Ми у Facebook
07.09.2011, 09:32

Пам’ятник першому спудею Східної Європи спорудили в Острозькій Академії

Приємною несподіванкою до Дня знань для студентів та викладачів Національного університету "Острозька академія" стало відкриття пам’ятника першому спудею Східної Європи 1569 року.
Скульптура гармонійно вписалася в архітектурний ансамбль академії та зайняла почесне місце перед входом до навчального закладу. Тепер щоранку перший спудей зустрічатиме спраглих до знань молодих людей та надихатиме їх на продуктивну інтелектуальну працю.

Ініціатива встановлення скульптури належить ректорові Острозької академії Ігорю Пасічнику. На його думку, спорудження цього пам’ятника на території університету є цілком виправданим, адже саме Острозька академія була першим вищим навчальним закладом на східно-слов’янських землях, зі стін якої вийшла плеяда відомих українських історичних постатей, громадсько-політичних та культурних діячів.

Пам’ятник, виготовлений із полімерів, – справа рук скульптора Острозької академії Віктора Архіпова та його дружини Ольги. Митці у скульптурному шедеврі намагалися поєднати минуле і сучасне та передати юнацький максималізм, притаманний студентству академії: спудей сидить у відкритій позі, впевнено про щось думає, на вустах – віддалена оптимістична посмішка. Ліва рука міцно тримає книжку – символ знань, отриманих в Острозькій академії на засадах високих моральних та духовних цінностей. Скульптори чітко підкреслили тенденції вбрання тогочасних спудеїв – свита, широкі штани, чоботи.

Під час інавгурації – урочистої посвяти першокурсників у студенти Острозької академії – пам’ятник першому спудею Східної Європи став об’єктом №1 для фотографування. До речі, студенти університету уже започаткували традицію потирати потилицю спудея та ремінець його сумки з написом латиною "ACADEMIA OSTROGIENSIS", щоб зарядитися позитивною енергією, яка їм знадобиться під час складання сесії.






На правах реклами