Ми у Facebook
04.01.2014, 00:18

Архиєпископ УПЦ КП пропонує змінити гімн України [ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ]

У соціальних мережах розгорнулась жвава дискусія навколо пропозиції архиєпископа Чернігівського і Нижинського УПЦ КП Євстратія (Зорі) змінити текст Державного гімну України.
«При всій надзвичайній повазі до нього у мене давно виникала думка, що це гімн народу, який добивається своєї державності, а не народу, який має свою державу», - цитує священослужителя risu.org.ua. Як стверджує архиєпископ, слова, що віднесені до майбутнього часу, як то «усміхнеться доля, згинуть вороженьки, запануємо у своїй сторонці», «з одного боку надихають на боротьбу, але з іншого - опосередковано стверджують, що зараз у нас нема долі, ми не пануємо в своїй державі, бо вороженьки не згинули».
«Так було 150 років тому, коли писався гімн. Але з 1991 р. є незалежна Україна, тому слова головної пісні мають утверджувати нову реалію, бути стверджувальними, а не як раніше, у час бездержавності – очікувальними», - аргументує він свою думку. «Мені можуть заперечувати, що «це - не наша держава, ми в ній не пануємо» тощо, але ці твердження - політичні, тому за своєю суттю - мінливі. А гімн має утверджувати, що Україна є державою, в якій панує український народ і це принцип, вищий за будь-який сучасний політичний стан», - пояснює владика Євстратій.

Архиєпископ вважає, що дискусію на цю тему варто продовжити і водночас пропонує «свій варіант - складений з максимальним наближенням по звучанню до нинішнього тексту:

Ще не вмерла України ні слава, ні воля,

Вже (І) нам, браття-українці, усміхнулась доля.

Гинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

Та пануємо ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.




Гімн України на поєдинку Кличко-Повєткін заспівала Джамала, а гімн Росії - Кобзон

Пропозиція владики Євстратія викликала сотні коментарів у соцмережах. Підводячи перші підсумки дискусії, автор ідеї оприлюднив на своїй сторінці у Facebook такі висновки:

1. Категорично проти змінювати слова гімну зараз, самовільно. Гімн - пісня єднання, співати його слід всім разом однаково, а не кому як бажано.

2. Питання до змісту є не лише у мене, але у багатьох. Тому в майбутньому, коли будуть вирішені більш актуальні питання державотворення - до цієї теми будуть повертатися. Бо як бачу, моя думка - лише крапля в океані співзвучних.

3. Вважаю, що треба популяризувати духовний гімн "Боже Великий, Єдиний…", щоби він був ширше знаний в народі, зі словами. Наприклад, починати якісь заходи державним гімном, а завершувати молитвою "Боже Великий…"

4. Століттями Українська держава - це була наша національна ідея. Звідси - зміст вірша Чубинського, який став національним гімном, звідси гасло "Здобудь Українську державу або згинь у боротьбі за неї!".

З 24 серпня 1991 року Українська держава - є. З усіма недоліками та проблемами, але вона є, вона здобута.

Тому щоб не втратити свою державність маємо розбудовувавати цю Українську державу. Бо у пошуках ідеальної Української держави можемо розсваритися так, що згубимо Україну. Про це нам нагадує і гетьман Мазепа у своїй думі, яку наводив раніше.

Отже, в нашій віковій національній ідеї "боротьба за Українську державу" повинен бути новий, відповідний сучасності ключовий акцент: розбудова держави. Не звичне сподівання на світле майбутнє, а творення можливого ліпшого вже зараз.

Бо, зрештою, Українська держава - не мета життя українського народу, а засіб , інструмент для побудови його кращого життя.


А що думаєте про пропозицію архиєпископа Євстратія ви? Висловлюйте свої думки у коментарях!

Редакція звертає увагу коментаторів на необхідність дотримання поваги до державних символів України. Коментарі, які не відповідатимуть цій умові, видалятимуться.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ