Ми у Facebook
22.07.2010, 11:09

Дитячому харчуванню обіцяють жорсткий держконтроль

Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт) буде жорстко контролювати ситуацію на ринку дитячого харчування, а в разі виявлення порушень - буде вживати заходів аж до закриття підприємств. Про це заявив голова комітету Олег Поволоцький під час прес-конференції.
"Ми готові піти на закриття підприємств, які допустили випуск неякісної продукції, на позбавлення дозволів, а також на накладання відчутних фінансових санкцій", - зазначив голова Держспоживстандарту.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у відомстві, з метою недопущення потрапляння на ринок неякісного й небезпечного дитячого харчування проводяться систематичні перевірки цієї продукції - як у торговельній мережі, так і під час виробництва та зберігання. Так, протягом I півріччя 2010 року в торговельній мережі було перевірено більше 66 тонн продукції дитячого харчування різних виробників. Забраковано та знято з реалізації 23 тонни, що складає майже 35% перевіреної продукції.

Знімалася з реалізації продукція різних виробників. Причинами браку були:

- Відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки (відсутність реєстраційних номерів сертифікатів відповідності) - 75% забраковано та знято з реалізації продукції;
- Відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар - 15%;
- Закінчений термін придатності продукції - 1%;
- Невідповідність вимогам нормативних документів - 13%.

За січень-червень 2010 Держспоживстандарт перевірив продукцію 31 підприємства з виробництва та оптової торгівлі дитячим харчуванням на загальну суму понад 300 тис. грн. Перевірялися дитячі суміші, в т.ч. молочні, консерви фруктові та овочеві (соки та пюре), консерви м'ясні гомогенізовані; сухі каші.

"З 7 перевірених підприємств-виробників продукції дитячого харчування порушення були виявлені на 1 підприємстві (ТОВ "ХІПП - Ужгород", Закарпатська область). Продукція не відповідала вимогам маркування споживчої", - йдеться в повідомленні комітету.

Не було встановлено порушень за результатами перевірок 2 єдиних українських виробників дитячих сумішей ВАТ "Хорольський молококонсервній комбінат дитячих продуктів" (Полтавська обл.) Та ВАТ "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" (Одеська обл.). Їхня продукція досліджувалася за органолептичними (смак, запах), фізико-хімічними, мікробіологічними показниками, показниками безпеки (зокрема, наявності важких металів, пестицидів, нітратів, мікотоксинів, радіонуклідів, антибіотиків тощо), а також за вимогами маркування.

"З 24 підприємств, які займаються оптовою торгівлею продукції дитячого харчування, на 18 встановлені порушення, забраковано 89% продукції імпортного виробництва. При цьому в 6 перевірених філіях ТОВ "Метро Кеш енд Кері Україна" встановлено, що з 37 перевірених партій дитячого харчування 33 партії (89%) не відповідали вимогам ... за станом споживчого маркування ("Nestle Finland Ltd" виробництва Фінляндії, ТМ "наме" - Чехія, ТМ "HEINZ" - Росія, ТМ "Бебівіта" та ТМ "НІРР" - Угорщина)", - кажуть у прес-службі Держспоживстандарту.

За даними відомства, під час перевірок підприємств по оптовій торгівлі дитячим харчуванням виявлено низку інших порушень вимог споживчого і транспортного маркування продукції:

- В продукції "Nestle" (Німеччина) в інформації про склад продукту не наведено вичерпний перелік компонентів із зазначенням їх кількісного вмісту в кінцевому продукті в розрахунку на 100 г; склад продукту наведено не в порядку переваги інгредієнтів; відсутнє попередження про безумовну перевагу грудного вигодовування;

- У продукції ТМ "Істра-Нутриція" (суміші "Малиш", Росія), ТМ "Friso" (Нідерланди) маркування споживчої тари не відповідає тексту, який затверджений Міністерством охорони здоров'я України, зокрема щодо умов зберігання та поживної цінності;

- "LCPUFA" ("Humana", Німеччина), "Нiрр GmbH & Co Production KG" (Німеччина), "Nestle Deutschland AG" (Німеччина), ТМ "Вінні" (Росія) - відсутність на маркуванні споживчої тари вичерпного переліку вмісту всіх компонентів у розрахунку на 100 г у кінцевому продукті;

- "Gerber" (консерви фруктові, Польща) - на лицьовій стороні етикетки позначено: вживати "з 5 місяців", на зворотному боці етикетки - вживати "з 6 місяців";

- "Nestogen" (Nestle Suisse Швейцарія) - відмічена суперечлива інформація про вік дитини: "продукт призначений для дітей раннього віку (від 1 до 3 років) і для дітей від 1-2 тижнів до 7 міс. І більше".

У цілому за результатами перевірок інспекторів держнагляду протягом шести місяців 2010 року:

- До реалізації заборонені 47 партій нестандартної продукції вартістю понад 20 тис. грн;
- Видано 17 постанов про накладення штрафів в розмірі 3,1 тис. грн;
- До 7 відповідальних осіб застосовані адміністративні штрафи.

biz.liga.net





На правах реклами