Ми у Facebook
12.02.2009, 15:15

Хто відбудує Клеванський замок?

В’ячеслав Пугайко вважає, що права на замок залишаються за “Інвестжитлобудом”

Доля родового замку князів Чарторийських в селищі Клевань і досі не визначена. Після візиту Президента керівництво області вирішило розірвати договір з компанією “Інвестжитлобуд”, яка з 2005 року збиралась реставрувати пам’ятку архітектури.
Наприкінці минулого року, коли Віктор Ющенко дорогою до Луцька проїжджав через Клевань, звернув увагу на замок. Повертаючись з Волині, Президент вирішив прогулятись замком. Те, в якому стані історична пам’ятка, жахнуло керівника держави. Він наказав голові облдержадміністрації вжити термінових заходів, аби врятувати замок.
Уже за кілька днів голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук заявив, що область збирається розірвати охоронний договір з компанією “Інвестжитлобуд”, яка не виконала своїх зобов’язань. Замок був переданий цій комерційній структурі тоді, коли областю керував Василь Червоній. Декларувалось, що ця компанія вкладе кошти в реконструкцію замку, аби відновити його первісний вигляд та створити там історико-культурний центр з готельним комплексом. Однак минав час, роботи не розпочинались, а стіни замку й далі руйнувались. Згорів дах, який ще залишався над корпусом замку і вежею.
— Ми подали документи в Міністерство культури на розірвання охоронного договору щодо Клеванського замку з компанією “Інвестжитлобуд”, — сказав голова Рівненської облдержадміністрації Віктор МАТЧУК. — Шукатимемо інвестора, який дійсно зможе вкласти гроші, аби відбудувати замок.
Минулоріч керівництво “Інвестжитлобуду” говорило про те, що відправило документи в Польщу, де нібито знайшли інвестора, який готовий долучитись до відбудови замку. Однак терміни, коли буде нарешті прийняте рішення про початок робіт, постійно переносились. Нині роботи так і не розпочались, але й відступати від історичної споруди компанія не збирається.
— З польської сторони так і не надійшла відповідь, — констатує директор компанії “Інвестжитлобуд” В’ячеслав ПУГАЙКО. — До нас виходили з облдержадміністрації із пропозицією відкликати договір, але ми відмовились підписувати відмову. Щодо розірвання угоди з міністерством нам ніякої інформації поки що не надходило, значить — права на замок залишаються в силі.
Замок у Клевані стоїть уже кілька століть, будемо сподіватись, він простоїть іще трошки, доки вирішать, хто-таки його відбудовуватиме.





На правах реклами