Ми у Facebook
13.01.2010, 16:08

Коли голова БО-БО

Новорічна святкова лихоманка потроху відступає під натиском робочих буднів. Утім, окрім ялинки, мандаринів та шампанського багатьом Новий рік запам’ятався головним болем опісля гучного святкування. Недарма ж існує стільки анекдотів про 1 січня. Звісно, найкраща профілактика похмілля – взагалі не пити. Але, якщо вас таки настигла така "біда", то...
Посталкогольний, по­хмільний синдром може виникнути у кожного. Адже навіть 50 грамів здатні різко вплинути на ваш організм, якщо у вас ослаблений імунітет.
Зазвичай, похмілля характеризується основними ознаками: головний біль, нудота, ломота в тілі, відсутність апетиту. І якщо ви вчора вживали алкоголь, то в будь-якому випадку – це не отруєння “печенькою”, а, як кажуть у народі, “бодун”.
Існує безліч народних методів та порад, як позбутися похмілля. Однак спеціалісти не з усіма погоджуються. Лікар-нарколог Рівненського центру психічного здоров’я населення Ольга СОКОЛОВА рекомендує, перш за все, лікувальні препарати, які ви­водять з організму алкогольні проміжні продукти обміну – токсини. Пити ліки варто два-три дні на голод­ний шлунок, за 30 хвилин до їжі.
Окрім того, побільше вітаміну С. Фрукти, аскорбінка – підійде все. Пані Соколова каже, що незамінними “лікувальними” засобами від похмілля є фізичні навантаження та вживання великої кількості рідини.
Фізичні навантаження, розповідає лікар, прискорюють кровообіг, а відповідно – й обмін речовин. Усе це швидше виводить алкогольні токсини з організму.
А от кава – не надто допоможе. Вона може зняти хі­ба що втому та надати відчуття легкості, але самих ток­синів з організму не виво­дить.
Снідати після алкогольного “удару” потрібно не щільно, краще всього яєчнею або яйцем “некруто”, гречаною кашею, овочами, молочними продуктами. Головне, щоб у страві не було оцту. Вживайте гарячий бульйон або борщ. Якщо ви вже можете думати про їжу...
Утім, будь-якої постсвяткової недуги можна уникнути. Для цього, зауважує Ольга Соколова, вар­то запастися “Фесталом” та активованим вугіллям. “Фестал” поліпшує травлення. Збираючись у гості, за годину-дві до застілля ви­пийте таблетку. Тоді і не переїси, і не переп’єш. А вугілля – відмінний абсорбуючий засіб, який збирає у організмі токсини.
Однак, незважаючи на безліч засобів профілактики та боротьби з похміллям, наголошує лікар-нарколог, найкращий – взагалі не пити.





На правах реклами