Ми у Facebook
16.11.2010, 10:30

У Рівному росіяни можуть оформити громадянство України

Щорічно до відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Рівненській області з питань набуття чи підтвердження громадянства України звертається 300-400 іноземців та осіб без громадянства.
Громадяни іноземних держав, які мають підстави для набуття громадянства України разом із заявою подають зобов’язання про те, що в разі набуття громадянства України вони протягом двох років припинять попереднє громадянство. На підтвердження припинення іноземного громадянства особа має подати документ, виданий уповноваженими органами держави, громадянство якої припиняється.

Як повідомила старший інспектор з особливих доручень ВГІРФО УМВС України в Рівненській області Світлана Шевчук, Закон враховує ситуації, коли особа не може з незалежних від неї причин отримати документ про припинення іноземного громадянства:

— Одна з таких причин — висока вартість оформлення виходу з іноземного громадянства (високою Закон визначає таку вартість, яка перевищує половину розміру мінімальної заробітної плати, установленої в Україні на момент, коли особа набула громадянство України).
Відповідно до статті 53 Закону України "Про державний бюджет України на 2010 рік”, мінімальна заробітна плата із 1 січня становить 869 гривень, з 1 квітня – 884 гривні, з 1 липня — 888 гривень, із 1 жовтня – 907 гривень, із 1 грудня — 922 гривні.

Більше половини іноземців, які звертаються по питанню набуття громадянства України – це громадяни Російської Федерації. Донедавна розмір консульського збору за оформлення виходу з громадянства Росії становив 45 доларів США (355-360 грн). Оскільки зазначена сума не перевищувала половини розміру мінімальної заробітної плати, встановленої в Україні, громадяни РФ вимушені були в обов’язковому порядку звертатися до Генерального консульства Росії в м. Львові, яке обслуговує наш регіон, за оформленням припинення попереднього громадянства.

Відповідно до наказу Міністерсва закордонних справ Російської Федерації від 4 лютого 2009 року №1145 "Про затвердження Тарифу консульських зборів Російської Федерації, які стягуються за межами території (зі змінами від 16.08.2010) за оформлення заяви про вихід з громадянства цієї держави у загальному та спрощеному порядку, сплачується консульський збір у розмірі 65 доларів США (513-520 грн).
Враховуючи, що вказана сума значно перевищує половину розміру мінімальної заробітної плати, встановленої в Україні у 2009-2010 роках, громадяни Російської Федерації, яким оформлено набуття громадянства України (видано довідки про реєстрацію їх громадянами України чи тимчасові посвідчення громадянина України) можуть звернутися (у прийомні дні: понеділок, вівторок – з 14.00 до 18.15; четвер – з 9.00 до 13.00) з зазначеним документом та документом, підтверджуючим особу, до ВГІРФО УМВС (за вказаною вище адресою), подати декларацію про відмову від громадянства Російської Федрації без оформлення виходу з попереднього громадянства та отримати довідку для оформлення паспорта громадянина України.
Разом із тим розмір тарифів консульських зборів іноземних держав, які стягуються за оформлення припинення громадянства, можна ознайомитися у відділі громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС (м.Рівне, вул. 16 Липня, 6) та в усіх підрозділах служби міськрайвідділів УМВС.

Про це повідомляє ВЗГ УМВС України в Рівненській області.





На правах реклами