Ми у Facebook
28.03.2011, 10:17

Порядок оплати лікарняних відповідно до нового законодавства

Зміни в законодавстві, які набули чинності з 1 січня 2011 року, торкнулися і порядку оплати лікарняних аркушів. Одразу обмовимося, що мова в цьому матеріалі йде не про порядок оплати лікарняних листків за перші п'ять днів хвороби працівника, оскільки ніяких змін у ньому не відбулося: лікарняний оплачує роботодавець за основним місцем роботи на підставі листка непрацездатності у найближчий після дня призначення допомоги термін, встановлений для виплати заробітної плати.
Як було
Тепер розглянемо більш тривалий термін хвороби. Співробітник, благополучно видужавши після нетривалої (скажімо, тиждень) хвороби повертався на рідне підприємство, пред'являючи в бухгалтерію лікарняний лист, і спокійно повертався в робочий процес, точно знаючи, коли йому цей лікарняний лист оплатять.

Далі, відповідно до частини 3 статті 50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням [1]" (далі — Закон про соцстрахування ТВП) в редакції, що діяла до 01.01.2011р., комісія із соціального страхування підприємства протягом 10 днів, не більше, приймала рішення про виплату матеріального забезпечення такому співробітникові. Бухгалтер, виходячи зі стажу роботи і середньої заробітної плати працівника, користуючись шкалою, зазначеною у статті 37 Закону про соцстрахування ТВП, розраховував розмір матеріальної допомоги, яка підлягала виплаті у найближчий після дня призначення термін, встановлений на підприємстві для виплати заробітної плати.

Згодом, підприємство зменшувало розміри своїх відрахувань до Фонду соцстраху з ТВП на суму виплаченої працівнику матеріальної допомоги з ТВП. Таким чином, співробітник досить швидко отримував свої "лікарняні", як правило, з найближчою виплатою зарплати після виходу на роботу.

Як буде
Відповідно до змін у законодавстві, зокрема: новою редакцією статті 21 Закону про соцстрахування ТВП та розробленим на її виконання Порядком фінансування страховиків для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності [2], затвердженим Постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010г. №26, який набрав чинності з 04.02.2011р., фінансування страхувальника-роботодавців для надання матеріального забезпечення працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду.

Підставою для фінансування страхувальника-роботодавців виконавчими дирекціями відділень Фонду є оформлена за встановленим Порядком зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам сум матеріального забезпечення за їх видами.

Таким чином, терміни виплати матеріальної допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності окремо взятому співробітнику збільшуються, оскільки процедура виплати виглядає так.

У разі виникнення страхового випадку (хвороба або травма, не пов'язана з нещасним випадком на виробництві, необхідність догляду за хворою дитиною або членом сім'ї, карантин, накладений органами СЕС, протезування з поміщенням у стаціонар або санаторно-курортне лікування) із застрахованою особою на підставі поданих документів (лист непрацездатності), комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства приймає рішення про призначення матеріального забезпечення застрахованої особи.

На підставі рішення комісії із соціального страхування підприємства про призначення матеріального забезпечення страхувальника-роботодавець нараховує суми матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок.

Для отримання коштів Фонду для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, нарахованого страхувальником, страхувальник звертається до виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку в органі Фонду або за місцем обліку, вказаним у Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011), із заявою-розрахунком за підписом керівника і головного бухгалтера, завіреним печаткою підприємства.

При обробці заяви-розрахунку виконавчі дирекції Фонду перевіряють правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, дані про сплату ним єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

На вивчення заяви-розрахунку і перевірку даних роботодавця Порядок надає виконавчим дирекціям Фонду термін у 10 днів, після чого виконавчі дирекції здійснюють фінансування страхувальника, перераховуючи кошти на спеціально відкритий підприємством для цієї мети банківський рахунок. Страхувальник, у свою чергу, зобов'язаний виплатити матеріальну допомогу співробітнику в найближчий день виплати заробітної плати, згідно з графіком виплати заробітної плати на підприємстві. До слова, роботодавець не має права використовувати кошти зі спеціального рахунку ні на які інші цілі, крім надання матеріального забезпечення застрахованим працівникам, що в свою чергу є гарантією оплати лікарняного листа.

З Порядку слідують наступні висновки: термін виплати матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від швидкості розгляду комісією соцстраху підприємства документів співробітника, точності заповнення заяви-розрахунку бухгалтером підприємства та оперативністю передачі цього документа у виконавчу дирекцію Фонду та надходження коштів на спеціальний рахунок підприємства.

Поки в Україні не завершено створення Держреєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, співробітники Фонду відчувають труднощі з перевіркою даних по кожному з роботодавців щодо наявності даних про нього в цьому реєстрі і щодо внесених платежів за єдиним внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що, у свою чергу, позначається на термінах перерахування Фондом коштів на спеціальні рахунки підприємств.

* [1] Закон України "Про загальнообов'язкове державне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001р. №2240-III зі змінами та доповненнями (Відомості Верховної Ради України від 06.04.2001р., №14, стаття 71)
* [2] Постанова Правління Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010р. №26 про затвердження Порядку фінансування страхувальника для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 25.01.2011р. за №111/18849

Згодом, підприємство зменшувало розміри своїх відрахувань до Фонду соцстраху з ТВП на суму виплаченої працівнику матеріальної допомоги з ТВП. Таким чином, співробітник досить швидко отримував свої "лікарняні", як правило, з найближчою виплатою зарплати після виходу на роботу.

За матеріалами: www.prostobank.ua





На правах реклами