Ми у Facebook
07.10.2009, 16:55

Ігор Музика: “Мирослава Берташа попросив допомогти”

Ігор Музика серйозний капітал заробив як нафтотрейдер

У центрі скандалу бізнесмен Ігор МУЗИКА опинився через резонансну аварію торік у грудні. Тоді поза­шляховик люкс-класу AUDI Q7 збив студентку Ольгу Горецьку на центральній вулиці Рівного. У причетності до аварії звинуватили його друга, сина відомого рівненського політика Мирослава Берташа. Майже через рік Ігор Музика погодився на інтерв’ю. Левову частку розмови зайняли спогади про цю подію. Лише трішки він привідкрив завісу особистого життя...
Зіткнення
не уникнув
— На почату грудня 2008 року поблизу Свято-Покровського збили студентку. Слідство встановило, що за кермом позашляховика AUDI Q7 їхали саме ви. Ігоре Анатолійовичу, як трапилася ця аварія?
— З вулиці Крушельницької я виїхав на Соборну. Проїхав другий пішохідний перехід і в сутінках побачив дівчину, яка рухалася навскоси до зебри. Я думав, що вона надасть перевагу мені на дорозі. Автомобіль уже набрав швидкість 60 км/год, тому я нічого не зміг зробити, щоб уникнути зіткнення. Встиг повернути кермо праворуч і екстрено загальмував. Дівчина перелетіла через лівий бік авто та впала на роздільну смугу. Зіткнення відбулось на відстані 12 метрів за пішохідним переходом.
Я відразу вийшов і зателефонував до свого знайомого завідувача реанімаційним відділенням міської лікарні Валентина Королюка. По­просив його відправити на місце ДТП реанімобіль, який прибув через десять хвилин.
(Бере мобільний телефон і комусь дзвонить. Вмикає гучномовець, і стає зрозуміло, що на зв’язку – завідувач реанімаційного відділення Валентин Королюк.)
— Приблизно о шостій вечора мені зателефонував Ігор Музика. Сказав, що потрапив в аварію та по­просив викликати швидку допомогу, — зазначив медик. — Нині відновлення потерпілої після важкої черепно-мозкової травми відбувається нормально.
— Потім я набрав свого друга Мирослава Берташа. Після того, як Ольгу Горецьку забрала карета “швидкої”, через 20 хвилин прибув Мирослав.
— Звідки тоді з’явилася версія, що за кермом автомобіля перебував син відомого рівненського політика Василя Берташа?
— Поблизу місця аварії знаходиться офіс Алли Удовиченко — сусідки Мирослава Берташа. Саме вона сказала, що за кермом знаходився він. Найцікавіше, що в момент інциденту цієї жінки поблизу місця ДТП не було взагалі.

“Потерпілій виплатив 30 тисяч доларів”
(У цей час до розмови приєднується Мирослав Берташ. Він обіймається з Ігорем Музикою та каже, що хоче висловити своє бачення скандального інциденту.)
— Мирославе Васильовичу, хто насправді сидів за кермом позашляховика — ви чи Ігор Музика?
— Коли мені зателефонував Ігор, я в офісі проводив нараду. Друг сказав, що збив людину. Я відразу зателефонував головному лікарю міської лікарні Євгену Кучеруку та попросив, щоб потерпілій надали всю необхідну допомогу та зробили комп’ютерну томографію.
(Телефонує головному лікарю міської лікарні Рівного.)
— Мені дійсно зателефонував Мирослав Берташ і просив, щоб надав допомогу дівчині, яку збили, — сказав Євген Кучерук. — Я повернувся на роботу та став свідком, як надавалася допомога. Під’їхав Мирослав і також цікавився, чи щось необхідно.
– Один з підлеглих порадив мені не їхати на місце аварії. Але я не та людина, щоб кидати друга в біді. Думаю, в такій ситуації кожен поїхав би на допомогу. На місце аварії я приїхав із заступником на службовому автомобілі. Його поставили поблизу військкомату. На місце ДТП ми пройшлися пішки. Вже там почув, що в аварії звинувачують мене.
— Не виключаєте, що навколо вас роздули скандал, аби очорнити батька?
— Сусідка могла переплутати номерні знаки наших з Ігорем автомобілів. На моєму позашляховику Range Rover номерні знаки з цифрами 3333, а в Ігоря на Q7 — 4444.
(Ігор Музика просить дати можливість відповісти на це питання.)
— Коли аварія привернула увагу перехожих, то всі побачили мої номерні знаки 4444 ВР. Останні дві букви могли свідчити, що автомобіль зі столиці, зокрема, представника Верховної Ради. Щоб справу “не зам’яли”, почали стверджувати — наїзд скоїв Мирослав Берташ. Тим більше, він — син колишнього народного депутата. Думаю, саме тому сусідка Мирослава Алла Удовиченко дає свідчення, що із-за керма позашляховика вийшов син відомого політика Василя Берташа. Якби Мирослав не приїхав мені на допомогу, то ніхто б цю версію не висунув. Моя помилка в тому, що попросив друга допомогти, а його — коли приїхав на допомогу.
— Як себе нині почуває дівчина?
— Ольгу я напризволяще не кинув. На її лікування дав 30 тисяч доларів, про що свідчать розписки матері (демонструє копії — авт.). Якщо на лікування потребуватиме ще, не відмовлю.
Нині дівчина проходить реабілітацію у військовому госпіталі Львівської області. Це вже третій курс з грудня 2008 року, до цього вона проходила реабілітацію в столиці, лікарі констатували в неї політравму. Вона вдарилася головою об капот. Ольга також написала розписку, що претензії до мене не має. Сьогодні вона вільно пересувається, розмовляє, зі слів матері, збирається виходити заміж.
— Кримінальну справу правоохоронці закрили. Слід­ство встановило, що в аварії винна дівчина. У багатьох склалася думка, що ви відкупилися...
— Якби її закрили відразу, то мені та Мирославу Берташу не стріпали б стільки нервів. Усе через лжесвідків, які стверджували, що дівчину збили на пішохідному переході. Подавати в суд на цих людей не збираюся, бо просто не маю на це часу.

Робив
дорожні знаки
— Про вас кажуть, що маєте потужний бізнес. Чим займаєтеся?
— У Рівному бізнес у мене відсутній. Я маю відношення до виробництва першого українського автомобіля.
— Подейкують, нібито збираєтеся переїжджати до столиці?
— Я народився в Рівному, батько працював заступником директора ВО “Азот” у 80-роках. Тут закінчив школу та технікум. Тому Рівне для мене дороге, але в цьому місті не бачу справи, яка приносила б реальні гроші. Великий капітал крутиться у столиці, куди з дружиною вирішили остаточно перебратися.
— Не думали зайнятися бізнесом у Рівному?
— Ми з партнерами планували створити потужне тепличне господарство, де вирощували б огірки, помідори та квіти. На заваді стала криза, бо вклавши сьогодні гроші, невідомо, чи відіб’ються вони завтра. Поки цей проект заморозили.

Прогорів
на зерні
— Пригадуєте перше місце роботи?
— В армію йшов хуліганом, а після неї став бізнесменом. Там у мене відбулася переоцінка цінностей. Одружився, народився син, у 22 роки побудував свій перший будинок. У масиві Червоні Гори він став першим рівненським особняком.
Трудовий шлях починав в кооперативі при облавтодорі. Виготовляв дорожні знаки. Вже тоді з дружиною стали жити окремо від батьків.
— Як заробили перші великі гроші?
— У 1997 році займався імпортом нафтопродуктів з Прибалтики. Через рік майже став банкрутом: у зв’язку з дефолтом втратив 200 тисяч доларів оборотних коштів. Щоб зрозуміти, яка це сума, то квартира в Києві тоді коштувала 10-15 тисяч доларів.
Від постачальника “Маджекю Нафта” з Литви одержав нафтопродукти та віддав їх під майбутній урожай всім аграрним господарствам області. Зерно страшенно впало в ціні, а долар пішов угору. Таким чином втратив крупну суму. Втім, не опустився та відкрив новий напрямок бізнесу.
— У чому секрет успіху?
— Ставив перед собою чітку ціль та докладав зусиль для її виконання. Також треба вміти домовлятися. Мені з відстрочкою оплати давали нафтопродукти на суму півтора мільйона доларів. Тоді Михайло Шпільман, який входить до числа найбагатших людей України, сказав, що “кредити дають по фейсу та розмові”. Переконав порядністю.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ