Ми у Facebook
03.08.2011, 10:37

Презервативи та "памперси" подорожчають на третину

Кабмін виключив зі списку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ, презервативи, що призведе до їх подорожчання на 25%.
Кабінет Міністрів України виключив презервативи зі списку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ. Це може призвести до того, що найбільш доступний засіб захисту від СНІДу подорожчає на 20-25%, повідомили у Фонді Олени Пінчук "АНТИСНІД".

За інформацією фонду, постачальники презервативів, швидше за все, будуть змушені на 1-2 місяці прибрати їх з полиць аптек і магазинів для переоцінки і нанесення нового маркування.

Як підкреслюють у фонді "АНТИСНІД", "це відбудеться саме в період літніх відпусток — у самий розпал сезону курортних романів і ризикованої сексуальної поведінки. Літні місяці в Україні — це традиційний пік споживання презервативів. У цей період на Крим і південні області нашої країни припадає до 25 відсотків річного обсягу продажів контрацептивів.

Нагадаємо, що Україна залишається однією з найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІДу країн Європи. За оцінками міжнародних експертів, в Україні сьогодні з ВІЛ/СНІДом живе близько 350 тисяч осіб (1,3% населення країни у віці 15-49 років). На сьогодні наша країна — перша в Європі за темпами поширення ВІЛ. За даними Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в 2011 році щодня 58 осіб отримували діагноз ВІЛ-інфекція (10 із них — це діти до 14 років). Від СНІДу в нашій країні щодня вмирають 9 осіб.

Крім сексуально активної молоді, яка найбільше вразлива і потребує захисту від ВІЛ/СНІДу, від нововведень можуть постраждати також і молоді сім'ї з малолітніми дітьми — з оновленого переліку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ, виключені, наприклад, дитячі пелюшки і підгузки, різні види сосок та аналогічні товари для дітей, ваги — в тому числі і для зважування немовлят.

Крім того, до нового списку не увійшли й інші позиції, що зачіпають інтереси сотень тисяч людей — наприклад, медичні і хірургічні меблі, а також спеціалізований транспорт для надання медичної допомоги.

Джерело: ТСН





На правах реклами