Ми у Facebook
20.01.2010, 08:01

“ОГО” поцікавилася, яке значення має поцілунок у нашому житті

Взаємний дотик губів закоханих може змусити прискорено битися серце, привести до руху приблизно 30 м’язів тіла й одночасно спалити калорії. А справжній пристрасний поцілунок спричиняє не­абиякий викид адреналіну, викликає в організмі ті ж хімічні реакції, що й стрибки з парашутом і стрілянина з пістолета. Поцілунки приносять не лише задоволення, а й користь.
Поцілунки чоловіка та жінки з любов’ю, ніжністю й пристрастю викликають тільки позитивні емоції. Тому лікарі одностайні у тому, що така емоційна терапія добре впливає і на психологічний, і на фізичний стан людини.

Андрій БАДІЙ,
лікар-стоматолог:

— Під час поцілунку від однієї людини іншій передаються 278 різних культур бактерій. На щастя, це не є шкідливо, а все, що нешкідливо, приносить користь. Крім того, поцілунок – це ще й масаж ясен.

Наталія ЦИПЛІНСЬКА,
завідувачка загальним неврологічним відділенням Центральної міської лікарні:

— Під час поцілунку в глибинних структурах головного мозку виробляється речовина серотонін, яка знімає стрес, депресію. На фоні позитивного емоційного стану, який виникає через поцілунок, зменшується гіпоксія (низький вміст кисню у крові та тканинах) головного мозку, покращується дихання, організм насичується киснем. Самі відчуття знімають стрес. Люди, які перебувають у стані закоханості чи кохання, менше хворіють. Особливо це стосується жінок.

Олена КРИВОЛАПОВА,
лікар-косметолог салону біологічного омолодження “Ермітаж”:

— Поцілунки — чудова гімнастика для обличчя. Під час поцілунку шкіра краще забезпечується кров’ю, стає більш пружною. Поцілунок стимулює м’язи обличчя, за­по­бігає зморщок навколо зони рота, адже навколоротовий м’яз з віком втрачає пружність, а от поцілунки приводять його в тонус. До того ж вони продовжують життя. Рот та губи пов’язані з кишківником. При поцілунку відбувається стимуляція роботи кишківника. Відомо, що імунітет людини залежить і від стану кишківника. А здорова людина завжди виглядає чудово.

Віталій БОЙКО,
лікар-анестезіолог, голов­ний лікар Рівненської обласної дитячої клінічної лікарні:

— Поцілунки можуть бу­ти і своєрідним знеболюючим засобом. Згідно з теорією позитивних емоцій, коли людина перебуває в хорошому настрої, то здатні відступати неприємні чи невеликі больові відчуття. Звичайно, якщо голова болітиме дуже сильно, то слід звертатися за допомогою медицини.
А от позитивні емоції, які дарує поцілунок з коханою людиною, позитивно впливають на фізичний стан.

Алла ЯРЕМОВИЧ,
психолог:

— Цілуватись, безумовно, корисно. Варто знати, що поцілунок значно підвищує настрій, заспокоює нервову систему і в цілому позитивно впливає на організм людини. Відбувається це за рахунок збільшення у крові вмісту “корисних гормонів” — ендорфінів. Саме вони відповідають за перебування людини у стані задоволення, щастя. Це своєрідна профілактика стресів. Чоловіки, жінки, які часто цілуються, почуваються впевненіше, а тому їм легше справлятися з негараздами. Вони досягають більших успіхів у професійній діяльності та особистому житті. Зазвичай це оптимісти. Медики помітили цікаві факти — у людей, що цілуються, частіше прискорюється пульс та значно покращується імунітет. Саме такий піднесений стан мобілізує людей на звершення та героїчні вчинки. Між людьми, що цілуються, відбувається своєрідний енергетичний обмін. Деякі дослідники вважають поцілунок еліксиром від багатьох серцево-судинних захворювань.
Сам поцілунок з давніх-давен вважався проявом довіри та прийняття. Таким чином зникала недовіра та напруження між людьми. Жінки, на відміну від чоловіків, емоційніші й надають поцілунку більшого значення. Але варто пам’ятати, що дівчині важливий не тільки сам факт, але й супроводжуюча атмосфера.
Безумовно, запам’­ятову­ється перший поцілунок. І не тільки він сам, але й місце, де відбувалось “священнодійство”. Таку подію згадують не лише дівчата, а й хлопці, тому вона має значення для побудови подальших інтимних стосунків з особою протилежної статі. Невдалий досвід може відгукнутися у майбутньому цілою низкою комплексів. Тож не варто на ньому акцентувати увагу, а слід удосконалювати свої уміння. Цілуйтесь на здоров‘я з тими, хто вас вартий, і будьте щасливі!

Чи пам’ятаєте ви свій перший поцілунок?



Олександр НЕСТЕРУК,
депутат Рівнеради:

— Не пам’ятаю свій перший поцілунок, це було так давно. Але приблизно тоді мені, мабуть, було чотирнадцять років. Нині завжди цілую свою дружину, коли йду на роботу та повертаюся додому, або й коли ми просто з нею розмовляємо.


Олег ХОМИЧ,
голова бюджетної комісії Рівненської обласної ради:

— Пам’ятаю. Мені було чотирнадцять років. Це трапилося, коли я відпочивав на морі в літньому таборі. У нас були дискотеки, і на одній з них під час танцю я поцілував дівчину. Звичайно, я хвилювався, напевно, як і всі хлопці у цьому віці.

Наталія ТРУШ,
директор туристичної агенції “Флайдер”:

— Пам’ятаю. Перший раз поцілувалася у чотирнадцять років із знайомим хлопцем, який мені подобався. Це було неочікувано, що я навіть не встигла розхвилюватися, але потім знітилася. Поцілунок став ніби кроком у доросле життя, у таку мить дівчина дорослішає. Сьогодні поцілунки займають важливе місце у моєю житті. Я цілую свого бойфренда, цілую у щічки подружок та батьків. А якщо буду у дуже романтичному настрої, то й кота можу поцілувати. Взагалі цілуватися — це приємна і корисна справа, адже позитивні емоції, які при цьому виникають, навіть трішки згладжують проблеми.

Людмила КУШНІР,
директор консалтингового агентства “Консалт Партнер”:

— Це було після шкільного випускного вечора з однокласником. Ми симпатизували одне одному. Але поцілунок тоді не дуже сподобався. У моєму житті поцілунок відіграє важливу роль як прояв щирості до близької тобі людини чи то чоловіка, друзів, дітей або онуків. Я завжди при зустрічі з подругами цілую їх у щічки.





На правах реклами