Ми у Facebook
26.11.2010, 17:19

Острозький замок — туристичне диво Рівненщини

Князівський маєток в Острозі — приховані підземелля, древні вежі та загадкові легенди
Рівненщина від А до Я

На території середньовічного замку на Рівненщині можна знімати фільми. Кам’яна доріжка веде до кованих воріт середньовічного замку, у підземеллі з факелами розташований колодязь, який віками приховує вхід до таємничого підземелля, за бенкетною залою спостерігають зі своїх портретів справжні князі.

Замок князів Отсрозьких — це єдиний в Україні і Східній Європі одновежовий житловий замок, який зберігся до сьогодні.

Подорожуючи історією, коридорами замку

Сьогодні в ансамбль замку входять чотири основні будівлі: житлова оборонна вежа — “вежа мурована”, Богоявленська церква, башта Нова та дзвіниця більш пізньої забудови (1905 р.).

Потрапивши на територію двору, на перший погляд може здатися, що сам по собі замок не дуже великий. Проте це відчуття оманливе. Насправді замок, а точніше “вежа мурована”, має висоту понад 30 метрів.

Екскурсійну подорож у минуле розпочинають із напівпідземного поверху, освіченого факелами. Здається, ніби ви справді перенеслися на декілька століть у минуле. Кам’яні стіни, масивні дерев’яні сходи, музейні експонати та інші дрібниці відкривають для відвідувачів частинку Середньовіччя. На цьому поверсі денне світло потрапляє лише з однієї сторони, там, де раніше були бійниці, з яких вели вогонь по ворогу. Цей поверх використовувався насамперед для оборонних потреб. Колись тут зберігалися запаси провіанту та харчів, а в інших кімнатах — запаси зброї. В одній з кімнат у давнину знаходився навіть колодязь. За переказами, саме через нього колись спускалися у підземелля, яке вело до сусіднього Межиріцького монастиря, що знаходиться за три кілометри від Острога.

Славнозвісний колодязь зберігся і донині, однак до 60-х років минулого століття він стояв завалений. Коли вели розкопки, то копали не вглиб до води, а в сторони — шукали початок підземного ходу. Однак підземний хід так і не знайшли.

На другому або першому наземному поверсі замку була бенкетна зала. Можна уявити, як колись у цьому залі влаштовували пишні бенкети, шурхотіли розкішні сукні, лунав легкий сміх світських вельмож і дзвін келихів. Зараз тут зберігаються портрети князів Острозьких, Острозька Біблія і врятовані музейниками різноманітні експонати.

На останньому поверсі розташовувались затишні житлові покої, які займали князівська родина. Сьогодні у цих невеликих кімнатах виставлено колекцію ікон XV-XVIII ст.

У південно-західному куті замкового подвір‘я знаходиться третя пам'ятка ансамблю — Нова башта, яку іноді ще називають Кругла. За віком вона трошки молодша за Муровану та за церкву.

Замком блукає біла тінь “чорної княгині”
Який же середньовічний замок без моторошної легенди про нещасливе кохання та білу тінь, що блукає коридорами фортеці?

Із замком пов'язана історія так званої “чорної княгині” Гальшки Острозької. Вона була надзвичайно заможною княгинею, адже стала єдиною спадкоємицею свого батька Іллі Острозького. Нещасну дівчину навіть двічі примушували до заміжжя насильно.

Одна із легенд розповідає, що Гальшка, не витримавши гіркої долі, викинулася з високого балкона князівського замку. Подейкують, що привид сумної дівчини і досі бродить Замковою горою у тихі місячні ночі.
Загалом постать княжни Гальшки Острозької є однією із найпопулярніших в історії Острога, саме вона була фундаторкою Острозької академії.

Рівненщина від А до Я:

Туризм Рівненщини

Фотографії Рівненщини

Рівненщина унікальна [ФОТО]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ