Ми у Facebook
17.02.2011, 15:57

Пенсійний вік в Україні: піднімати чи не піднімати?

В українському парламенті відбулися слухання щодо пенсійної реформи. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко захищав урядовий законопроект. Його підтримав представник Світового банку. Опозиція та профспілки критикували документ.
Як пише Deutsche Welle, уряд не має наміру відкликати поданий до парламенту законопроект з пенсійної реформи і навіть готовий пристати на пропозицію обмежити максимальні пенсії десятьма мінімальними, заявив Сергій Тігіпко. Він аргументував необхідність реформи тим, що наразі в державі "одна працююча людина утримує одного пенсіонера", що, на думку урядовця, є загрозливим співвідношенням. Адже в країнах ЄС на одного пенсіонера припадає від двох до трьох працюючих громадян.

Ще однією причиною невідкладності пенсійної реформи Тігіпко вважає той факт, що наприкінці минулого року 65 відсотків українських пенсіонерів отримували пенсії менші за тисячу гривень. Внаслідок збільшення пенсійного віку та страхового пенсійного стажу протягом десяти років, а також поступового запровадження накопичувальної пенсійної системи, як вважає урядовець, вдасться подолати величезний дефіцит пенсійного фонду та досягти збільшення пенсійних виплат.

Світовий банк за збільшення пенсійного віку

Підтримку урядові висловили депутати від фракції Партії регіонів та директор представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер. Він назвав урядову пенсійну реформу "однією з найзбалансованіших в Європі" і нагадав, що Україна має найбільшу частку видатків на пенсії в світі, яка складає 18 відсотків ВВП. Попри непопулярність такого заходу, як збільшення пенсійного віку, Райзер вважає його необхідним, оскільки "частка працездатного населення в подальшому лише зменшуватиметься, а нинішня пенсійна система залишатиметься фінансово нежиттєздатною".

Директор Інституту геронтології Владислав Безруков поінформував, що в разі виходу українських жінок на пенсію в 55 років, а чоловіків – у 60 (як зараз), чоловіки в середньому живуть на пенсії 9 років, а жінки – 18 років. Тоді, як в країнах ЄС чоловіки-пенсіонери живуть в середньому 15-16 років. А жінки – 24-25 років. Хоч вони і виходять на пенсію значно пізніше за українців. Уряд розглядає можливість збільшення пенсійного віку.

Опозиція пропонує свій проект

Альтернативний проект пенсійної реформи від опозиції репрезентувала екс-міністр праці та соціальної політики в уряді Тимошенко Людмила Денисова. Цей законопроект передбачає нарахування пенсії всім громадянам згідно з одним законом про загальнообов'язкове пенсійне страхування, а не за нинішніми майже тридцятьма законами. Денисова заявила, що принцип нарахування пенсій має бути простим, прозорим та зрозумілим для всіх. І що її проект унеможливить утворення дефіциту пенсійного фонду.

Урядовий проект викликав критику представників профспілок, опозиції та науковців. Всі вони визнали необхідність реформи пенсійної системи, але категорично незгідні зі збільшенням пенсійного віку. Зокрема, голова парламентського комітету у справах пенсіонерів Олександр Сушкевич заявив, що урядові заходи дозволять заощадити лише півмільярда гривень і лише в середньостроковій перспективі. Тоді як такі заходи, як виведення з економічної тіні заробітної плати, стимулювання зростання доходів населення, посилення боротьби з корупцією та подолання затримок з виплати зарплати й страхових внесків здатні додати до пенсійного фонду мільярди гривень і вже найближчими місяцями.

Спікер Володимир Литвин не виключив, що розгляд урядового законопроекту може затягтися на невизначений час.

Джерело: Deutsche Welle





На правах реклами