Ми у Facebook
24.03.2011, 11:23

Рівненські МНСники знешкодили 100-кілограмову авіабомбу на кордоні з Волинню

22 березня під час пошуку металобрухту місцевим мешканцем в лісовому масиві на кордоні з Волинською областю, неподалік села Кадище Ківерцівського району було виявлено вибухонебезпечний предмет, зовні схожий на авіаційну бомбу.
Небезпечне місце відразу було взято під охорону працівниками міліції та подана заявка на розмінування в облуправління МНС. На наступний день, з обласного центру прибула група піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення очолювана заступником начальника управління МНС Ігорем Михальчуком.

Під час огляду даного боєприпасу, фахівцями було встановлено, що вибухонебезпечним предметом являється фугасна авіаційна бомба німецького виробництва SC-100. Перебування більше півстоліття під землею зробило свою негативну справу, небезпечна знахідка знаходилася в жахливому стані, боковий підривник був пошкоджений корозією металу, тип вибухівника встановити не вдалося. Боєприпас містив в собі 70 кілограмів тротилу, а радіус ураження від вибуху становив би майже кілометр…

Варто відмітити, що авіабомба представляла реальну небезпеку для населеного пункту, котрий розташовувався за 200 метрів від місця знахідки, також за 50 метрів від боєприпаса пролягала електрофікована залізнична колія, де майже щогодини курсують пасажирські та вантажні потяги. Тому було прийнято рішення, даний боєприпас не транспортувати на полігон, а знешкоджувати на відстані 200 метрів від місці знахідки методом контрольованого підриву.

Для цього було проведено ряд запобіжних заходів та проведені відповідні розрахунки, зокрема з шести житлових будинків на безпечну відстань було евакуйовано 25 місцевих жителів, а також враховано часові проміжки, руху потягів. Екскаватором викопали яму глибиною майже три метри, куди заклали заряд, а зверху насипали майже два метри грунту. Також навколо ями, де знешкоджували бомбу вирили спеціальні канали, з метою погашення сейсмічно-ударної хвилі від вибуху. Лише після кількохгодинних підготовчих робіт небезпечну знахідку з минулого успішно знешкодили.

Старший лейтенант служби цивільного захисту, старший інспектор центру пропаганди УМНС в Рівненській області Дмитро Мельник.





На правах реклами