Ми у Facebook
21.04.2011, 11:44

В Острозькій академії відкрилась виставка ікон на склі [+ФОТО]

За тиждень до Великодня, 14 квітня, у підземній художній галереї Острозької академії відкрилась виставка вихованців Парафіяльної художньої студії Луцького монастиря св. Василія Великого "Українська ікона на склі".
На офіційне відкриття виставки дитячих ікон завітали Консул Республіки Польщі у Луцьку Кшиштоф Савіцкі, луцькі художники та голова Спілки художників Волинської області Володимир Марчук, ігумен Луцького монастиря св. Василія Великого о. Терентій, греко-католицький владика о. Йосафат, а також родини та вчителі юних художників.

До уваги відвідувачів виставки запропоновані роботи дітей та їх батьків, що не мають спеціальної мистецької освіти. Вони займаються творчістю впродовж двох років у художній студії при монастирі святого Василія Великого у місті Луцьку. Експозиція сформована з копій сорока репродукцій ікон на склі, оригінали яких знаходяться у приватних колекціях України та у музеях Франції.

Ікони завжди шанувались в українському народі, оскільки вважались невід’ємним атрибутом у спілкуванні з Богом. Сільські майстри, які малювали ікони, зазвичай не мали спеціальної освіти і зображали лики святих на власний розсуд та смак. Приступаючи до процесу створення ікон, художник завжди духовно і морально готував себе, дотримуючись посту і відвідуючи перед цим храм.

Ікона на склі – ще один особливий вид живопису. Процес створення ікони на склі суттєво відрізняється від звичайного малярства на дереві чи полотні, оскільки така ікона малюється у зворотньому порядку. Виправити чи перемалювати щось на уже готовій роботі неможливо. Слугувала така ікона традиційним чинником релігійного виховання в родині та впродовж XVII-XIX століть була обов’язковою частиною інтер’єру української хати і придорожніх каплиць південної частини Прикарпаття, Буковини, Закарпаття, частини Галичини та Волині. Наприкінці XIX століття такий вид іконопису частково занепав з огляду розвиток друкованих тиражних олеографій.

Сьогодні ікона на склі отримує нове життя, художники все більше звертаються до цього виду малярства. Свій вклад у розвиток такого мистецтва роблять і діти із художньої студії при монастирі святого Василія Великого. Щонеділі після літургії діти разом із батьками займаються створенням власних маленьких шедеврів сакрального змісту, цього їх вчать професійні майстри вчителі. Щорічно на Великодні та Різдвяні свята у храмі організовуються виставки робіт дітей.

Символічно, що саме цього року до свята Велкодня ікони на склі були представлені широкій громадськості у стінах Національного університету "Острозька академія", оскільки сакральна тематика дозволяє ще раз відчути особливий дух та настрій від наближення свят. Усі бажаючі мають змогу переглянути експозицію дитячих ікон, виготовлених за особливою технікою малярства на склі. Виставка робіт зберігатиметься у підземній галереї Острозької академії до кінця травня.






На правах реклами