Ми у Facebook
27.05.2011, 14:01

Хто створює черги у рівненських садочках?

Цього року влаштування дітей у садочки вкотре пройшло під супровід запитання: “Хто останній?”. За словами рівнянок, у багатьох дошкільних закладах Рівного, аби записати дитину в садочок, потрібно було зайняти чергу. У деяких випадках — навіть з вечора.
Одна із рівнянок, яка розчарувалась у спробі влаштувати свого сина у садочок, повідомила журналістам “Рівненської газети” про те, що їй довелось пережити.

— Я обрала садок №29. Завідуюча сказала, що з цього року прийом буде на другу неділю травня, і одразу попередила, що в них черги. Я була готова до цих випробувань, але коли прийшла ввечері на розвідку, була шокована. Уявляла чергу максимум із 30 людей (і то половина з яких мала підійти зранку), а тут вже біля 30 чоловік з наміром ночувати біля садочка. Я зайняла чергу і пішла додому, засмучена, але з надією. Прийшовши о 7 годині ранку наступного дня, сказати, що я була шокована — нічого не сказати. Людей було більше десь утричі, шумно, чути сварки людей, нічого ніхто толком сказати не може, ні хто крайній, ні хто перший. Я почекала дві години і пішла додому з відчуттям образи і злості на нашу систему, — розповіла жінка.

Завідуюча садочком №29 про черги знає, проте каже, що винні у них самі батьки.

— Я чула про те, що до нас батьки займають черги з вечора, проте сама цього не бачила. Казала їм, щоб вони такого не робили, бо ми приймемо усіх діток з 2008 року. Напевно, кожен перестраховується і вони все одно займають. До нас взагалі багато бажаючих віддати дитину. Більшість ходить із Данила Галицього, Відінської, Степана Бандери, Курчатова. Частина діток — з Колоденки, просяться з Мірющенка, Соломії Крушельницької. Ми не можемо їм відмовити, бо батьки мають право самі обирати садочок, незважаючи на вулицю, де вони проживають. Тож при нормі 15 дітей у ясельну групу ми набрали на дві групи 55. У молодші групи набрали 35 діток і 49 перейшло з ясельок. Загалом — 84 дитини на три групи, — прокоментувала ситуацію завідуюча дитячим садочком №29 Світлана Зозуля.

В управлінні освіти Рівного повідомили, що причин утворення черг декілька, і не з усіма чиновники можуть справитись.

— Черги у деяких рівненських садочках утворюються, бо часто батьки записують дитину у кілька закладів. Ближче до вересня, коли вони остаточно визначаться, ця проблема зникне. Особисто я вважаю, що проблема ще й у тому, що сучасні мами не завжди хочуть сидіти з дитиною у декретній відпустці. У такому випадку, віддавши дитину у садочок, вони отримують і пільги на харчування у садочку (50% вартості якого сплачує держава) та ще й допомогу на дитину і стаж, — говорить методист методичного кабінету управління освіти Рівного Лариса Лукашук. — Також трапляється, що частина шестирічних дітей, які за віком могли б уже йти у школу, залишаються у садочку.
Причиною цього можуть бути різні медичні протипоказання, які дозволяють дитині продовжити навчання у садочку. Ми ж не можемо виганяти їх. М

- инулого року у Рівному почав діяти наказ про впорядкування прийому дітей у садочки. Було вирішено прийом проводити у другу неділю травня. Ми сподівались, що це допоможе уникнути утворення черг, проте цього не сталось. У випадку, коли в якомусь садочку є вільне місце, завідуюча повідомить нас про це. Ця інформація з’явиться на сайті управління, — пояснила методист.

На сайті управління освіти Рівного в розділі “Дошкільна освіта” дійсно вказані наявні місця у дитячих садочках. Станом на вівторок, 24 травня, зазначено, що “упродовж року (щомісячно до 15 числа) спеціалістами відділу дошкільної освіти проводиться аналіз комплектації груп, фактичного відвідування дітьми закладу та узагальнюються дані про наявність місць у дошкільних закладах міста”. Проте остання інформація датована 15 лютого цього року.

Дошкільні заклади — перевіряють
Продукти харчування, які постачають до рівненських дитсадків, перевірили. Як повідомила завідуюча відділенням гігієни дітей і підлітків Рівненської СЕС Ірина Ковальчук, разом із правоохоронцями та освітянами провели рейд у трьох дошкільних навчальних закладах.

— Ми перевіряли продукти харчування. Так, зокрема, авто, у якому перевозили продукти, було в антисанітарному стані. До того не було на продукти необхідної документації, а сам водій не був обстежений на носійство збудників кишкових інфекцій.

А деякі з кондитерських виробів не відповідали санітарним вимогам. За результатами перевірки ми склали шість протоколів. Винним доведеться заплатити штраф у розмірі щонайменше 102 грн. У трьох випадках з реалізації вилучили продукти на суму майже тисяча гривень.

За матеріалами: Рівненська газета





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ