Ми у Facebook
31.05.2011, 14:11

Виставка рівненського бурштину відкрилась у "Софії Київській"

Фото: www.rv.gov.ua

Оригінально привітати зі святом столицю нашої держави вирішила бурштинова столиця України. На території Національного заповідника "Софія Київська" у Брамі Забровського відбувся культурно-мистецький захід "Від столиці бурштинового краю до столиці держави", на якому рівняни представили іміджевий проект під назвою "Рівненщина – бурштиновий край України".
Поговорити про бурштинові надбання країни з генеральним директором тисячолітнього заповідника "Софія Київська" Нелею Куковальською та головою ради ГО "Асоціація "Український бурштиновий світ" Галиною Лемець до столиці приїхав заступник голови РОДА Олексій Губанов. Зібрались представити нову експозицію в музеї.

Місце, зазначають, найбільш туристично привабливе. Неля Куковальська наголошує — це не просто відкриття музею, це й яскравий анонс до міжнародної виставки "Бурштинові палаци в Україні".

Фото: www.rv.gov.ua
Фото: www.rv.gov.ua


— Це наш український камінь. Це наш древній камінь. І на території "Софії" археологи знаходили ювелірні вироби, зроблені з нашого, українського бурштину. І це дуже знаменно, адже це пов’язано. Це покоління, коли створювався камінь – це багато мільйонів до тисячолітньої Софії і до сьогоднішнього дня – цей шлях проходили наші древності, проходив камінь через пам’ятки нашої історії. Окрім цього, в цьому залі є багато ангелів. Це проект "Ангели Софії". Усі ці агели осяяні сонячним каменем, який прикрашає ці фігурки. Сьогодні ми зробили свято і починаємо такий фестиваль разом з асоціацією "Бурштиновий світ" та разом з Рівненською ОДА. Хотілося б зазначити, що створення цього Музею бурштину є дуже важливою подією. Сьогодні він переїжджає із "Теплої Софії", де він був започаткований, в нововідтворену Браму Забровського. Про його відтворення музейники мріяли понад 150 років. - розповіла генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська.

Виставка покликана не лише робити своєрідну рекламу сонячному каменю, а й розповісти про найбільше в Україні родовище, яке знаходиться на Володимиреччині. Пишається такими надбаннями і Олексій Губанов. Заступник голови РОДА зазначає, що наш край має гарні перспективи для того, аби бути бурштиновою столицею України та прославити наш край далеко за межами держави. Та зауважує, що нічого "бурштинового" в Україні без Рівненщини бути не може, адже промислові поклади каменю є лише у нас.

Фото: www.rv.gov.ua
Фото: www.rv.gov.ua


— Фактично польський Гданськ, чи російський Калінінград — це аналогія з українським бурштином. Я не знаю, наскільки ця виставка стане ефективною, але очевидно, що ми маємо такі виставки і взагалі такі подібні заходи проводити постійно. Для того, щоб про нас знали, ми повинні себе показати. Ясна річ, якщо ми будемо говорити про себе тільки в Рівному, і то пошепки, то наврядчи про нас хтось дізнається. Тому сьогодні ми тут з виставкою рівненського бурштину в рамках проекту "Від столиці бурштинового краю до столиці держави". Також хочу зазначити, що це дуже важливо і для туристичної галузі, для її розвитку. Саме такими подіями ми маємо наповнювати новий зміст туристичної складової Рівненщини, — додає Губанов.

У музеї представлятимуть не лише виставки світових митців, а й продаж "живого" каменю, від вітчизняних умільців. Проте не все так гладко, як здається на перший погляд. Аби привернути світову увагу, як вже зазначав Олексій Губанов, потрібно працювати і працювати. Найбільш болючішою темою на сьогодні є так званий "сонячний бізнес", який на сьогодні проблем лише додає.

Галина Лемець, голова ради ГО "Асоціація "Укранський бурштиновий світ" — одна з перших приватних підприємців, хто отримав ліцензію на видобування бурштину. Жінка розповідає, що заохотити місцевих умільців, які камінь видобувають і вивозять за кордон, важко. Якби, каже, швидше прийняли відповідний закон, ситуація кардинально змінилася б, причому в позитивному напрямку.

— Нам найважче, бо ми перші. Але за нами будуть інші. Якщо новий закон набуде чинності, приватні підприємці легально зможуть видобувати і реалізовувати бурштин. Насправді є багато родовищ бурштину на Рівненщині. Це і Володимиреччина, Дубровицький та Зарічненський, Рокитнівський райони, де є непромислові запаси бурштину і приватні підприємці, якщо, звичайно, закон щодо цього набуде чинності, ще раз підкреслю, зможуть легально видобувати камінь, — зауважує Галина Лемець.

Уже зараз на Рівненщині є два музеї бурштину. Проте у влади виникла цікава ідея щодо музею просто неба. Створити таке своєрідне чудо планують і у Володимирці. Його макет представлять у кінці червня на другому етно-туристичному фестивалі "Бурштиновий шлях". Унікальність його полягатиме в тому, що люди, які завітають на екскурсію, зможуть не лише помилуватись каменем, а й побачити, як його видобувають, та навіть спробувати видобувати камінь власноруч.





На правах реклами