Хіба творити добро — не наше покликання?..

29.06.2011

Напевне, багато хто неодноразово замислювався над тим, що ж саме потрібно зробити, змінити у своєму місті. Але, на мою думку, збудувати якісь гарні будівлі, парки, стадіони – це не найголовніше, що може бути. Найголовніше – це бути щасливою людиною. Я ж хочу, щоб усі жителі мого славнозвісного міста Острог були щасливі.
Звичайно ж, під словом «щастя» кожна особистість розуміє щось своє…

Пригадуються такі слова: «У кожній людині – сонце. Тільки дайте йому сяяти», – говорив Сократ. Сонце у людині – це здатність мріяти і вміння реалізовувати мрії у житті.

Що таке мрія? Хтось скаже, що без неї життя неможливе, хтось з посмішкою скаже, що це лише ілюзії. Але так чи інакше, навіть найзапекліші скептики хоча би раз у житті вирушали у світ уяви. А ще є особливі мрії – поки нездійснені, вони таємно живуть десь глибоко в кожному з нас, сподіваючись на втілення.

Все, що укріплює віру в Найвищу Цінність Людини, є добром. Людина повинна творити добро і жити добром, а реалізація добрих міркувань і є найвищою мрією.

Поки Зло слабке, його можна здолати думкою, словом, посмішкою. Війну іноді можна перетворити на жарт надприродною силою доброї душі людини. Творіння добра в такий спосіб є одним із найважливіших моральних принципів, який і пояснює цінність людини для держави.

Якщо говорити про цінність мене (молодої людини) для держави, то передусім варто говорити про мої особистісні зацікавлення, емоції, контакти із рідними, близькими, просто знайомими мені людьми, адже саме ці моменти формують мене як особистість.

Пригадуються вислови класиків: «Людина живе на землі не для того, щоб стати багатою, а для того, щоб стати щасливою».

Реалізація задумів або ж мрій приходить через природну потребу у спілкуванні. Спілкування необхідне людям, як свіже повітря чи чиста вода… Спілкування — одна із вроджених потреб людини. Недарма німецький письменник Карл Людвіг Берне сказав, що людина може обійтися багато без чого, але тільки не без іншої людини.

Звісно, раніше люди були комунікабельнішими. А сьогодні… Сьогодні кожна людина стає все більшим індивідуалістом і віддаляється від суспільства. Люди часто не потребують живого співрозмовника, оскільки важливу інформацію можна отримати з телевізора, інтернету, журналів чи газет. Крім того, ми часто втомлюємося від щоденних вимушених контактів (покупки в магазинах і на базарі, поїздки з випадковими людьми в транспорті, контакти на роботі), тож увечері любимо побути на самоті. І на превеликий жаль, щире людське спілкування часто відходить на задній план, бо в житті ми все більше і більше користуємося «масками».

А головна цінність кожної людини – це відкритість добру, здійснення вчинків, які приноситимуть користь іншим, даруватимуть насолоду і викликатимуть усмішку.

Юлія МІНІЧ

переглядів: 2 638

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *