Ми у Facebook
18.01.2012, 16:45

На Рівненщину насувається епідемія кору

Хворих на кір на Рівненщині більшає, як і в цілому по Україні. Кір в області активізувався у серпні торік.
Як повідомив лікар-епідеміолог Рівненської обласної СЕС Віктор Мороз, у Рівненській області нині черговий підйом захворюваності на кір.

Статистичні дані свідчать: за 2011 рік захворіло 95 осіб. А це становить 8,26 на 100 тисяч населення. Для порівняння, у 2010 році - 1 випадок, 0,09 на 100 тисяч населення.

— Найбільше із тих, хто хворіє на кір, — це діти. Так, серед захворілих 69 дітей до 18 років, а це становить 72,6%. Варто зазначити, що лабораторно діагноз підтверджений у 39 хворих, — наголосив Віктор Мороз.

Загалом, у Рівненській області підйом захворюваності на кір зафіксований із серпня 2011 року. Саме у той період захворіло 10 осіб. У вересні випадків кору не було. У жовтні — 33, у листопаді — 9, а в грудні — 43. На стаціонарному лікуванні перебувало 56 хворих. Випадки кору реєструвались у 5 (із 16) районах області та м. Рівне.

— З початку цього року на Рівненщині зафіксовано підозру на кір у 62 осіб, з них 42 були госпіталізовані. Серед захворілих - 29 дітей до 18 років, — розповідає Віктор Мороз. — Випадки кору реєструються у 12 районах області та в місті Рівне.

Вірус кору постійно циркулює, зокрема у Європейському регіоні.
Лікар-епідеміолог пояснює, що спалах захворювання розпочинається, коли збільшується неімунізований прошарок населення.

У перші дні хвороби симптоми кору доволі схожі на грип. Це підвищення температури, нежить, кашель, кон’юнктивіт. На третій-четвертий день на тілі з’являється висип. Окрім того, чим старша людина, тим важче переноситься захворювання. Після кору можуть виникнути ускладнення із сторони нервової системи, це судоми, енцефаліт (запалення мозку). Також можливі ускладнення зі сторони дихальної системи, зокрема запалення легенів.

— Єдиний дієвий спосіб профілактики кору — вакцинація. За останні роки в області значно погіршились показники виконання обсягів профілактичних щеплень проти кору. Зокрема, за 2011 рік вакциновано проти кору лише 59,0% дітей у віці 1 рік (у 2010 – 50,6%), а ревакцинацію у 6 років отримали 76,6% (у 2010 р. – 46,5%).

На сьогодні в дитячих поліклініках є комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи. Вирішується питання щодо придбання коревої вакцини за кошти місцевих бюджетів для щеплення осіб від 18 до 30 років, які не щеплені проти кору та не хворіли на цю недугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Зробіть щеплення від кору - є ризик захворіти

Санлікарі рекомендують не їхати на Західну Україну та Європу через кір





На правах реклами