Ми у Facebook
07.04.2011, 18:01

Рівненське сміття перероблятимуть на альтернативне паливо

Представники фірм, що мають відношення до проекту, зібралися, аби узгодити технічні питання. Адже проект хоч і приватний, зате дорогий. За останніми підрахунками, обійдеться інвесторам у 20 мільйонів євро.
Сміттєпереробний завод, про який говорять у Рівному вже кілька років, розташується на території Шпанівської селищної ради. Як запевнив власник компанії FFK Фрідріх КОХАН, тут відділятимуть через спеціальне сито біологічні і мінеральні речовини від сміття та перероблятимуть на альтернативне паливо, яке можна використовувати, наприклад, замість вугілля. Таке альтернативне паливо використовуватиме інша німецька компанія — Dyckerhoff AG, яка є власником ВАТ “Волинь-Цемент”. Саме близькість цементного виробництва й зробила Рівне привабливим для запуску пілотного проекту з переробки сміття в Україні.

Нині розробляється проект будівництва заводу, над яким працює ТзОВ “Атлант-Проект”. Розробники запевняють: завод буде екологічно чистим, бо жодних хімічних процесів там не відбуватиметься. Та й на гаманець мешканців Рівного його будівництво не вплине.

— Тарифи на вивезення сміття встановлює міськвиконком. Будівництво заводу ніяк не може відбитися на рівнянах і на вартості тарифів, тому що його здійснює інша фірма “Укрекоіндустрія”. Ці фірми не пов’язані, а тому на тарифи це ніяк не впливатиме, — наголосив директор ТзОВ “Санком-Рівне” Святослав ЄВТУШЕНКО.

Коли саме запрацює підприємство інвестори — фірма “Санком” — точно говорити не беруться. Кажуть, вже в середині квітня планували почати роботи, але довелося відкласти на травень через паперові справі. Сподіваються, що їх вдасться владнати вчасно і вже до 1 липня отримають дозвіл на будівельні роботи, а у кінці лютого 2012 року — повністю завершать проект. За рівненським заводом, сподіваються інвестори, будуть й інші — по всій Україні.

Завод обслуговуватиме Рівне. Втім, переконаний співвласник фірми “Санком” Сергій ЕСТРЕМСЬКИЙ, якщо підприємство вийде на реальні потужності, то цілком можливо перероблятиме й сміття Ковеля, Луцька та Новограда-Волинського.

До теми:
Сміттєпереробний запрацює через рік?
Місто майже домовилося про сміттєпереробний завод





На правах реклами