Ми у Facebook
18.03.2012, 10:25

Фрізлайт — мистецтво малювати світлом [+Фото]

Чи легко повірити в те, що зображення на цих картинках створене абсолютно без застосування комп'ютерної графіки? Але це дійсно так. Для створення таких фотографій використані лише кілька речей: джерело світла, фотоапарат і вміння працювати за спеціальною технікою, яка називається “Фрізлайт”.
Фрізлайт — це особливе мистецтво, в основі якого лежить створення світлових скульптур або малювання світлом. На теорії принцип створення таких картинок здається простим, але на практиці це складно: об'єкт, який світиться, переміщається по довільній траєкторії, а процес такого руху світла фіксується фотоапаратом з настройками довгої витримки. Таким чином створюються будь-які сюжети, різноманітність зображень обмежується тільки фантазією фотографа.





За допомогою техніки “Фрізлайт” майстри створюють анімацію, ролики або навіть повноцінні фільми, об'єднуючи безліч фотографій в єдине ціле. Наприклад, для створення середнього ролика використовується близько 1300 знімків.





Перші спроби малювання світлом були здійснені в 20-х роках минулого століття художником-фотографом Гійона Міллі спільно з Пабло Пікассо. Тоді аналогічна техніка носила назву “space drawing” і використовувалась для створення всього кількох фотознімків.

На теренах пострадянських країн Фрізлайт був сформований в окремий напрям зовсім недавно. У Росії в 2008 році двоє чоловіків створили в мережі співтовариство, призначене для об'єднання любителів малювати світлом. Назвали цю спільноту “Freezelight”, що дослівно перекладається як “заморожене світло”.



Першопрохідці Фрізлайту працювали на голому ентузіазмі, в їх розпорядженні не було ні майстер-класів, ні навчальних посібників. Методом проб і помилок створювалися перші, спочатку найпростіші картинки. Цікавість, терпіння, фантазія і наполегливість майстрів зробили свою справу: сьогодні фотознімки, створені в техніці Фрізлайт, можна сміливо називати шедеврами.



З тих пір розвиток напрямку Фрізлайт почав швидко набирати серйозних обертів і до сьогоднішнього дня він стоїть нарівні з іншими видами мистецтва. Підтвердженням цьому стала велика кількість заходів та виставок, присвячених даному напрямку. Одним із найбільш знакових проектів стала виставка “Народження музею”, в рамках якої були представлені намальовані світлом образи шедеврів Ермітажу.



Професіонали Фрізлайту дають узагальнені поради новачкам, бажаючим зайнятися створенням малюнків із світла. По-перше, для занять Фрізлайт потрібно мати фотокамеру. Звісно, найкращий результат принесе сучасна багатофункціональна техніка, але в принципі, допустимо використання будь-яких фотоапаратів, навіть плівкових. Вимоги до фотоапаратури мінімальні, єдина умова — можливість камери знімати з настройками довгої витримки. По-друге, початківцю знадобиться мінімально освітлена місцевість і штатив для фотоапарата. І нарешті, маючи в наявності технічне оснащення процесу, бажано ознайомитися з розробленими уроками із Фрізлайту для новачків.



Однак фахівці стверджують, що запорука успіху фрізлайтера — це не тільки комплект техніки і сума відповідних знань. Для малювання світлом потрібно набагато більше, а саме —фантазія, терпіння, відчуття простору, здатність до самоорганізації, дисципліна і вміння працювати в команді. А ще — тривалі, наполегливі і копіткі тренування. Але результат — того вартий, чи не так?



Сайт про Фрізлайт: freezelight.net

Офіційна відкрита група Вконтакті






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ