Ми у Facebook
07.06.2011, 09:38

Поблизу Рівного зберігається "ртутна бомба"?

На складі в приміщенні казарм колишнього військового містечка в селі Шубків Рівненського району зберігається понад 227 тисяч відпрацьованих люмінесцентних ламп.
Поряд з перевагами, у люмінесцентних ламп є один великий недолік - вони містять ртуть. Тож якщо лампу пошкодити, вона несе загрозу здоров’ю людини.

Вміст ртуті в звичайній люмінесцентній лампі становить від 2 до 5 міліграмів. Це, до прикладу, в 600 разів менше, ніж у градуснику. Та навіть розбивши її, можна завдати шкоди організму. У таких випадках слід швидко зібрати уламки та провітрити кімнату щонайменше протягом 15 хвилин.

Викидати відпрацьовані люмінесцентні лампи на смітник не можна. Бо це відходи першої категорії небезпеки. Для їх збору повинні існувати спеціальні пункти.

Але, провівши опитування на вулицях Рівного, виявилося, що рівняни про них не чули. На Рівненщині немає підприємств, які б займались утилізацією люмінесцентних ламп. Тому, як розповів державний інспектор з охорони навколишнього середовища Сергій Сухий, відходи відправляють у Донецьку область на підприємство "Микит-ртуть", де і проходить їх утилізація.

Тим часом фірми, які займаються збором таких відходів, своєї діяльності не афішують. Вони працюють переважно з підприємствами та установами, і за кожну отриману відпрацьовану лампу беруть до чотирьох гривень плати.

На Рівненщині такі послуги надають три фірми. До 2006-го року збором ламп займалось і приватне підприємство "АТТО". За вісім років воно зібрало на складі в приміщенні казарм колишнього військового містечка в селі Шубків Рівненського району понад 227 тисяч відпрацьованих люмінісцентних ламп.

Підприємець планував їх утилізувати, встановши спеціальну установку. Однак, видаючи підприємству ліцензії на збирання та зберігання ламп, технічних умов на встановлення утилізаційної установки обласне управління екології йому так і не дало.

Відтак, ось уже 5 років лампи мертвим вантажем лежать на околиці селища. А віднедавна приватник зняв охорону. Аби утилізувати лампи, потрібно щонайменше 300 тисяч гривень, однак таких коштів немає ні в самого підприємця, ні в бюджеті Шубківської сільської ради. І хоча фінансові проблеми приватника не повинні лягати на плечі бюджетів, зважаючи на небезпеку, лампи можна було б утилізувати і їх коштом.

Проте, каже заступник голови Рівненської районної ради Юрій Загиней, доки у листопаді цього року не закінчиться ліцензія підприємства на зберігання ламп, бюджетні кошти, за законом, використовувати не можна.

Очевидно, що ця історія закінчиться утилізацією ламп. Однак, поки невідомо, коли і за чий кошт. Наразі у ситуацію готова втрутитися обласна влада. А тим часом правомірність дій екочиновників, які відповідали за видачу дозволів, як і діяльність самого підприємця, вивчають правоохоронці. До речі, повторно.

Джерело:rtb.rv.ua





На правах реклами