Ми у Facebook
03.05.2011, 11:44

VII Всеукраїнський турнір юних журналістів засвітив нові зірки на вітчизняному медіапросторі

Рівненська команда “Без секретів”, сформована з вихованців міської Міжшкільної секції журналістики та Школи журналістики Палацу дітей та молоді, виборола друге місце на VII Всеукраїнському турнірі юних журналістів, який проходив з 28 квітня по 1 травня в Національному університеті “Острозька академія”. Учасниками змагання юних журналістів були 14 команд старшокласників із 10 областей. Команда “Без секретів” бере участь у турнірі другий рік поспіль. Торік рівняни посіли третє місце.
Національний університет "Острозька академія" уже вдруге мав можливість вітати у своїх стінах учасників VII Всеукраїнського турніру юних журналістів, який тривав з 28 квітня до 1 травня.

Цьогоріч географія учасників була досить широка – від Донецька до Львова, від Харкова до Чернівців... Чотирнадцять команд юних журналістів не лише захищали честь десяти українських областей, а й мали можливість познайомитися із метрами своєї справи – досвідченими українськими журналістами, які побували в Острозі у якості суддів Турніру. Серед них — представники Національної телерадіокомпанії України, редактори відомих українських друкованих та інтернет-видань, викладачі і студенти спеціальності "Журналістика" з усієї України.

Учасниками Всеукраїнського турніру стали команди, які вибороли перші місця на обласних змаганнях. В Острозі Турнір відбувався у три етапи. Спочатку усі 14 команд змагалися між собою, аби увійти в дев’ятку півфіналістів. Далі традиційно — півфінал та фінал, що визначили переможців. Цьогоріч перемогу у конкурсі виборола команда "Еспада" (місто Суми). Друге місце розділили між собою представники Волинської, Рівненської та Сумської областей із команд "Четверта влада", "Без секретів" та "Об’єктив".

Дипломи третього ступеня отримали команди "Скрепка" (Донецька обл.), "Ексельсіор" (Тернопільська обл.), "Post Scriptum" (Чернівецька обл.), "Ерудит" (Сумська обл.), "Лідер" (Харківська обл.).

Загалом члени суддівської колегії та оргкомітету відзначили високий рівень підготовки та інтелектуальний потенціал усіх учасників змагань.

Василь Бирзул, директор творчого об’єднання "Культура" Національної телерадіокомпанії України, член журі:
— Я задоволений прагненням наших молодих колег здобути перемогу у Турнірі та атмосферою, яка панувала у стінах Острозької академії. Конкурсанти толерантно вели полеміку та предметно дискутували. Відчувалося, що учасники володіють -ґрунтовними теоретичними знаннями.

Олексій Захарченко, редактор інтернет-газети "Сотня", член журі:
— Різниця між учасниками та їх рівнем підготовки невелика – в основному, не було слабких виступів, слабких команд – усі конкурсанти виявилися достойними. Деякі команди, які не увійшли в дев’ятку, цілком заслуговували стати півфіналістами і навіть фіналістами, але, на жаль, ми були вимушені обирати лише визначену кількість команд-переможців.

Наталія Шевяхова, студентка першого курсу спеціальності "Журналістика", минулорічна учасниця ТЮЖ:
— Мене дуже порадувала підготовка та ставлення команд до Турніру. Усі учасники продемонстрували гарні знання не тільки з теоретичної частини, а й там, де потрібно було критично мислити, аналізувати та опонувати. Хоча були потенційно сильніші команди, проте, на мою думку, всі 9 півфіналістів могли спокійно йти до фіналу, але, на жаль, конкурс має регламент, який такого не передбачає.

Вероніка Пахольчак, студентка першого курсу спеціальності "Журналістика", член Оргкомітету:
— Правду кажуть, що краще один раз побачити, ніж сім разів почути. Стосується це і Турніру юних журналістів. Від знайомих я неодноразово чула про цей конкурс, проте жодного разу не була його свідком. Мені здавалося, що ТЮЖ нічим не відрізняється від загальноприйнятих олімпіад чи подібних заходів. Тепер я розумію, що глибоко помилялася. Турнір – це не просто суха демонстрація наукової інформації. Турнір – це фейєрія емоцій, командного ентузіазму та запеклої боротьби. Оскільки я сама здобуваю професію журналіста, було надзвичайно цікаво почути точку зору на ті чи інші питання юних турнірівців, адже вони розуміють загальні аспекти теорії та практики дещо по-своєму, оригінально та неупереджено, по-свіжому, так би мовити. Ще одним приємним здивуванням для мене було надзвичайно тепле, приятельське ставлення команд одна до одної. Вони абсолютно не відчували себе суперниками, хоча на іграх виступали в ролі опонентів. За словами самих учасників, перш за все, вони знайшли друзів, які поділилися власним досвідом. Тому неважливо хто здобув перемогу, головне, що позитивні враження та емоції, дружба та спогади залишаться з ними назавжди!

Як бачимо, окрім неоціненного досвіду, Турнір юних журналістів подарував молодим конкурсантам безліч емоцій, натхнення і позитивних вражень, якими вони щиро поділилися із представниками відділу зв’язків з громадськістю Національного університету "Острозька академія".

Карина Андрющенко, член команди "Royal Press" (Запорізька область):
— Турнір відзначився великою кількістю вражень. Моя команда показувала різні результати, але примітним було те, що наші бали з кожним завданням покращувались. Мені сподобалося, що журі коментувало свої рішення щодо оцінок за виступи. Гра була толерантна, насичена і яскрава. Помітним було і напруження, але це лише підкреслювало, що кожна команда достойна перемоги.

Олена, Вікторія та Валерія, члени команди "Еспада" (місто Суми):
— Ми вперше вийшли у всеукраїнський етап Турніру, хоча до цього багато разів змагалися на обласному рівні. Всі команди були дуже цікаві, з учасниками приємно спілкуватися, тому ми отримали задоволення і від Турніру, і від своєї присутності тут. Між командами панувала дружня атмосфера та здорова конкуренція, відсутнє було негативне ставлення учасників один до одного, всі об’єктивно оцінювали власні сили. Ми жили разом, грали разом, вільний час також проводили разом! Це зробило участь у всеукраїнському етапі насиченішою, ніж в обласному. Сприяла цьому також навколишня атмосфера, адже Острог і Острозька академія вражають своїм спокоєм, красою та унікальністю.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ