Ми у Facebook
18.10.2002, 16:35

Безпека коштує дешевше

Майже три мільйони гривень витратив страховий фонд на погашення виплат потерпілим від нещасних випадків на підприємствах Рівненщини цього року. На даний момент їх нараховується біля трьох тисяч. Тому спеціалісти управління охорони праці резонно вирішили, що запобігти травматизму — набагато дешевше, ніж покривати витрати на нього.
Уникати травм на виробництві та посприяти налагодженню більш тісних контактів між директорами підприємств та виробниками засобів захисту мала на меті перша у Рівному виставка “Охорона праці та безпека життєдіяльності”, відкриття якої відбулося 16 жовтня на базі ЦНТЕІ.
Дев’ять підприємств з різних регіонів України презентували свою продукцію у чотирьох напрямках: тематична література, засоби захисту робітників, знаки безпеки та комп’ютерні програми. На стендах зацікавлені могли знайти все — від протигаза до комп’ютерного тренажера.
— До цього часу не існувало прямої співпраці між керівниками підприємств та виробниками продукції, — коментує ситуацію начальник обласного управління Держнагляду охорони праці Микола Нос.— Відтепер ми плануємо проводити такі виставки регулярно. Крім того, на Рівненщині абсолютно незаповнена ніша консультаційних послуг у сфері гігієни та безпеки праці. А у нас як повелося — доки грім не вдарить...
По закінченню виставки гостей та учасників запросили на семінар, присвячений аналізу стану охорони праці, причин аварійності та нещасних випадків. Слово брали фахівці-науковці з Українського державного університету водного господарства і природокористування та професіонали-практики, що представляли зацікавлені управління, спеціалісти ЦНТЕІ.
Кожного року на підприємствах Рівненщини трапляється в середньому двадцять нещасних випадків з летальним фіналом. Попри вироблені програми та накази ця цифра вперто не хоче зменшуватися. Можливо, ця виставка допоможе керівникам рівненських підприємств чітко усвідомити, що саме завдяки їх активній участі з запровадження новітніх технологій для убезпечення умов праці — найкращий шлях до заощадження власних коштів, аніж економія на захисних засобах для підлеглих.






На правах реклами