Ми у Facebook
16.10.2008, 01:46

За брудний номерний знак — штраф 200 гривень

Інспектори ДАІ та водії готуються до запровадження нових покарань і штрафів за порушення Правил дорожнього руху. Посилення відповідальності власників транспортних засобів передбачає Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”. З дня на день його може підписати глава держави, а вже через місяць нові правила наберуть чинності.
Про необхідність посилити відповідальність на дорогах говорили давно. ДАІ наводила жахливу статистику аварійності та смертей учасників дорожнього руху. Першим дзвіночком для водіїв став місячник профілактики, який розпочався у середині січня. Тоді чимало автолюбителів позбулися права керувати транспортним засобом на термін від шести місяців до кількох років.
Правозахисники, в тому числі й громадська організація “Спілка водіїв” на Рівненщині, стверджували, що представники ДАІ не мали законних підстав для вилучення посвідчень водія. Автори закону це врахували й прописали таку процедуру за окремі види порушень. Зокрема, позбавлятимуть права керування за користування несправним автомобілем (повторно), авто без номерних знаків і техогляду (повторно), створення аварійної ситуації на перехресті та виїзд на дорогу в нетверезому стані.
Новий законопроект передбачає, що суди вирішуватимуть тільки найбільш грубі правопорушення. Зокрема, створення аварійної ситуації; втеча з місця аварії; порушення правил проїзду залізничних переїздів, що спричинило аварію, завдало шкоди здоров’ю чи закінчилося смертю людини; пошкодження особистого чи комунального майна; систематичне порушення ПДР; їзда за кермом у п’яному стані, перевезення небезпечного вантажу без дозволу. За дрібні порушення штрафувати на місці зможуть працівники ДАІ в званні інспекторів і начальників підрозділів.
Голова правління громадської організації “Спілка водіїв” Сергій ОВЧИННІКОВ зауважує, що правозахисникам вдалося добитися, аби адмінпротокол виписували в двох екземплярах:
— Під час місячника профілактики на дорогах працівники ДАІ вдавалися до маніпуляцій, коли дописували в протокол неіснуючі факти порушень. Тепер порушнику видаватимуть копію протоколу.
Не обійшлося й без нововведень. Як зазначив Сергій Овчинніков, у новому законі передбачений штраф за брудні номерні знаки — 200 гривень. Водночас пропонується порушникам нараховувати штрафні бали. Коли за рік їх набереться 30, то ДАІ зможе вилучити посвідчення водія на термін від шести місяців до трьох років. Як рахуватимуть бали, поки невідомо.
— На першому етапі це дуже дисциплінує водіїв. Порядку на дорогах стане більше, — підсумовує зміни голова правління ГО “Спілка водіїв”. — З іншого боку, вважаю, що цей закон сприятиме корупції в ДАІ, яка буде процвітати, бо не усунуті жодні передумови, відсутній механізм контролю.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ