Ми у Facebook
29.04.2009, 16:27

Сергій Процик: “Для мене Рівне – це ще один проект”

Найулюбленішою країною залишається Англія

У владній команді міського голови Рівного з’явилось чимало нових облич. Дехто із новопризначених начальників підрозділів не вписується в пересічне уявлення про чиновника. Мабуть, саме з таких і начальник нещодавно створеного управління стратегічного розвитку та інвестицій Сергій ПРОЦИК.
На “Ягуарі”, одягнений стильно, але без зайвих “понтів”. Спортивної статури, зі стильною зачіскою. Ви ніколи не сказали б, що йому вже за 40 — максимум 35. У розмові простий, навіть скромний. Про таких говорять — інтелігентна людина.
Сергій Процик — успішний бізнесмен, який працював в Україні та за кордоном. А тепер займатиметься розвитком міста, залученням інвестицій та впровадженням інновацій у наше місто.

Батьки хотіли, щоб був військовим
— Почнімо від самого початку. Де ви народились?
— З’явився на світ я в місті Очаків Миколаївської області. Невелике місто знаходиться на узбережжі Чорного моря, між Миколаєвом і Одесою. Народився в родині військового. Мама за фахом — юрист, а батько — військовий інженер.
— Військовий інженер? Тобто дитинство пройшло у військових містечках?
— Не зовсім. Ми не переїжджали з місця на місце, як це зазвичай бувало у військових. Просто тато інколи їздив у відрядження. Переїжджати довелося всього двічі: з Очакова до Львова, а потім зі Львова вже переїхали до Рівного. Моє раннє дитинство пройшло в Очакові і Львові, а от шкільні роки — вже в Рівному. Тут я вже закінчував одинадцяту школу.
— Пане Сергію, яким було ваше дитинство?
— Якихось яскравих спогадів одразу й не пригадаю. (Задумується – авт.). Знаю, що багато часу проводив на вулиці. Ще коли жили в Очакові, то любив покупатись у морі. Мабуть, саме з того часу й залишилась любов до води, до моря. Зараз не можу собі уявити, щоб хоча б раз на рік не побувати на морі.
— Чув, що ви в молодості “крутили дискотеки”…
— Було таке (посміхається).
— Чим займались після закінчення школи?
— Вчився далі. Як уже й казав, я з сім’ї військових. Мама хотіла, аби я теж був військовим. Вступив до Ризького військово-політичного училища ім. Бірюзова.
— Військово-політичне? За якою спеціальністю ви навчались?
— Нас готували як спеціалістів ракетних військ стратегічного призначення. Але я його так і не закінчив.
— Чому?
— Подав рапорт на відрахування. Просто зрозумів, що військова кар’єра — не для мене.
— І куди ви пішли далі?
— В армію (сміється). Пішов, як усі, служити в армію. Служив у Литві, в повітрянодесантних військах. Пам’ятаєте фільм “У зоні особливої уваги”? Оце якраз там я служив, місто Гуйджунай.
— Крім військового училища ще вчились?
— Так, здобував економічну освіту в РЕГІ (нині МЕГУ ім.С.Дем’янчука – авт.).
— Як у вас на сімейному фронті?
— Був одружений, маю прекрасну і вже дорослу дочку.
— Доньку балуєте?
— (Посміхається). Скажу так, я не відмовляю, чи майже не відмовляю, якщо моя дочка звертається до мене. Усе має бути в міру.
— Свого часу ви самі вирішили долю свого майбутнього. Дочці теж дозволили самій обирати, куди йти після школи, чи все ж направляли?..
— Вона вчиться у Львівському університеті ім. Івана Франка, на філософському факультеті. Де навчатись — обирала сама.

Після армії зайнявся бізнесом
— Після армії одразу повернулись у Рівне?
— Так. Приїхав у Рівне. Тоді якраз був час зародження підприємництва, і я пішов працювати в приватне підприємство “Форум”. Згодом напрацювали міжнародні зв’язки, і в 1990 році мене запросили на стажування до Англії. Там я прожив три роки, набуваючи досвід. У 1994 році повернувся в Україну вже як представник компанії “Шеврон”. У нашій країні це був чи не перший випадок, коли регіональній компанії довірили представляти інтереси всесвітньо відомої корпорації. Однієї з трьох найбільших нафтових компанії у світі.
— Але наскільки мені відомо, це не єдиний ваш бізнес-проект.
— Їх було багато. Свого часу ми разом з Валерієм Богуцьким починали “Трек-Любриканс”, “Радіо Трек”.
— Створити радіо була ваша ідея як колишнього діджея?
— Я вже й не пам’ятаю. Ми починали його разом з Богуцьким. Порахували, що це буде вчасний і вигідний проект, і як показав час — не прорахувались. Сьогодні я, правда, вже не маю відношення до “Радіо Трек”, кілька років тому вийшов з цього проекту.
— Про ваш капітал доводилось чути слова, що він “один із небагатьох, зароблених головою, а не кулаками”.
— (Здивовано). Ну, в місті багато капіталів, “зароблених головою”…
— Я маю на увазі талант вгадувати, коли й що потрібно відкривати. Наскільки мені відомо, у вас є підприємства в різних галузях.
— Є люди, які розвивають якийсь один напрямок. Почали, наприклад, працювати в будівництві, і тільки в цьому напрямку діють. Я ж працюю в різних напрямках. Тут ще справа в тому, що я не займаюсь сам усіма напрямками, але надаю необхідну допомогу тим, хто здійснює оперативний контроль конкретними напрямками.
— Тобто ви маєте ідеї, які реалізовують під вашим, так би мовити, наглядом?
— Не завжди мої ідеї. Це можуть бути ідеї інших людей, над впровадженням яких я працюю. Доводилось працювати топ-менеджером, організовувати процеси, але здебільшого це управлінський консалтинг.
— Який із проектів вам запам’ятався найбільше?
— Однозначно робота з “Шевроном”, а потім — з “Петро-Канада”, яку представляли не тільки в Україні, а й у цілому СНД. Це був колосальний досвід.
— То чому ви, пане Сергію, зараз вирішили піти з бізнесу у владу?
— Скажу чесно, коли мені зробили пропозицію очолити управління стратегічного розвитку й інвестицій, я не одразу погодився. Я вів кілька бізнес-проектів, а від цього довелось би відмовитись. Але мене переконали, що новий мер прагне запровадити сучасні підходи розвитку міста. Виникла спокуса той досвід, отриманий за час роботи в різних країнах і різних структурах, використати на користь Рівному. Якось поступово я почав сприймати цю пропозицію як можливість взяти участь у новому проекті під назвою Рівне. Просто раніше це були бізнесові проекти, а тут проект іншого рівня, більшого масштабу.
— Який саме досвід ви збираєтесь використати?
— Нині у світі в управлінні компаній чи державних органів влади запроваджені сучасні системи управління. Це й електронний документообіг, автоматизація процесів, системи якості, електронний фінансовий облік та інші. Такі я впроваджував на тих підприємствах, які очолював.
Порівнюючи роботу тих же органів місцевої влади за кордоном і у нас, можна сказати, що ми значно відстаємо. Прикро, але відстаємо за деякими напрямками від сусідніх міст. Наприклад, від того ж Луцька. Але думаю, що ми здатні наздогнати і перегнати. Потрібне лише бажання і хороша команда. Створення сприятливих умов для розвитку і залучення інвестицій і буде одним із завдань мого управління. Інвестор має почуватись комфортно в усіх відношеннях.

“Люблю займатись серфінгом”
— Ви незвично виглядаєте як для чиновника. Будете міняти імідж?
— Я завжди обирав одяг, речі, стиль, виходячи не з того, “як це прийнято”, а з того, “що подобається мені”. Я можу прислухатись до поради близької людини, але не збираюсь відповідати стереотипам. Ну чому, наприклад, після призначення на посаду я маю міняти автомобіль? Він мені подобається, куплений на зароблені гроші. На ньому й їздитиму. Зрештою, й бюджету вигідніше, що чиновник їздитиме на власному авто, а не витрачатиме на це бюджетні кошти (жартома – авт.).
— Робота роботою, але іноді потрібно й відпочивати. Як ви проводите свій вільний час?
— Дуже люблю мандрувати, дивитись інші країни, спостерігати, як там живуть люди. Люблю море (замріяно). У дитинстві займався футболом, але більше подобаються водні види спорту. Люблю плавати, люблю віндсерфінг. Намагаюсь раз-два на рік виїхати кудись покататись на хвилях.
— Яка країна ваша улюблена?
— Все ж таки Англія. А в інших? (Задумується). Я всюди себе комфортно почуваю. У кожній країні є щось цікаве, я ніде не відчуваю себе чужинцем.
— А не було бажання лишитись жити за кордоном, як це часто роблять, скажімо так, небідні люди?
— Знаєте, я не пам’ятаю, про що мріяв у дитинстві, але знаю, чого зараз хочу: щоб по мені залишилась гарна пам’ять тут. Хочу, щоб про те, що я доброго зробив, згадували мої нащадки і пишались цим. Тому мені й не хочеться жити десь за кордоном. Я тут народився.





На правах реклами