті, тим самим наражаючи на небезпеку не лише себе, але й оточуючих.
Поспішаючи на роботу, в школу або ж на важливу зустріч, ми вперто намагаємося влізти у переповнену маршрутку чи тролейбус, і в напівпідвішеному стані, або ж якщо пощастить, то сидячи отримуємо свою порцію "мікробів" від інших пасажирів. Справа - бабуся кашляє, забувши одягнути маску чи просто прикритися, зліва - чоловік намагається рукавом підтерти прояви гаймориту, а спереду перед нами у юнака ніс засвербів і давай ділитися з іншими душевним чханням...

Знайома картина? І так чи не щодня. Які ж болячки можна "підчепити" у громадському транспорті і як від них вберегтися журналістка вирішила поцікавитися у спеціалістів.

Як зазначив лікар-епідеміолог Рівненської обласної СЕС Віктор Мороз, у місцях великого скупчення людей, зокрема в громадському транспорті, можна "підчепити" всі групи інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом, особливо якщо у людини ослаблений імунітет.

– Однак, найбільшою є ймовірність заразитися грипом, ГРВІ, кором, краснухою та туберкульозом, – каже Віктор Мороз. – Адже при чханні та кашлі хворої на грип чи ГРВІ людини, мікропи розповсюджуються до двох метрів. У громадському ж транспорті відстань між пасажирами часто становить лічені сантиметри, особливо у годину пік. Нині ж у Рівному та області ситуація з грипом спокійна і підвищення рівня захворюваності не спостерігається. Можливо, це пов’язано з тим, що діти перебувають на канікулах. До того ж, у новорічно-різдвяні свята люди взагалі менше звертаються до лікарів, і тому, можливо, не всі випадки захворюваності фіксуються.

Що ж до кору, то на Рівненщині спостерігається підвещений рівень захворюваності. Відтак, у 2011 році було зафіксовано 95 випадків захворюваності, 43 з яких у грудні. Натомість у 2010 році лише одна людина в області захворіла на кір.

Краснуха ж найбільш небезпечна для вагітних жінок, особливо у першому триместрі. Адже, якщо вагітна перехворіє цією хворобою, є велика ймовірність того, що дитина народиться з вадами розвитку.

У свою чергу, за словами завідувача відділу особливо небезпечних інфекцій Рівненської обласної СЕС Сергія Шуляренка, ймовірність заразитися туберкульозом у громадському транспорті доволі невелика.

– Адже туберкульоз відноситься до тих інфекцій, заразитися якими можна, якщо перебувати у тривалому побутовому контакті із хворим, – каже Сергій Шуляренко. – Хоча туберкульоз і передається повітряно-крапельним шляхом, "підчепити" його у громадському транспорті, супермаркеті, чи просто на вулиці можна лише у випадку, коли у людини сильно ослаблений імунітет, або ж немає щеплення. Відповідно, якщо хвора людина кашляє, інфекція потрапляє у повітря і, вдихаючи її, інші можуть заразитися. Однак, ще раз підкреслюю, що ймовірність заразитися туберкульозом у такому випадку досить невелика, на відміну від інфекцій грипу, дифтерії.

А щоб вберегтися від небажених наслідків перебування у громадському транспорті, лікар-епідеміолог Віктор Мороз перш за все радить робити щеплення.

– Немає кращого захисту від хвороби, ніж вакцинація, – додає Віктор Мороз. – Тому ми щороку рекомендуємо робити щеплення проти грипу. А також тим, хто не отримав планового щеплення від кору та краснухи, не зволікати з цим. Окрім того, варто уникати перевтоми, стресів, які згубно впливають на наш імунітет. А також ретельно мити руки, подбати про комфортний одяг та взуття, щоб не перехолоджуватися, не забувати одягати шапки та дотримуватися раціонального харчування. Якщо ж з’являються ознаки тої чи іншої хвороби, у жодному разі не займайтеся самолікуванням, а обов’язково звертайтеся до лікарів.

Читайте також:
Санлікарі рекомендують не їхати на Західну Україну та Європу через кір

На Рівненщині та Волині зафіксували спалах кору. Вакцини проти нього немає

ВООЗ побоюється повернення кору в Європу





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ