Ми у Facebook
03.02.2011, 08:51

Як посуд може стати небезпечним для здоров'я [+Поради]

Початок виробництва керамічного та скляного посуду губиться в глибині століть. Його роль у нашому сьогоденні важко переоцінити. Але чи завжди ми можемо бути впевнені в безпечності використання чашки, з якої щодня смакуємо каву, чи барвистої тарілочки, з яких так полюбляє їсти малеча? З метою профілактики багатьох серйозних захворювань варто переглянути посуд у домі.
Як зазначила начальник випробувальної лабораторії ДП «Рівнестандартметрологія» Галина Палиця, шкоду здоров’ю можуть завдати вироби лише із глазурованої кераміки. Небезпека криється в декоративному покритті з некислотостійких фарб: саме вони виділяють сполуки свинцю і кадмію, що є надзвичайно отруйними речовинами.

Кадмій викликає, наприклад, хворобу "іта-іта", що проявляється в пошкодженні нирок і розм'якшенні кісток. Отруєння свинцем приводить до розумового розладу і порушення роботи органів травлення, аж до смертельного результату. Крім того, сполуки і свинцю, і кадмію використовуються для здобуття найяскравіших фарб, заборонених, зрозуміло, для розфарбовування посуду. Речовини можуть також знаходитися у складі фарфорової або керамічної маси, проте виділення цих металів з готового обпаленого посуду зазвичай украй невелике.

Тим, хто користується посудом із глазурованої кераміки, Галина Палиця дає наступну пораду: «Зверніть увагу на колір фарб на глазурованій кераміці. Більше шкідливих речовин виділяють вироби синього, чорного і зеленого кольору. Чим довше термін експлуатації такого посуду, тим більше ймовірність утворення специфічного осаду зі свинцем і багатьма іншими елементами таблиці Менделєєва. Використовуйте гарний, але шкідливий для здоров'я посуд тільки як прикрасу полиць на кухні».

Кришталь. Виявляється, роками збережені келихи і графини - джерело радіоактивного випромінювання. На щастя, дуже-дуже слабкого. При технології одержання кришталю додається в основу деяка кількість свинцю - для надання кришталевій продукції приємного дзвону і вишуканого блиску.

Порада. По-перше, прикрашайте кришталевими келихами засклені шафки і серванти на кухні, в їдальні або вітальні. Спальня - зона без кришталю. По-друге, не зберігайте напої у кришталевій посуді довше 4-х місяців. Фахівці вважають, що в такому випадку підвищується ризик забезпечити вино або коньяк небезпечними дозами свинцю. Французькі королі, до речі, поплатилися здоров'ям за пристрасть до вина, витриманого в кришталевих ємностях.

Фарфор. Деякі його види містять підвищену кількість кобальту в фарбованому покритті. Особливо багато небезпечних речовин в імітаціях під чеський фарфор.

Порада. Купуючи красивий кольоровий посуд, цікавтеся наявністю сертифікату його якості.

Алюміній. Здатність алюмінію вступати в реакцію з кислотними та лужними продуктами відомі всім. Західні вчені вивчили цей метал ще раз і прийшли до висновку, що занадто активна готування в посуді з алюмінію може стати причиною хвороб Паркінсона й Альцгеймера. До того ж варити супчики в алюмінієвій тарі небезпечно людям з хворими нирками.

Порада. По-перше, готуйте в посуді з нержавіючої сталі, емальованих каструлях і чавунних сковородах. По-друге, не варто чистити алюмінієві каструлі до блиску: на старій посуді встиг утворитися оксидний шар, завдяки якому вона не так інтенсивно окислюється.

Однак найкращий спосіб вберегтися від неякісного посуду – купувати лише сертифікований товар, тобто такий, що вже пройшов необхідні лабораторні дослідження і має підтвердження відповідності державним стандартам. У Рівному уповноваження на сертифікацію та випробування посуду має лише Державне підприємство "Рівнестандартметрологія".
Випробувальна лабораторія ДП "Рівнестандартметрологія" акредитована на проведення випробувань посуду з нержавіючої сталі, чорних металів, кераміки, фарфору, скла і т.п. За 2010 рік лабораторією проведено випробування понад 130 зразків. Особливу увагу приділялось дослідженням кількості токсичних речовин (свинцю, кадмію, міді, цинку, хрому, нікелю, кобальту), що мігрують з посуду. Однак, як зазначила Галина Палиця, на щастя споживачів, перевищення допустимих норм не виявлено.

За матеріалами сектору інформаційного забезпечення ДП «Рівнестандартметрологія».





На правах реклами