Ми у Facebook
23.02.2012, 09:49

Головні прокурор та міліціонер Рівненщини розжилися на бюджетні квартири

Минулого тижня, до річниці виводу військ з Афганістану, на засіданні Рівненського міськвиконкому виділяли квартири для учасників бойових дій. Однак серед тих, хто отримав житло, окрім "афганців" виявились працівники правоохоронних органів і прокуратури.
Квартири в додатку

На засіданні Рівненського міськвиконкому, який пройшов минулого тижня, виділялось житло. Здебільшого квартири отримали військовослужбовці та учасники бойових дій. Відповідні проекти рішень були заздалегідь роздані членам міськвиконкому. Однак за кілька хвилин до початку засідання присутнім було роздано додаток, до попередніх проектів рішень. У ньому значились ще три квартири, які пропонувалось виділити тим, хто цього потребує. Житло, згідно з документами, виділялось у розпорядження управління МВС у Рівненській області, управління СБУ у Рівненській області та обласної прокуратури.

Як сказано в проекті рішення: "До міського голови звернувся виконувач обов’язків прокурора Рівненської області з проханням зареєструвати 3-х кімнатну квартиру №** у будинку №** (номери квартир не вказані за рішенням редакції — ред.) на вулиці Буковинській житловою площею 50,5 кв.м, як службову квартиру прокуратури...". Далі йдеться, що "вказана службова квартира надається прокурору Рівненської області Присяжнюку Василю Степановичу на склад сім’ї 4 особи. На даний момент сім’я Присяжнюка В.С. Зареєстрована в гуртожитку на вул.Дубенській 37".

План 3-кімнатної квартири, наданої головному прокурору Рівненщини Василю Присяжнюку
План 3-кімнатної квартири, наданої головному прокурору Рівненщини Василю Присяжнюку


Далі в цьому ж проекті рішення значилось аналогічне прохання першого заступника начальника Управління МВС України в Рівненській області. Правоохоронці просили міського голову "зареєструвати 2-х кімнатну квартиру №** у будинку №** на вулиці Буковинській житловою площею 31,7 кв.м, як службову квартиру УМВС в Рівненській області та затвердити рішення житлово-побутової комісії Управління щодо надання вказаної службової квартири Лазутку Василю Івановичу на склад сім’ї 3 особи".

План 2-кімнатної квартири, <br />
наданої головному міліціонеру <br />
Рівненщини Василю Лазутку
План 2-кімнатної квартири,
наданої головному міліціонеру
Рівненщини Василю Лазутку


"Ні, такий тут не живе"

OGO.ua поцікавився, чи справді прокурор Рівненської області живе у гуртожитку за адресою вулиця Дубенська, 37. Журналіст зайшла в гуртожиток у пошуках прокурора області і запитала в комендантки гуртожитку чи він там проживає.

— Скажіть, прокурор області тут живе?

— Прокурор? — дивується комендантка

— Присяжнюк.

— Ні, такий тут не живе.

— Ви точно знаєте?

— Звичайно, — ствердно відповідає комендантка.

Виходить, що в документах є деяка неточність і Василь Присяжнюк з сім’єю не мешкали в гуртожитку на Дубенській. Цю інформацію підтвердили й в обласній прокуратурі. Прес-секретар прокурора області Людмила СУРЖУК каже, що квартиру Василю Присяжнюку дають як службову, а до цього він квартиру винаймав.

Тоді виникає питання: навіщо було реєструватись в гуртожитку?

Для прикладу, очільник обласної міліції в гуртожитку не реєструвався, в тому ж таки документі значиться, що “На даний час Василь Лазутко з сином зареєстровані у 4-кімнатному будинку в с.**** (назву не вказано за рішенням редакції — ред.) Київської області, в його дружина — у 3-х кімнатній власній квартирі у м.Києві”.

На відміну від прокурора, керівник обласної міліції квартиру не винаймав. Начальник сектору зв’язків з громадськістю УМВС у Рівненській області Тамара ЛИСЕНКО говорить, що квартиру Василю Лазутку дають як службову, а протягом дев’яти місяців він проживає у стаціонарі лікарні УМВС на вулиці Княгині Ольги.

Мер не в курсі

Прокоментувати ситуацію ми попросили у міського голови Рівного Володимира Хомка і зателефонували до керівника прес-служби мера Олександра ЛОПАЧУКА. Речник міського голови повідомив, що міський голова не в курсі щодо видачі квартир. Це рішення не має жодного відношення до формування та розподілу міського бюджету. Рішення про видачу квартир для прокурора Рівненської області Присяжнюку Василю Степановичу та начальник УМВС України в Рівненській області Лазутку Василю Івановичу затверджується міськвиконкомом з подання розпоряджень облдержадміністрації від 16.06.2011. У повноваження міського голови входить лише видавати ордери на відповідні постанови, додав прес-секретар Володимира Хомка.

Цікаво, що міський голова "не в курсі" прохань, які посилаються на його ім’я. Однак спишемо це на бюрократію. Можливо всі "технічні" питання важко запам’ятати. Тим більше, що гроші на придбання квартир виділила обласна влада. Як значиться в документі, квартири придбані "Головним управлінням з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації на виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 16.06.2011 №306.

Квартира зареєстрована в КП "Рівненське міське бюро технічної інвентаризації" як квартира державної форми власності".

Як розповів начальник Головного управління з питань будівництва та архітектури Рівненської облдержадміністрації Юрій СІДЛЕЦЬКИЙ, житло було придбане за гроші обласного бюджету і за рішенням депутатів обласної ради.

— Кошти на придбання службових квартир виділялися з обласного бюджету за рішенням депутатів, що обговорювали це питання на засіданні сесії Рівненської обласної ради, — сказав Юрій Сідлецький.

Різні метри

Дивлячись на проект рішення, здивував малий "метраж" квартири. Трикімнатна квартира для прокурора мала лише 50,5 "квадратів". Перевірити метраж нових службових квартир можна, легко зайшовши на інтернет-сайт компанії, яка збудувала і продає житло. Тут можна подивитись планування і метраж кожної квартири і дізнатись, яка квартира в будинку вже продана, а яка ще вільна.

Так-от, зайшовши на сайт компанії, ми з’ясували, у чому "заковика": в документі значиться лише житлова площа. Тобто площа трикімнатної службової квартири, виділеної прокурору області, вказана без урахування прощі коридору, кухні та інших приміщень. Загальна ж площа прокурорської квартири становить 89,2 кв. м. У той же час службова квартира очільника обласної міліції Василя Лазутка при 31,7 кв.м житлової площі має 70,06 загальної.

Хто працює, той...

Ми не проти виділення службового житла. Зрештою керівник обласної міліції має десь жити, так само, як і прокурор області. Однак чому вся ця ситуація так "зашифровується" — залишається питанням. Так само, як і залишається питанням, чи не змінять згодом ці квартири свого статусу зі “службових” на “приватні”. Зрештою так часто буває, що чиновники різного рівня після втрати посади залишають собі “бонус” у вигляді житла чи земельної ділянки. Так обласна рада минулого скликання виділила під будівництво земельну ділянку тодішньому голові облради Олександру Данильчуку, який не мав житла у Рівному. В нинішній каденції облради він свою посаду втратив, а земельну ділянку — ні. Отримала житло, вже при нинішній обласній раді, й заступниця голови Рівненської облдержадміністрації Світлана Сад. Список можна продовжувати.

Після позачергової сесії облради один з обласних депутатів у кулуарах у розмові про виділення квартир високопосадовцям сказав: “Так люди ж працюють...”. Логічно тоді поставити питання: “А звичайні українці — ні?”.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ