Ми у Facebook
20.02.2012, 08:29

Рівненські рибалки обирають водойми через... інтернет [ОГЛЯД]

Захоплення риболовлею займає одне з почесних місць у житті багатьох чоловіків, поруч із захопленням жінками, автомобілями та футболом :) На питання "Де ти зловив такого велетня?" досвідчені рибалки відповідають - "Місця треба знати!". Відтепер, якщо Ви не знаєте місця, його можна знайти в інтернеті.
Рівнянин Віктор захопився риболовлею ще у дитинстві. Він рибалив у різних місцях, та у певний момент все частіше поставало питання - "Куди ж ще поїхати?" Якісь "рибні місця" підказували друзі, інші намагався знайти на рибацьких форумах. Тоді у Віктора й народилася ідея створити спеціалізований інтернет-сайт для рибалок Рівненщини.

- Я починав з ліщинової вудки, поплавця з пір'їни, грузика із м'якої свинцевої пластини, - пригадує рівнянин, засновник сайту rivnefish.com Віктор Малафей. - Все було як у всіх, народжених в СРСР. Нелегкі 90-ті, навчання у школі, згодом у ВУЗі вносили свої корективи у захоплення рибною ловлею. Я тоді практично не рибалив.



За словами Віктора, до активної риболовлі він повернувся лише влаштувавшись на роботу й розпочавши власноруч заробляти гроші.

- Звісно, рибне багатство нашого краю не таке вже й вражаюче, але цілком достатнє для аматорського полювання на рибу, - говорить Віктор Малафей. - Отож, коли поставало питання "Куди ж їхати?", інтернет весь час посилав на рибацькі форуми... Зорієнтуватися у водоймах, начитавшись форумів, можливо, але це займає надто багато часу. Першою ж думкою було створити одну єдину гілку на якомусь форумі, відкривши яку, можна отримати все й одразу - ось тобі водойма, ось її координати. Спершу я так і зробив на порталі pobho.com.ua. Разом із розвитком інтернет-технологій, в тому числі гуглівського сервісу мап, у мене народилася ідея створення сторінки "Рибних місць Рівненщини" - мапи озер, річок, ставів і т.п. з вказанням можливих уловів, рекомендацій по наживках, "снастях" та орієнтовних цінах, якщо водойма платна. Мапу вирішив робити виключно на базі гуглових сервісів - сам сайт спочатку був шматком blogspot.com, карта зроблена в Google Maps API. Пізніше настав момент, коли безкоштовний блог-сервіс перестав нас задовольняти, і ми "переїхали" на власний хостинг з новим доменом — rivnefish.com



Згодом ентузіазм Віктора розділив ще один його "колега по риболовлі" — Ярослав Грабар, який зараз займається програмуванням сайту, а сам Віктор відповідає за інформаційне наповнення.



Основа сайту - безпосередньо сама мапа рибних місць Рівненської області. На ній "поплавцями" позначені окремі водойми. Натискаючи на "поплавець" виринає віконце з інформацією про водойму. "Натиснувши на водойму" Ви відразу перенесетесь на карті до неї, побачите рибу, яка там ловиться, умови ловлі, ціну (якщо це платна водойма) і детальний опис водойми. Для зручності на сайті розміщений список водойм в алфавітному порядку.



- В планах розробити окрему сторінку для кожної водойми на мапі, - говорить Віктор. - На цій сторінці буде детальний опис "рибного місця", а кожен відвідувач зможе залишати тут свої коментарі. Зараз це вже почало реалізовуватись і у більшості наших водойм вже є "своя" сторінка



Окрім інформації про водойми, на сайті розміщується корисна інформація про види риби та рибацькі хитрощі (прикормки, насадки, гачки, оснастки, поплавки, особливості ловлі різних риб і т.п.) не скопійована з якихось сайтів, а лише перевірена на власному досвіді. Крім того, затяті рибалки мають змогу поділитися на сторінках сайту своїм досвідом й розміщувати тут так звані "звіти" з "походів на рибу".

Якщо на рівненському інтернет-просторі цей сайт, певно, один з перших, то в Україні існують і інші подібні сторінки для рибалок.

Зокрема "порибалити" можна на На рибалку! , Рибалка.Ua та on-fishing.com





На правах реклами