Ми у Facebook
31.05.2011, 17:27

Земельний податок в запитаннях-відповідях

Який порядок сплати земельного податку фізичною особою у рік придбання земельної ділянки?
Питання: Чи є платником земельного податку фізична особа-підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, за земельну ділянку, яка використовується ним у підприємницькій діяльності, якщо акт на право власності оформлено на громадянина?

Відповідь: Якщо державний акт на право власності за земельну ділянку наданий фізичній особі-підприємцю у порядку, установленому чинним законодавством (відповідно до Указу Президента України від 19 січня 1999 року №32/99 «Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення», який діяв з 19.01.1999 р. по 20.07.2007 р., та згідно з договором купівлі-продажу земельної ділянки в зазначений термін) і земельну ділянку використовує сам підприємець, яка надана для здійснення підприємницької діяльності, то тільки такий підприємець (платник єдиного податку) звільняється від сплати земельного податку. При недотриманні вищезазначених умов підприємець є платником земельного податку на загальних підставах.

Питання: Чи є платником земельного податку фізична особа-підприємець, що є платником єдиного податку, за земельну ділянку під нежилим приміщенням у багатоквартирному жилому будинку, яке знаходиться у власності такої особи та використовується при провадженні підприємницької діяльності, якщо правовстановлюючі документи на земельну ділянку не оформлені?

Відповідь: Фізична особа-підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, не є платником земельного податку лише за земельні ділянки, які використовуються ним для провадження підприємницької діяльності, тобто за ті ділянки, які надані йому в установленому чинним законодавством порядку саме для здійснення підприємницької діяльності, і доходи від провадження якої оподатковуються єдиним податком. Оскільки у даному випадку земельна ділянка під нежилим приміщенням у багатоквартирному жилому будинку, яке знаходиться у власності фізичної особи, не надавалась в установленому чинним законодавством порядку для здійснення підприємницької діяльності, то така фізична особа повинна сплачувати земельний податок на загальних підставах.

Питання: Чи повинні члени садівницького товариства сплачувати земельний податок, якщо земля приватизована, чи платником є садівницьке товариство?

Відповідь: Якщо земельні ділянки приватизовані громадянами – членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, то такі громадяни, крім тих, кому надані пільги щодо сплати земельного податку, згідно зі ст. 281 Податкового кодексу України, є платниками земельного податку. При цьому нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку. Садівницьке товариство є платником земельного податку за земельні ділянки, включаючи земельні ділянки загального користування, надані такому товариству для ведення садівництва і щодо яких члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку.

Питання: Хто повинен сплачувати земельний податок, якщо будівля, споруда належить одній особі, а право власності на земельну ділянку, на якій розташована така будівля, споруда (її частина), – іншій особі?

Відповідь: Особа, яка є власником земельної ділянки, на якій розташована будівля, споруда, що належить іншій особі, є платником земельного податку до дати припинення права власності на таку земельну ділянку. Що стосується особи, яка є власником будівлі, споруди, то така особа відповідно до п. 287.6 ст. 287 Податкового кодексу України повинна сплачувати земельний податок за земельну ділянку, на якій розташована така будівля, споруда, з урахуванням прибудинкової, незалежно від факту сплати земельного податку власником такої земельної ділянки.

Питання: За якою ставкою розраховується земельний податок за земельні ділянки, зайняті садовими або дачними будинками фізичних осіб?

Відповідь: Земельний податок за земельні ділянки, зайняті садовими і дачними будинками фізичних осіб, що розташовані в межах населених пунктів, справляється у розмірі 3 відсотків суми земельного податку, обчисленого відповідно до статтей 274 і 275 Податкового кодексу України. За земельні ділянки, зайняті садовими і дачними будинками фізичних осіб, що розташовані за межами населених пунктів, земельний податок справляється: за ставкою у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, якщо нормативну грошову оцінку земель проведено; за ставкою у розмірі 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, якщо нормативну грошову оцінку земель не проведено.

Питання: Хто з подружжя, яке виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, може скористатись пільгою щодо сплати земельного податку?

Відповідь: Якщо подружжя виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, то кожен із батьків має право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать йому на правах приватної власності, при цьому вид земельних ділянок і розмір, щодо яких застосовується пільга, визначені п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України. Водночас, якщо подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної часткової власності, то платником земельного податку за земельну ділянку пропорційно своїй частці є кожен з батьків, і відповідно право на пільгу щодо земельного податку має кожен з них. Якщо таке подружжя володіє земельною діяльною на праві спільної сумісної власності і поділ земельної ділянки не проводився, то платником земельного податку за таку ділянку є один з батьків, який і може скористатись пільгою щодо сплати земельного податку. Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа має подати до органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, свідоцтва про народження дітей тощо).

Питання: Який порядок сплати земельного податку фізичною особою у рік придбання земельної ділянки?

Відповідь: При отриманні від відповідних органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів інформації про набуття фізичною особою права власності на земельну ділянку орган державної податкової служби здійснює нарахування сум земельного податку починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності, та надсилає податкове повідомлення рішення такій фізичній особі. Податок підлягає сплаті протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

За матеріалами Відділу масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ