Ми у Facebook
20.04.2011, 09:09

Готуємося до свята: унікальні рецепти пасок

За кілька днів — Великдень. Настав час пекти великодній хліб. Ми підготували найсмачніші рецепти пасок для вашого святкового столу.
Ексклюзивний рецепт паски від кухарки з Гощанського району Лесі Садовнік

1 л молока, 10 жовтків, склянка олії, 100 г дріжджів, 100 г вершкового масла, 1 л цукру, 2 кг борошна, родзинки чи горіхи за смаком.

Молоко треба скип’ятити та зачекати, поки воно трохи охолоне. Тим часом перетираємо цурок із жовтками. Додаємо цю суміш до молока. Туди ж кладемо масло і вливаємо олію. Суміш розмішуємо. Після цього додаємо дріжджі та ще раз ретельно перемішуємо. Отриману суміш залишаємо бродити на 3 години. Далі поступово додаємо до неї просіяне борошно і починаємо замішувати тісто. За бажанням можна додати родзинок чи горіхів. Тісто не повинно бути тугим. Його слід місити до того часу, поки воно не почне відставати від рук. Далі заповнюємо тістом третину форми і залишаємо його, щоб підійшло. Залежно від температури у приміщенні це займе від години до двох. Зверху тісто мажемо жовтком і ставимо у піч чи духовку.

Паска “Великодня”

1 кг борошна, 0,5 л молока, 100 г дріжджів, 200 г вершкового масла, 2-3 ст. ложки олії, 10 жовтків, 0,5 чайної ложки солі, сік лимонний, цедра, 200 г цукру, 50 г спирту (горілки), 100 г родзинок, 20 г ванільного цукру.

Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і 3 столовими ложками борошна. Дати цій суміші трохи постояти, потім влити її у посуд з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, посолити і ретельно замісити. Місити до появи пухирців у тісті і тоді влити розтоплене масло і знову добре перемісити, щоб тісто увібрало жир, і додати промиті родзинки, цедру, олію, спирт. Вимісивши, накрити і поставити, щоб підійшло. Коли тісто збільшиться в об’ємі удвічі, ставимо його у форми, прикрашаємо прикрасами з прісного тіста, і залишаємо його на 30-40 хвилин, щоб підійшло. Після цього змазуємо тісто яйцем і ставимо у гарячу духовку (200 градусів) на 45 хвилин. Готовий виріб змащується цукровим сиропом або поливою і прикрашається різнокольоровими посипками.

Більше рецептів





На правах реклами