Ми у Facebook
13.02.2011, 14:52

OGO.ua розвіює найпоширеніші міфи про вагітність

Чи то під впливом гормонів, чи то від незвичності свого "цікавого" стану багато жінок під час вагітності стають надзвичайно стривоженими і забобонними. Більше того, поруч з вагітною обов’язково знайдеться мудра та бувала подруга, яка "внесе" у вуха майбутньої мами безліч забобонів.
Любов сильніша забобонів
Велику кількість ритуальних дій вагітні жінки готові виконувати заради однієї мети: щоб дитина народилася здоровою, гарною і щасливою.

— Якщо вірити забобонам, вони обов’язково збуваються. Здорова турбота про маля не повинна перетворюватися на панічний страх, — говорить психолог-інструктор Рівненської міської молодіжної громадської організації "Школа мам" Тетяна АВДИМИРЕЦЬ. — Любов матері до життя, навколишніх та й просто до самої себе принесуть маляті набагато більше користі, аніж усі ритуальні заходи разом. Не кажучи вже про те, що їх суворе дотримання, як-от тривале перебування вдома, відсутність свіжого повітря, пасивний спосіб життя, можуть спричинити важке протікання пологів і неправильний розвиток плоду.

Народжувати завжди боляче
Звичайно, пологи — це не сеанс масажу чи обгортання у spa-салоні. Але й розмови про нестерпний біль абсолютно індивідуальні.
— Щоб підготуватися до цієї події, є дев'ять місяців, під час яких можна навчитися особливим чином дихати і приймати правильні "знеболюючі" пози, — каже психолог. — Тому, якщо майбутня мама хоче, що все пройшло швидко і легко, варто заздалегідь налаштуватись на позитивний лад. Не варто засиджуватись в інтернет-форумах, де матусі пишуть про свої відчуття. Бо ж у нас заведено писати лише про погане, а якщо все пройшло на "ура", відповідно немає чим поділитись. І головне, до пологів варто віднестись як до приємної роботи, яку потрібно майстерно і терпляче виконати.

Стать дитини можна передбачити народними способами
Якщо запитати про це у знайомих або послухати розмови вагітних у жіночій консультації, можна дізнатися багато нового та цікавого. Наприклад, про те, що якщо хочеться солоного, то буде хлопчик, а якщо солодкого — то дівчинка. Не в силах дочекатися часу, коли стать дитини можна буде розглянути на УЗД, жінки уважно прислухаються до своїх потреб і вдивляються в унікальні таблиці, що пророчать хлопчика або дівчинку за різними параметрами матері. Вважалося, якщо живіт широкий і розташовується високо — буде дівчинка, якщо низько і як би висунутий вперед — хлопчик.

— На жаль, все не так просто, — вважає Тетяна Авдимирець. — Стать дитини визначається при заплідненні, коли відбувається злиття яйцеклітини та сперматозоїда. І передбачити народними методами це неможливо. Навіть якщо якийсь із способів здається вам логічним і надійним, наукових досліджень, які підтверджують той чи інший метод, не існує. Не можна в це вірити. Якщо хтось намагається передбачати стать дитини у такий спосіб — будь ласка. Але це все несерйозно та малоефективно.

Я стану примхливої істеричкою з збоченим смаком
Усі вагітні стають вибагливими в їжі — це правда. Та хіба самі жінки такі прості у повсякденному житті? Звичайно, ні! Варто лише пригадати вранішні збори на роботу, кількаразову зміну одягу, який ніби-то сьогодні не так лежить, та ще безліч інших забаганок. На думку пані Тетяни, емоції, що б’ють через край, пов’язані з тим, що жінка хвилюється за те, як буде проходити її вагітність, як вона буде народжувати.

— Зміни у власному тілі приносять собою зміни, пов’язані з емоціями. Іноді вони виходять за рамки пристойності і змушують оточуючих вірити, що вагітність може спричинити за собою істеричність і примхливість. У більшості випадків усі майбутні мами стають лише більш чутливіші та вразливіші.

9 місяців без сексу
Секс у "цікавому становищі" — реальність, якщо немає протипоказань. Стосовно любовних ігор існує декілька думок. Сучасні психологи та гінекологи стверджують: секс під час вагітності не тільки не протипоказаний, але й, навпаки, має сприятливий вплив на організм мами і малюка. Зрозуміло, якщо немає особливих застережень. В інший час отримувати задоволення від інтиму ніхто не забороняє. До того ж у більшості вагітних жінок по-справжньому пробуджується статевий потяг.
— Сексуальне життя варто обмежити до 12-го тижня вагітності, коли відбувається прикріплення яйцеклітини, — пояснює психолог. — А якщо жінка здорова і вагітність протікає без ускладнень, то цілком можна насолоджуватися близькістю з чоловіком навіть у третьому триместрі. Щоправда, чим більший термін вагітності, тим ретельніше варто підбирати позу. Причина тому — збільшення живота, тиснути на який не можна. Тому обов'язково поцікавтеся у свого акушера-гінеколога щодо подальшого характеру сексуальних стосунків.

Стригтись чи ні?
Якщо вірити жінкам, то, піддаючи своє волосся стрижці, майбутня матуся відрізає таким чином власній дитині розум.
— Істинного підтвердження таким висловам немає — з точки зору медицини, стрижка не може заподіяти ніякої шкоди здоров'ю майбутньої мами та її немовляти, а ось гарна зачіска майбутньої мами дуже підвищує самооцінку й настрій вагітної жінки, — каже Тетяна Авдимирець. — Тож відвідувати перукаря, скоріше за все, більше корисно, аніж шкідливо.

А ось у китаянок існує абсолютно протилежна традиція. Як тільки жінка дізнається, що незабаром вона стане мамою — вона відразу ж зістригає собі волосся, причому дуже коротко. Якщо врахувати, що китайців майже третина від всіх жителів земної кулі, можна зробити висновок, що навряд чи стрижки негативно позначаються на вагітності й пологах. А може, навіть, вони навпаки — сприяють?

Розтяжки — друзі вагітності
Як стверджує приказка, легше запобігти, ніж вилікувати. Цю перлину народної мудрості можна з успіхом застосувати й у тому випадку, коли йдеться про профілактику розтяжок.

— Розтяжки — поняття суто індивідуальне. Вони можуть з’явитися на животі, стегнах, грудях, сідницях. Тобто на тих місцях, де ймовірний сильний перепад ваги. Існують ефективні креми та лосьйони для лікування розтяжок, які досить добре справляються з "ремонтом" ушкодженої шкіри, також можна використовувати оливкову олію. При цьому варто слідкувати за вагою, контролювати темпи цього процесу, не забувати про зволоження шкіри. Саме в цьому випадку застосування якісного крему або лосьйону для усунення розтяжок може не тільки зменшити деякі і[/b]з цих симптомів, а й поліпшити еластичність шкіри, — розповідає психолог-інструктор Рівненської міської молодіжної громадської організації "Школа мам".

[b]"НІ" — фізичним вправам

Сьогодні існує настільки багато проблем під час вагітності, що, побоюючись за свого малюка, навіть здорові жінки нерідко бояться поворухнутися зайвий раз.
— Деякі з майбутніх мам свою вагітність вилежують, а не виношують, чого робити не рекомендую, — радить пані Тетяна. — Не потрібно забувати про піші прогулянки та елементарні фізичні вправи. Звичайно, активний спосіб життя необхідний, проте в розумних межах та з обов’язковим погодженням лікаря-гінеколога.

Без котиків-муркотиків
Крім нічим не виправданих забобонів, є інші, досить обґрунтовані. Наприклад, твердження, що вагітній жінці не можна гратися з кішкою, бо у дитини буде багато ворогів. Та не у ворогах річ, а в тому, що ці тварини є носіями токсоплазмозу.

— Якщо у вас є домашній улюбленець, потурбуйтесь про те, щоб у приміщенні, де ви знаходитесь, підтримувалась чистота та гігієна. Прибирати за котиком слід комусь із близьких, або ж у крайньому випадку вам, але в гумових рукавичках. Не варто також заводити домашнього улюбленця на перших термінах вагітності, — каже Тетяна Авдимирець.

STOP макіяжу
Вагітність — не хвороба. Тож вагітна жінка може і повинна виглядати доглянутою. Якщо для цього їй потрібні тіні, туш та рум’яна — будь ласка.
— Якщо не змінилася реакція шкіри до декоративної косметики, то наносити макіяж під час вагітності можна. Майбутнім мамам потрібно керуватись принципом "не нашкодь", і якщо сумніваєтеся в чомусь, краще відмовитись від процедури, — зауважує пані Тетяна. — Що стосується парфумерії, то кожна жінка вирішує для себе сама, чи користуватися різними ароматами під час вагітності. Якщо будь-які неприємні моменти відсутні, чому б і не порадувати себе улюбленим флаконом туалетної води!

Підбори не впливають на вагітність
Вагітні жінки повинні відчувати себе комфортно у будь-яких ситуаціях за будь-яких умов. Тому придумано спеціальний одяг, який відмінно підходить саме для майбутніх мам, який не має тугих резинок і виготовлений з натуральних матеріалів. Те ж саме можна сказати і про взуття.

— Оптимальна висота каблука для жінок у цікавому становищі — 3-5 сантиметрів. Майбутні мами, які не змінили своєї звички, ризикують отримати серйозні проблеми з ногами і хребтом, — наголошує Тетяна Авдимирець. — В очікуванні дитини перебудовується весь жіночий організм. Ця доля не обходить стороною і ніжки: зв'язки стають еластичними та м'якшими, збільшується ризик потягнути або травмувати щиколотки. До того ж у вагітних міняється постава і збільшується вага. Навантаження на хребет і так посилюється, навіщо його мучити ще і каблуками!

Але найкраще — взагалі не думати про можливі проблеми і негаразди, не боятися і не соромитися пишатися своєю вагітністю! Адже гарний настрій мами — міцне здоров’я майбутнього малюка!






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ