Ми у Facebook
23.07.2003, 07:35

Голка в голові і казка під гіпнозом

Більшість пропонованих зараз методів “рятування” від алкоголізму — просто-напросто шарлатанство, і деякі з них здатні нанести хворому шкоду.
1) Так звана “детоксикація”. В рекламі хворому обіцяють приїхати додому і за годину вилікувати його від алкоголізму. Насправді алкоголіку ставлять крапельницю з фізрозчином і знімають гострий стан, запій. Це річ досить примітивна, для такого “лікування” не потрібно володіти великими медичними знаннями. І справа в тому, що хворий таким чином ніяк не може позбутися залежності. “Почистивши” кров за 5-6 годин, алкоголік оживає і знову йде пити!
2) Вшиття “торпеди”, кодування (психологічна “установка”, що забороняє прийом алкоголю) — теж дуже розповсюджені методи, засновані на ляканні пацієнта. Людину залякують: наприклад, присипляють під гіпнозом і говорять, що ввели йому у вену ампулу або якусь речовину, що, реагуючи з алкоголем, перетворюється в смертельну отруту. Основна ідея такого “лікування”: вип’єш — помреш. Усе це чистої води брехня. По-перше, ампули ніякі не вводяться. Уявіть, що у ваш організм вшили стороннє тіло. Що відбудеться? Загноєння й відчуження. А якщо вводять рідину, вона швидко виводиться і аж ніяк не здатна циркулювати по венах кілька місяців. З тим же успіхом можна плюнути людині в око і сказати, що, якщо вона вип’є чарку, в неї око випаде. Але найбільший недолік цих методів у тому, що хворий, поки вірить у розказані лікарем “казки”, буде страждати. Уявіть: раніше в людини була “віддушина” — горілка. А тепер її цього позбавили, а взамін нічого не дали! І людина починає просто усіх ненавидіти.
До того ж хворий стає залежний від лікаря. І щораз, коли в нього виникають проблеми, він йде до лікаря знову кодуватися. А потім настає загострення хвороби, зрив, з’ясовується, що, випивши, ти зовсім навіть не вмираєш, і усе виливається в ще сильніший запій.
3) До речі, популярний ще й метод лікування алкоголізму без відома хворого. Він полягає в тому, що в їжу або безпосередньо в алкоголь підмішують якийсь порошок, краплі (наприклад, “Колме”, ціанамід, дисульфірам), чи настоянку рослин, що мають блювотну дію. Випивши, людина почуває нудоту, серцебиття, холонуть руки. Але, по-перше, деякі такі “ліки” мають токсичну дію і ще більше вражають печінку, по-друге, сильна блювота небезпечна і може викликати зневоднення і порушення балансу речовин в організмі.
4) Є й усілякі екзотичні способи. Нагрівання людського тіла у воді, може усунути гострий стан, запій, але психологічну залежність від спиртного, зазвичай, не зніме, тобто від алкоголізму не вилікує. Голковколювання в голову, запозичене нами з Китаю, впливає на центри, що відповідають за рефлекси. І добре, якщо лікар володіє методикою, він хоча б не нашкодить. А якщо недосвідчений медик застромить не туди здоровенну голку, можна і лицьові нерви пошкодити.





На правах реклами