Ми у Facebook
14.02.2011, 01:05

Секрети кухні кулінарного шоу "СмачнОГО!"

12 лютого виповнюється рік з часу виходу першого випуску кулінарного шоу "СмачнОГО!" в ефірі телеканалу "Рівне 1". За цей час свої куховарські таланти продемонстрували десятки відомих, неординарних особистостей. Напередодні свята ми вирішили розпитати творчу групу "СмачнОГО!" про те, що лишається поза кадром.
Ідея створення кулінарного шоу виникла у директора телеканалу "Рівне 1" Віктора ДАНИЛОВА.
— Мені хотілося побачити зсередини і відчути на собі "телевізійну кухню", — пригадує історію виникнення програми пан Віктор. — Адже вирішення адміністративних завдань мені, як директору телеканалу, добре відоме. А ось творчий процес, у якому народжується та чи інша програма, — це зовсім інше. Спілкуватись з глядачем сам на сам, як журналіст та ведучий — досить відповідально і цікаво.
Обираючи тематику майбутньої авторської програми, Віктор Данилов зупинився на кулінарії.
— Я вирішив робити те, що у мене добре виходить та до душі, — посміхається телеведучий. — Вдома часто готую. Годинами мудрую на кухні, аби мої рідні смакували всілякими стравами за рецептами, які я привіз з різних куточків світу. Рідко кому довіряю таку суто чоловічу справу, як приготування м'ясних страв. Коли ж виїжджаємо на відпочинок з друзями, "кухня" традиційно теж на мені.
Розробляючи концепцію програми, творча група, окрім кулінарної складової, зробила акцент і на тому, щоб якнайкраще розкрити особистість самого гостя. У процесі приготування страви гість, якого ми запросили, розповідає про себе якнайбільше. Адже всі душевні та щирі розмови відбуваються саме на кухні. Нарізаючи огірки чи натираючи моркву, гість, так би мовити, втрачає пильність — і розмова стає теплою та відвертою.
Спершу телевізійний майданчик шоу планували влаштувати на професійній кухні одного з провідних рівненських ресторанів. Але в підсумку обрали кухню в приватному будинку ведучого Віктора Данилова. Щоб і гості, і глядачі почувалися "як вдома".
І от ввечері п'ятниці, 12 лютого 2010 року, глядачі "Рівне 1" почули з теле­екрана: "Вітаю! На Першому місцевому — кулінарне шоу "СмачнОГО!" та я, його ведучий Віктор Данилов. Наша програма — про смачні та корисні страви, цікаві рецепти у викладі відомих рівнян. Сьогодні у нас в гостях..."
Ось так, один за одним, під пильним оком камери та телеглядачів на кухні у Віктора Данилова хазяйнували митці, лікарі, спортсмени, педагоги, бізнесмени, журналісти. Пекли, варили, смажили за власними та підглянутими рецептами.
— Насправді страву обирає сам гість, і це зазвичай такий же сюрприз для мене, як і для наших глядачів, — розповідає Віктор Євгенович. — Надаємо перевагу рецептам, які рівняни зможуть з легкістю приготувати у себе вдома, витративши на продукти небагато.

Нас зараз знімають
на відео?

Творча група шоу запевняє: до підготовки кожного випуску ставляться відповідально.
— На екрані все виглядає дуже просто: двоє людей у фартухах упродовж двадцяти хвилин у приємній домашній атмосфері готують щось смачненьке та мило спілкуються. Насправді це — лише вершина айсберга, — розповідає адміністратор програми Ірена БОРОВЕЦЬ. — Багато цікавого, на мою думку, залишається поза кадром.
Процес підготовки випуску виглядає так. Насамперед телевізійники "розшукують" цікавого гостя і пропонують постати перед ясні очі глядача та "зварганити" щось смачненьке.
Отримавши згоду, рецепт страви та заповнену гостем анкету, вирушають за провіантом, зазвичай на ринок. Там можна знайти практично все зі світу їстівного, до того ж свіженьке. Іноді інгредієнти страв люб'язно приносить сам гість. Ну, скажімо, яблука з власного саду чи помідорчики з городу.
— Дуже цікаво спостерігати за реакцією продавця, коли він чує прохання вибрати не тільки найсмачніші помідори, але й найкрасивіші. Бо вони потрібні для телевізійного шоу, — ділиться Ірена. — Рівняни починають непокоїтися: "Нас зараз знімають на відео?" Незважаючи на запевнення, що камери немає, продавці вочевидь перестраховуються і таки вибирають для нас найкращі продукти. А раптом все-таки знімають?
Коли всі підготовчі роботи завершено, розпочинається процес зйомок. Творча група та гість за філіжанкою кави-чаю у вітальні будинку Віктора Данилова обговорюють деталі сценарію, налаштовуються на позитив і приємну роботу. Гість обирає фартух, у якому постане перед глядачем.
Оператор Михайло КЛИКОВ у цей час налаштовує світло, камери, звук.
— Більшість гостей, які приходять на програму, вперше опиняються перед камерою. Тому, коли працювали над розробкою шоу, головне завдання було максимально спростити процес зйомок. Використовуємо м'яке світло, одну камеру, — розповідає Михайло. — Важливо, щоб гість почувався по-домашньому комфортно і в жодному разі не хвилювався через технічні моменти.
І якщо відповідальність за гарну картинку лежить на плечах оператора, то все інше пильнує режисер, керівник програмного відділу телеканалу "Рівне 1" Ольга СТЕЛЬМАХ:
— Ми прописуємо детальний сценарій. У необхідності робити це переконались після зйомок пілотної програми. Віктор Данилов задумував шоу, яке виходитиме у записі, як надзвичайно легке для сприйняття і зйомок і водночас максимально наближене до прямого ефіру, — розповідає Ольга. — Виявилось, що імпровізувати не так вже й просто. Адже гостю необхідно одночасно і готувати, і слідкувати за розмовою. Тому тепер до початку зйомки обговорюємо всі етапи і дотримуємось сценарію.
Зазвичай зйомки з усіма приготуваннями тривають щонайменше три години. На виході — година робочого відео, яке потім монтують.
— Монтаж шоу теж досить непростий, адже потрібно зберегти цілісність картинки та технологію кулінарного процесу приготування, — продовжує Ольга Стельмах. — Він відбувається у два етапи. Перший називаю "душевним". Адже спочатку просто вирізаю "ляпи". Після чого з години відео лишається 32-35 хвилин. А програма, яка виходить в ефір, триває максимум 25 хвилин. Отож, доводиться різати ще раз. Найважче вирізати те, що гість сказав від душі. Тому другий етап, "жорсткий", здійснюю вже наступного дня, коли дивлюсь відео "свіжим оком". Іноді буваю настільки безжалісною, що ледь зупиняюсь на вісімнадцятихвилинному хронометражі.
Коли програма готова, її випускають в ефір. Зазвичай після участі у шоу гість отримує десятки дзвінків зі словами захоплення, проханнями ще раз розтлумачити рецепт. Мегапопулярним кухарем прокинувся після програми відомий у Рівному бізнесмен Володимир Лазорчик. Місто ще кілька тижнів гуло про його унікальний спосіб розбирати оселедець.
— Знайомі розповідали, що одразу увечері після програми з Володимиром Лазорчиком рівнянка побігла у магазин, купила оселедець і спробувала його почистити так, як це зробив гість програми, — пригадує адміністратор програми Ірена Боровець. — Чесно кажучи, коли спостерігаєш за процесом приготування страв на зйомках, виникає бажання і самому приготувати щось цікаве. Ми з колегами часто потім обмінюємось досвідом, які з рецептів вдалося повторити вдома.

Бити посуд —
це до щастя

Процес приготування страв у гостях у Віктора Данилова не завжди проходить гладко. І це нормально, адже іноді і в досвідченої господині на власній кухні тісто не підійде, як належить, чи м'ясце не допечеться. Багатостраждальна кухня директора Першого місцевого бачила різне.
До прикладу, поза кадром залишилась спроба ведучого перевернути млинець від Руслана Ярмолюка, хвацько підкинувши його на сковорідці. Від ідеї довелось відмовитись... Іншого разу, прийшовши на програму, Юрко Журавель зізнався режисерові, що не має рецепту коктейлю, а імпровізуватиме.
— Він підморгнув мені і сказав: "Знаєш, є таке слово "авантюра", — посміхається Ольга Стельмах. — Це була справді авантюра, адже після розпилювання кокоса "болгаркою" хмара кокосового пилу осіла по цілому дому.
Трапились веселі казуси й у програмах, які вийдуть в ефір найближчим часом.
Відомий рівненський радіоведучий Олег Нечидюк, розсікаючи ножем яйце захоплено розповідав про життя.
— Він вдарив ножем по шкарлупі і сказав з посмішкою: "Оу! Ледь пальця собі не порізав", — пригадує Ірена Боровець. — Вже незабаром на його руці рясніла червона крапля. Кров спиняли усі гуртом близько півгодини, адже зйомки потрібно було продовжити.
"Бити посуд — це до щастя", — вирішив якось на зйомках програми з Людмилою Супонькіною Віктор Данилов. Гостя вирішила приготувати власноруч зі сметани масло. Для цього необхідно було збивати сметану чверть години, калатаючи її у трилітровій банці. Довірили цю процедуру ведучому. Віктор Євгенович охоче взявся до справи, витанцьовуючи веселий ритуальний танець. За кілька хвилин після крутого "па" банка опинилась на підлозі, а слідом за нею і сметана. Довелось процедуру повторити вже з новою сметанкою. А ось захоплений розмовою з ведучим Микола Орешко не впильнував спагеті — розварив. На викладці красувались макарони з другого дубля.
— І справді трапляється всяке, — сміється Віктор Данилов. — Але ми підходимо до так званих критичних ситуацій з гумором, аби не порушити позитивну ауру навколо гостя і страви. Адже завжди пам'ятаємо: що б ми не готували, один інгредієнт лишається незмінним — це хороший настрій і впевненість у тому, що все буде чудово і смачно.
На рахунку шоу вже півсотні відзнятих програм та збірка рецептів "Готуємо з Віктором Даниловим", а найголовніше — це нові здобуті друзі телеканалу, програми й задоволені глядачі.
— Коли програмі вже рік, можемо говорити про те, що нам таки вдалося зробити найсмачніше шоу місцевого телепростору. Проте це лише початок. Критичні зауваження телеглядачів на адресу програми — це найкраща похвала і стимул для нас. Ми постійно вдосконалюємось й обіцяємо нашим глядачам ще багато цікавих гостей та оригінальних рецептів, — ділиться автор та ведучий Віктор Данилов. — Готуйте з нами і готуйте краще нас!
У відповідь на питання численних цікавих "А хто ж це усе потім з'їдає?", творча група щиро зізнається: "Ми". Тож якщо з'їдають — таки смачно...

Сашко НЕВЖЕ,
співак, композитор:

— Я був першим гостем, якого показали у програмі "СмачнОГО!". Це водночас важко, відповідально і страшнувато, але приємно. Данилов зателефонував мені і каже: "Слухай, Сашко, ми тут задумали програму кулінарну, запрошуємо тебе, адже знаю, що ти гарно готуєш". Я погодився. Тоді для всієї творчої групи все було вперше. Думали, як то воно буде краще знімати. Пам'ятаю, що переживав за цілу команду Але вважаю, що все вийшло дуже гарно, а головне — смачно! Мене засипали дзвінками: "Сашко, вмикай "Рівне 1", там тебе показують". Навіть з Америки подзвонили.

Анна ТАРАСЮК, модель:
— Участь у програмі була для мене дуже цікавою. Адже вперше брала участь у шоу такого формату. Мені видалось, що ми більше часу просто спілкувались з Віктором, аніж готували. Зйомка пройшла легко й весело. Я із задоволенням прийшла б ще раз.

Олександр ХАРВАТ,
фотохудожник:

— Мені особливо запам'яталась гостинність Віктора Данилова. Радію, що знайомий з людиною, яка витрачає власний час і кошти на створення саме такого проекту, як кулінарне шоу "СмачнОГО!". Запис програми за моєї участі на сайті телеканалу "Рівне 1" змогли переглянути у Чехії ті, хто поділився зі мною рецептом. Їм було дуже приємно.

Анна ХЛІСТУНОВА, плавчиня:
— Запрошення на програму було для мене несподіванкою. Вразила невимушена, тепла атмосфера на зйомках. Не відчувалось якогось напруження чи тиску. Після програми знайомі телефонували і з подивом казали: "Так ти ще й готувати вмієш?". Вони ж добре знають, як багато часу я присвячую спорту, а тут ще й на кухні своя.

Володимир ЛАЗОРЧИК,
підприємець:

— Загалом враження хороші. Часто згадую програму. Особливо, коли заходжу у той чи інший магазин і мене впізнають: "О, так це ж вас показували по телевізору. Я вас впізнала! Ви були найкращі на цьому шоу". Чесно кажучи, усе було дуже просто, єдине — важкувато було одночасно готувати і спілкуватись з Віктором. Але через все треба пройти. Коли мене запросили на "СмачнОГО!" вдруге, усе було набагато швидше і за короткий час мені вдалось приготувати багато страв. Особливо хотілося втерти носа Поплавському, який, чесно кажучи, неправильно приготував свіжину у своєму шоу.





На правах реклами