Ми у Facebook
03.01.2007, 23:54

З пивом святкують Різдво і лікують застуду

На пивзаводі зберігають зразки усієї продукції (Фото надане Hoshva PR)

А щоб напій краще смакував, у кухоль вибивають яйце або кладуть ложку сметани
Полюбляють тамувати спрагу хмільним пивом як чоловіки, так і жінки. Але існує ще одна традиція, така ж давня — грітися гарячим напоєм узимку. Ще в середньовіччя пиво готували своїм чоловікам жінки. Першу броварню в Україні заснували монахи-єзуїти у 1715 році. Варять пиво тут і досі, як і колись, — у мідних чанах. Ми ознайомилися на пивоварні з сучасним процесом приготування хмільного напою.

Пиво готують з трьох основних компонентів: солоду, хмелю та води. Від сорту солоду (пророщене зерно ячменю, пшениці очищають від корінців та паростків, а потім висушують) та його кількості залежить сорт пива (світле, темне, міцне).
Солод подрібнюють у спеціальній дробильній установці, звідки подають у заторний мідний чан. Тут його змішують з водою та витримують деякий час при температурі 50 градусів. Цей період називають мальтозною паузою (іде накопичення цукрів), від тривалості якої залежить вміст алкоголю. У цьому чані формуються смакові якості пива.
Після витримування суміш води та подрібненого солоду подають у фільтраційний чан, де відбувається відділення подрібненого солоду (дробини) від рідини (сусла).
На сито осідає плівка ячменю та пшениці, а сусло надходить у сусловарний котел.
На цьому етапі приготування додають хміль. Впродовж 12 годин основні компоненти бурштинового напою киплять у сусловарному котлі.
— Ці три основні мідні чани та етапи називають кухнею заводу, — пояснює президент Львівської пивоварні Володимир ПЕЧЕР.
Далі гаряче сусло подається у вірлпул. Тут охолоджується та разом з дріжджами переходить у бродильний танк, де через 14 днів дріжджі вилучають.
Після усіх цих етапів пиво вже має свій характерний смак, але його ще фільтрують. Із кізельгурового фільтра напій подають у форфас, тут він зберігається кілька днів. З цієї ємності пиво розливають у пляшки, змішуючи з вуглекислим газом.

Смачного!

Рецепти гарячого пива


У багатьох країнах великою популярністю користується підігріте пиво. Існує чимало рецептів різдвяного пивного напою.

Пивний грог (Чехія)


1 літр темного пива, 3 ложки цукру, цедра з одного лимона. Пиво нагріти з цукром і лимонною цедрою. Розлити у склянки із зацукрованим краєм.

Пивний пунш (Великобританія)


1 літр темного пива, 25 мл цукрового сиропу, білок, 2 жовтки, тертий мускатний горіх. Білок збити в піну, додати цукровий сироп і мускатний горіх. Не припиняючи збивання, додати жовтки. Пиво нагріти до 70 градусів, додати яєчну суміш, безперервно помішуючи. Як тільки утвориться піна, зняти з вогню і розлити напій.

Гаряче різдвяне пиво (Німеччина)


1 літр темного пива, 100 г цукру, склянка води, півтори ложки борошна, склянка молока, яйце, цедра лимонна, сіль. Цукор та прянощі варити у воді п’ять хвилин, влити пиво, закип’ятити й додати збиті у молоці борошно і яйце.

Гарячий “Портер” (Україна)


1 літр темного Львівського пива “Портер”, 30 г меду, цедра з одного лимона, півложки кориці. Пиво нагріти до 70 градусів, додати мед та прянощі, безперервно помішуючи. Як тільки утвориться піна, зняти з вогню і розлити напій.

Готуємо ліки

Британський рецепт


Щоб приготувати “пивний еліксир”, потрібні дві пляшки темного пива, 3-4 гілочки гвоздики, лимонна цедра та дрібка кориці, 3 жовтки, 4 ст. ложки цукру.
Пиво виливаємо в емальований посуд, додаємо гвоздику, корицю, цедру та гріємо, але до кипіння не доводимо. Окремо розтираємо жовтки з цукром до появи піни. Помішуючи, додаємо цю масу у гаряче пиво і варимо до загустіння, але не кип’ятимо. За прийом треба випивати склянку-півтори.

Німецький (тірольський) рецепт


У гаряче темне пиво додають чверть чайної ложки солі і стільки ж перцю. Німці переконані, що такий напій сприяє глибокому сну і здоров’ю.
Лікують гарячим пивом і розтягнуті м’язи. Напій підігрівають у емальованому посуді до 50 градусів. У ньому змочують марлю. З одного боку посипають чорним меленим перцем, якою прикладають до хворого місця. Процедуру повторюють тричі впродовж 5-10 хвилин.

Рейтинг


Рівняни найбільше купують “Чернігівське” та “Оболонь”


Попит на пиво високий постійно. Звичайно, найбільше його продається влітку. Але справжні пивомани не зраджують улюбленому напою за будь-якої погоди й пори року. Ми поцікавилися у рівненських супермаркетах: яке ж пиво користується найбільшою популярністю серед рівнян.

Менеджер відділу постачання супермаркету “Наш край” Марія ВОЙЦОВИЧ розповіла, що найчастіше купують “Оболонь Преміум” та “Чернігівське Світле”, а також рівненське пиво “Жигулівське”. Безалкогольне пиво не дуже користується попитом.
Та ж сама картина і в гіпермаркеті “ЛІТА”.
— Дуже популярне пиво торгових марок “Оболонь” та “Чернігівське”, — розповідає начальник відділів “Алкоголь, цигарки, пиво” Олег ГАЙДАРЛО. — Серед напоїв цих марок найбільше купують “Чернігівське Світле”, “Оболонь Світле”, “Оболонь Преміум” та “Оболонь Хайк Преміум”. Ще однією торговою маркою, що користується попитом у споживачів, є “Рогань”. Дуже добре продається “Рогань Традиційне”. Рівненське живе пиво теж вийшло на високий рівень, особливо “Жигулівське”.
За словами завідувача алкогольного відділу універсаму “Сільпо” Олександра ТВЕРДОГО, популярне елітне пиво американського виробництва “Міллер” та французького — “Дісперадос”. З пива вітчизняного виробництва — “Стелла Артуа”, “Старопрамен”, “Оболонь Преміум” та “Світле”, а також рівненське “Жигулівське”.
В “ЕКО маркеті” рівняни також здебільшого купують “Оболонь” та “Чернігівське”.





На правах реклами