Ми у Facebook
01.12.2010, 12:51

В Україні розпочинається пробний перепис населення

1 грудня в Україні розпочинається пробний перепис населення 2010 року.
Проведення пробного перепису населення проводиться для відпрацювання методологічних та організаційних питань Всеукраїнського перепису населення 2012 року, а також технології автоматизованого оброблення отриманих матеріалів.

Відповідно до організаційно-методологічних основ Всеукраїнського перепису, населення пробний перепис має відбуватись на території адміністративно-територіальної одиниці, яка за структурою населення і типами поселень найбільш наближена до структури країни в цілому. Дергачівський район Харківської області є одним із районів, що відповідають цим критеріям.

Основними завданнями пробного перепису населення є визначення оптимальної дати й тривалості проведення майбутнього Всеукраїнського перепису населення, а також механізмів його проведення.

Пробним переписом населення буде охоплено майже 95 тисяч мешканців і близько 450 осіб залучено як тимчасовий переписний персонал.

Перепис проводиться шляхом обходу обліковцями житлових будинків і житлових приміщень в інших будівлях і заповнення ними переписної документації. Перед початком опитування обліковець зобов’язаний пред’явити відповідне посвідчення.

Програма пробного перепису включає 30 питань. Для кожного домогосподарства – питання щодо житлового приміщення, у якому воно проживає (тип житлового приміщення, число займаних домогосподарством житлових кімнат, розмір загальної площі житла тощо). Для кожного члена домогосподарства – дата і місце народження, стать, громадянство, етнічне походження (національність), сімейний стан, рівень освіти, рідна мова, володіння українською та іншими мовами, джерела засобів існування, питання щодо економічної та міграційної активності.

Пробний перепис населення 2010 року – один із основних етапів підготовки до проведення Всеукраїнського перепису населення 2012 року.

За встановленою практикою і згідно з рекомендаціями Організації Об’єднаних Націй переписи населення у більшості країн світу проводяться раз на десять років. Принципи та рекомендації ООН визначають, що саме переписи населення є унікальним джерелом соціально-демографічних даних та дозволяють отримати найдетальнішу інформацію щодо різноманітних характеристик населення як на загальнодержавному та регіональному рівні, так і міжнародному.

Останній перепис населення в нашій країні проводився у 2001 році. Резолюцією, прийнятою Економічною і соціальною радою ООН, було проголошено наступний раунд переписів населення та житлового фонду 2010 року (з 2005 по 2014 роки).

Про це повідомляє прес-служба Держкомстату.





На правах реклами