Ми у Facebook
09.03.2011, 14:47

У Рівному запалять "свічку пам'яті" загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом

10 березня 2011 року у Рівненській державній обласній бібліотеці (пл. Короленка, 6) пройде година пам’яті "Запалимо свічку пам’яті разом з польською громадою", присвячена увічненню пам’яті загиблих в авіакатастрофі громадян Польщі.
Авіакатастрофа польського президентського літака під Смоленськом 10 квітня 2010 року сталась о 10:54 за московським часом (о 9:54 за київським). За іншими даними — приблизно о 10:40 за московським часом, 9:40 за київським (час зафіксовано енергетиками в результаті обриву лінії електропередач під час падіння літака). Унаслідок катастрофи загинув президент Польщі Лех Качинський, низка високопосадовців країни, громадських діячів та представників духовенства — всього 96 осіб (включно з 7 членами екіпажу).

Разом зі своєю делегацією Лех Качинський мав намір відвідати Катинське кладовище, що розташоване під Смоленськом. Кладовище є міжнародним меморіальним комплексом жертвам тоталітарних репресій.

Лех Качинський мав виголосити промову 10 квітня 2010 на польському військовому цвинтарі у Катині під час траурних заходів, приурочених до 70-ї річниці катинської трагедії.

Масові страти польських громадян були здійснені в Катинському лісі (Смоленська область) поблизу Катині навесні 1940 р.

Як свідчать виявлені в 1992 році документи, розстріли проводилися за рішенням особливої Трійки НКВС СРСР відповідно до постанови Політбюро ЦК ВКП(б) від 5 березня 1940.

Відповідно до висновків німецької комісії Г.Бутца і міжнародних комісій 1943 г., розстріли й поховання проводилися органами НКВС в Катинському лісі як у 1940 році, так і раніше - у 1920-1930-ті роки.

Ці висновки були підтверджені у 1990-2004 роках Головною військовою прокуратурою РФ, що констатувала винесення "трійкою НКВС" смертних вироків 14.542 польським військовополоненим і вірогідно встановлено смерть 1803 осіб.

Жахлива авіакатастрофа вразила всю світову спільноту, принесла страждання польському народові. Разом із поляками цю втрату переживають і українці, оскільки Лех Качиньський відстоював українські інтереси, дбав про українсько-польські дружні стосунки.

У річницю смерті польських громадян не залишається осторонь і рівненська громада. Під час проведення години пам’яті кожен рівненчанин зможе вшанувати пам’ять загиблих, розділити скорботу та біль непоправної втрати з польським народом, висловити співчуття представникам польської громади міста.

Свічка пам’яті буде запалена за участю представників обласної та міської влади, польської громади, істориків, просвітян, інтелігенції краю.
У заході також візьмуть участь:

* Генеральний консул республіки Польща у Луцьку пан Томаш Янік;
* Настоятель Римсько-Католицької церкви Святих Петра та Павла в Рівному, декан Римсько-Католицької церкви в Рівненській області отець Владислав Чайка;
* завідувач відділу у справах національностей та релігій Рівненської облдержадміністрації Світлана Морозюк;
* Голова товариства польської культури на Рівненщині ім. Владислава Станіслова Реймонта Владислав Багінський;
* Голова товариства польської культури імені Генріха Сінкевича у Рівненській області Олексій Романишин;
* Кандидат історичних наук, журналіст Володимир Борщевич;
* кандидат історичних наук, доцент Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. С. Дем’янчука Андрій Жив’юк;
* здобувач кафедри всесвітньої історії Рівненського державного гумантарного унверситету, провідний спеціаліст віддлу використання інформації документів Державного архіву Рівненської області Тетяна Самсонюк;
* Голова Рівненського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Світлана Ніколіна.






На правах реклами