Ми у Facebook
30.12.2004, 01:41

Тест на профпридатність

Розібратися в тонкощах визначення профпридатності важливо як людині, яка шукає роботу, так і роботодавцю, що підбирає персонал. Кінцевий результат, який цікавить обох — однаковий: правильний вибір. У першому випадку — це відповідність професії власним очікуванням та можливостям, у другому — адекватність працівника тим функціям і відповідальності, які на нього покладаються.
— Відповідно до якої сфери діяльності людина схильна, психологи виділяють п’ять основних типів професійної спрямованості: людина — знакова система, людина — художній образ, людина — людина, людина — техніка, людина — природа. Тобто кожен тип визначає ту сферу діяльності, в якій особистість відчуватиме себе найбільш комфортно, а також зможе проявити певну комбінацію якостей, що допоможуть досягнути успіху у вибраній професії та принести максимум задоволення, — розповідає заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Рівненського міського центру зайнятості Лариса Масталярчук. — У світі існує понад 150 професій. Кожна з них потребує від людини певних здібностей, фізичного здоров’я, рис характеру. Через те фахівці-психологи розробляють професіограми та психограми, керуючись якими легко визначити підбір методик для встановлення професійної придатності особистості до тієї чи іншої спеціальності. Починати, звичайно, треба із визначення професійної спрямованості, враховувати особливості вищої нервової системи, емоційно-вольову сферу, фізичне здоров’я та інтелектуальні особливості. Професійну спрямованість можна визначити диференційно-діагностичним опитувальником, квадратом інтересів, тестом Голанда чи тестом Айзенка. Емоційно вольову сферу — методикою експрес оцінки емоційних станів за Кисельовим чи тестом Кеттела, приміром. Мислення — тестом інтелектуального потенціалу чи за допомогою матриці Равена, пам’ять — методикою ОП-1. Розроблені також методики на перевірку уваги, зорового сприйняття, комунікативних та організаторських здібностей, уяви та ін. Цікаво, що певні професії вимагають не просто наявності якоїсь якості, скажімо, мислення, а конкретно — аналітичного. Тобто здатність до логічного вітатись роботодавцями буде менше. Чи вибрана посада вимагає не просто пам’яті, а конкретно: оперативної. Як не прикро, а виявлення у кандидата хорошої наочно-образної пам’яті не підвищить шансів на отримання цієї роботи.
Проблема з підбору кадрів зараз стоїть особливо гостро, бо молоді люди, на жаль, вибирають професії не за покликом серця, а за престижністю та популярністю. Не варто казати, що відбувається, коли вони починають працювати за професією, до якої не мають жодних здібностей, а, можливо, і нахилів.

Стажування — краще за все
Так підсумувала багатоступеневий підбір кадрів у агенції “Фея” — одному з не багатьох приватних кадрових підприємств Рівного, що проводять тести на профпридатність — менеджер з питань підбору персоналу Леся Рогашко.
— Ми прагнемо з одного боку вдало працевлаштувати людину, що звертається в агенцію в пошуках роботи, а з іншого стараємося забезпечити роботодавця максимально професійними працівниками, враховуючи також і його вимоги та побажання. Щоб вдало підібрати претендента на певну роботу, потрібно вивчити його здібності та можливості. У нашій фірмі велика увага приділяється індивідуальній співбесіді, при якій виявляються нахили, особливості характеру, вміння, знання, навички та мотивації пошуку роботи, що вносяться до картотеки. В агенцію приходять, як правило, люди двох категорій: одні шукають просто роботу, інші — гарно оплачувану роботу з можливістю кар’єрного росту. Відповідно до цих запитів ми підлаштовуємо пошук. Коли з’являється вакансія — починається відбір претендентів, згідно з анкетними даними, що вже маємо. Пізніше проводиться тестування із обраними за картотекою людьми. У підборі методик тестувань орієнтуємось на побажання роботодавця. Існує ряд фірм, що звертаються до нас уже з певним набором тестів, за якими вони б хотіли перевірити претендентів, а також ми пропонуємо власні методики. Ідеально підібрати працівника тільки за тестом не можливо, тому що певні якості розкриваються тільки при стажуванні, яке передбачене контрактом. “Фея” зацікавлена у правильності підібраних кадрів, бо від цього залежить репутація нашої агенції, вдалий бізнес замовників та доля працевлаштованого нами персоналу.

Довіряйте персонал професіоналам
— Кожна професія висуває ряд вимог до осіб, які повинні виконувати певні посадові обов’язки. Оскільки всі різні, то певні люди до певних професій не підходять навіть теоретично, — зауважує директор Регіонального інституту соціальних досліджень, кандидат психологічних наук Володимир Малічевський. — Це стосується як фізичних, так і фізіологічних особливостей особистості. Якщо, приміром, у людини нема мотивації на досягнення успіху, то не можна її ставити на динамічну роботу.
Діагностику певної професії та посади — психограму може зробити тільки спеціаліст. Він повинен врахувати психофізіологічні якості людини (психічне та фізичне здоров’я, витривалість) психологічні характеристики (здібності, інтелект, риси характеру, мотивації діяльності). А також повинен враховувати особливості колективу, в якому працюватиме людина, стиль керівництва та особистісні якості керівника. Різниця між правильно та неправильно підібраним персоналом для процвітання фірми велика. Неправильно підібрані працівники можуть не тільки зменшити прибутки, а й “завалити” те чи інше підприємство.
Спеціалісти при відборі кандидатів на певну посаду звертають увагу на інтелектуальні здібності — рівень інтелекту, пам’ять, увагу, схильність до творчості. На особливості характеру та темпераменту — вольові якості, комунікативність, відношення до життя. На мотивацію діяльності, бо певна категорія людей орієнтується на досягнення успіху (“бути першим у своїй сфері”), вони підійдуть ідеально на посади, скажімо, керівників, менеджерів, представників робітничих професій .Інша категорія — на уникнення неуспіху (“не допустити помилок, щоб уникнути покарань”), з таких людей вийдуть хороші службовці, бухгалтери, завскладів. Велике значення при відборі персоналу є акцентування уваги на соціально-психологічних показниках: конформності (здатності приймати норми і цінності в колективі) чи не конформності, конфліктності чи не конфліктності, життєвих цінностях та моралі.
Врахувати всі ці особливості особистості важко людині не підготовленій. Якщо пропустити деякі із аспектів перевірки кандидата і зоорієнтуватись тільки на його яскравий інтелект, приміром, чи якісь особливі здібності, можна розраховувати на непродуктивну, дезорганізовану роботу колективу. І негативні наслідки такого рішення не примусять себе чекати. Отже, довіряйте свій персонал професіоналам.

Дві сторони однієї медалі
Про особливості підбору персоналу за новітніми методиками визначення професійної придатності у рівненській компанії “Вік-Експо” розповідає експерт з формування бізнес-команд ТОВ “Євро-Волинь” Юрій Трачук:
— Ми у підборі кадрів орієнтувалися на технологію під назвою “асемент-центр”, вона полягає в узагальненні практично всіх методик з підбору команд: тестів, анкетування, співбесіди з профільними фахівцями та психологами. Ця методика широко застосовується на Заході. Конкурсна комісія за технологією “асемент-центр” на одного претендента може складатися з дев’яти осіб, при чому кожен з них відповідає за свій напрямок. Перевага у відборі, звичайно, надавалася молодим незіпсованим людям, що легко навчаються, бажають здобути певний досвід і хочуть бути корисними для підприємства. Після певного тестуваннями відібрали по два–три кандидати на одну ключову вакансію. Коли була сформована група, за допомогою рольових ігор чи навчальних кейсів (розігрування реальних ситуацій в майбутній роботі) виявили найбільш перспективних кандидатів на цю посаду. Для цих людей був проведений тренінг з формування бізнес команди та розділеного управління. Він поставив всі точки над “і”, а головне, що відсіяні претенденти самі зрозуміли, що вони не вписуються в структуру компанії і дякували, що ми дали їм можливість це зрозуміти до того, як вони могли кинути попередню роботу. Методика “асемент–центру” дає 98% гарантію успішності відбору на конкретну посаду. Вона дозволяє не посаду підбирати під людину, а людину під посаду.
Про результати підбору персоналу за новітніми методиками товариством “Євро-Волинь” розповідає помічник директора МПП “Вік-Експо” Вікторія Коржиновська.
— Підібраним персоналом однозначно задоволені. Ми відкрилися тільки 7 грудня минулого року, але вже можна говорити про значні результати роботи компанії. Нас помітили в Києві, ми стали одними з найкращих дилерів мережі “Єврокар” як в продажу, так і в сервісі. Ми задоволені роботою створеного колективу, їхньою професійністю. Люди, що працюють у нас, добре знають свою роботу і прагнуть працювати якнайкраще, щоб досягнути максимального успіху. Важливе значення також у роботі нашого підприємства має командний підхід до справи. В бізнесі — це важливо. Звичайно, без кваліфікованих працівників, що об’єдналися у справжню команду однодумців, таких показників досягнути було б важко.





На правах реклами