Ми у Facebook
10.04.2012, 09:16

Поради рівнянам: Як змінити цільове призначення земельної ділянки

Цільове призначення земельної ділянки відіграє важливу роль при реалізації громадянами своїх прав на неї та в дотриманні передбачених законодавством обов’язків. Зокрема, воно окреслює, яким чином допустимо її використовувати. Вид цільового призначення земельної ділянки зазначається в державному акті.
За законом, встановлювати чи змінювати цільове призначення землі повинні органи влади. Але на практиці певні права щодо цього процесу надані й громадянам. Тобто, вони можуть самі ініціювати зміну цільового призначення ділянок, які перебувають у їхній власності.

Про це OGO.ua повідомив В’ячеслав Горбенко, юрист РОГО "Комітет виборців України".

Порядок зміни цільового призначення земельних ділянок з ініціативи громадян встановлений постановою Кабінету Міністрів України №502 від 11 квітня 2002 року. Зміна проводиться на підставі заяви її власника до сільської, селищної, міської ради, якщо ділянка розташована в межах населеного пункту, або до районної державної адміністрації, якщо земля розташована за межами населеного пункту.

До заяви треба додати такі документи:
копію державного акта на право власності на земельну ділянку;
копію паспорта (серія, номер паспорта, коли і ким виданий та місце проживання),
документи щодо встановлених обмежень (обтяжень) та земельних сервітутів на використання земельної ділянки (наприклад, довідку з відділу земельних ресурсів та відділу архітектури й будівництва про встановлені обмеження (обтяження) на використання земельної ділянки та земельні сервітути);
обґрунтування необхідності зміни цільового призначення земельної ділянки із зазначенням її розміру.

За результатами розгляду заяви та доданих документів місцева рада або райдержадміністрація має прийняти відповідне рішення про надання дозволу на зміну цільового призначення земельної ділянки або ж про відмову в цьому.

Крім того, обов’язковою умовою зміни цільового призначення земельної ділянки є її погодження з місцевими органами державної влади: територіальними відділами державного агентства з земельних ресурсів, природоохоронними і санітарно-епідеміологічними органами, органами містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини. При цьому, якщо змінюється цільове призначення не всієї, а лише частини ділянки, то така зміна здійснюватиметься після складання проекту відведення земельної ділянки, який виготовляє ліцензована землевпорядна організація за замовленням громадянина та на підставі укладеного між ними договору.

Варто пам’ятати, що відповідно до Земельного кодексу України дозволяється змінювати цільове призначення тільки тих ділянок, які були отримані в межах норм безоплатної передачі. Зміна цільового призначення ділянок, отриманих у ході паювання, заборонена. Таким чином, громадянин, у якого в держакті зазначено, що він є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва або ж для ведення особистого селянського господарства, яка виділена йому із земельної частки/паю, не має права ініціювати зміну цільового призначення. А відповідна рада чи держадміністрація за місцем її розташування не може приймати рішення про цю зміну.

Якщо ви використовуєте земельну ділянку не за цільовим призначенням, то інспектор з контролю за використанням та охороною земель може скласти акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства, видати припис, притягнути до адміністративної відповідальності. А потім ініціювати подання матеріалів до прокуратури. Після цього прокурор матиме право звернутися до суду з позовною заявою про припинення права власності на цю ділянку, оскільки однією з підстав для припинення такого права є використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Тому, якщо ви вирішили використовувати свою землю не за тим призначенням, яке вказане в документах на неї, то краще оформити це відповідно до законодавства. Інакше ризикуєте бути позбавленими своєї ж власності – земельної ділянки.





На правах реклами