Ми у Facebook
18.04.2012, 16:19

Вшанування вояків УПА у Гурбах на Рівненщині закінчилось стріляниною [Фото+Відео]

Тисячі людей, що приїхали на третій день Великодня в урочище Гурби, подивились реконструкцію бою між вояками УПА і солдатами НКВС, помолились за загиблих у Свято-Воскресенському чоловічому монастирі та відвідали музей-криївку.
Щороку, на третій день Пасхи, з’їжджаються люди, щоби пом’янути сотні українців, які поклали голови в бою за Україну з переважаючими силами військ НКВС і Червоної армії. Але цьогорічне відзначення річниці бою в урочищі Гурби відрізнялось від минулорічних заходів. Після 68 років, які минули з часу Гурбенської битви, у лісах Здолбунівщини знову зійшлись у бою солдати НКВС та вояки УПА.

Як і 68 років тому вони були майже одного віку: солдати НКВС і Червоної армії...
Як і 68 років тому вони були майже одного віку: солдати НКВС і Червоної армії...


... та вояки УПА
... та вояки УПА


Цьогоріч вшанування загиблих українських патріотів відбувалось під вибухи, постріли, церковні співи і героїчні пісні. Вперше біля пантеону загиблим воякам УПА не було партійних прапорів і політичних промов. Щоправда, самі політики на Гурбах були. Так, народний депутат Віктор Матчук презентував своєму колезі по парламенту Тарасу Стецьківу криївку, збудовану з дотриманням усіх деталей бункерів вояків УПА, де облаштували музей.

Музей-криївка: все як 68 років тому
Музей-криївка: все як 68 років тому


Кажуть, цього дня криївку відвідали більше півтори тисячі людей.

Нардеп Віктор Матчук показував колезі Тарасу Стецьківу відбудовану криївку
Нардеп Віктор Матчук показував колезі Тарасу Стецьківу відбудовану криївку


Був на заходах і лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. Побув на молебні, поспілкувався з прихильниками та поклав квіти до пантеону загиблих вояків УПА.

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок
Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок


Тут же, на молебні біля храму Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, можна було побачити й депутата облради та голову Дубенської РДА Данила Корилкевича.

Депутат Рівненської облради і голова Дубенської РДА Данило Корилкевич
Депутат Рівненської облради і голова Дубенської РДА Данило Корилкевич


Цьогоріч участь політиків обійшлась без політики (вибачте за тавтологію) й обмежилась фінансово-практичною допомогою Гурбам. Музей-криївка була споруджена за кошти народного депутата-опозиціонера "нашоукраїнця" Віктора Матчука, а представник влади Данило Корилкевич пожертвував монастирю 10 тисяч гривень.

Молебень у церкві Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Гурбах
Молебень у церкві Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Гурбах


Після молебню на присутніх чекала реконструкція частини Гурбенського бою між вояками УПА і солдатами НКВС. Постріли, автоматні й кулеметні черги, залпи артилерії і мінометів. Все це на годину перенесло присутніх на 68 років в минуле. Молоді хлопці й дівчата відбивали атаки наступаючих військ НКВС. Кілька атак було відбито, однак сили виявились нерівні і повстанці вимушені були прориватись через оточення. А солдати, зайнявши позиції вояків УПА, добивали поранених.

Бій хоч і не справжній, але зброя має бути в порядку
Бій хоч і не справжній, але зброя має бути в порядку


Організаторами реконструкції виступив історично-пошуковий клуб "Пам’ять", а профінансувала витрати на проведення реконструкції бою очолювана Олегом Тягнибоком ВО "Свобода".

Після бою розпочався фестиваль повстанської пісні.

Поет і бард Олександр Смик
Поет і бард Олександр Смик


Участь у ньому взяли такі імениті гурти і виконавці, як "Тінь сонця", Олександр Смик, Юрко Поліщук.



Також виступив з промовою автор роману "Залишенець. Чорний ворон" Василь Шкляр. Натовпом гуляли зі зброєю учасники реконструкції у формі солдат НКВС і вояків УПА. Люди охоче фотографувались з ними незалежно від кольору форми й погонів.

Солдати НКВС спокійно гуляли в натовпі на Гурбах і навіть притягнули з собобю грамату
Солдати НКВС спокійно гуляли в натовпі на Гурбах і навіть притягнули з собобю грамату


Дозволю собі висловити власне відчуття від цьогорічних подій на Гурбах. Це був справді патріотично-культурний захід, в якому головною була пам’ять про тих молодих людей, які зі зброєю в руках бились за Україну.

Найбільший бій УПА
Після переходу фронту і появи в Західній Україні Червоної армії, для УПА настав новий етап у боротьбі. Замість ворога у подобі німецького солдата, з’явився ворог у формі бійця НКВС. Саме каральні органи СРСР керівництво Української Повстанської Армії вважало своїм головним ворогом. Командири навіть наказували своїм підрозділам уникати конфліктів і бойових сутичок з фронтовими частинами.



Після загибелі від поранення, отриманого в сутичці з підрозділом УПА, командуючого Першим Українським фронтом генерала Миколи Ватутіна, керівництво СРСР наказало вжити всіх заходів для знищення регулярних частин УПА. Для цього вирішили витиснути з лісів з’єднання УПА і розбити їх одним ударом.



Радянські війська розраховували оточити групу "УПА-Південь" в лісах на території Кременецького, Шумського, Мізоцького районів — для того, щоб її повністю ліквідувати.

Боївка УПА перед реконструкцією бою
Боївка УПА перед реконструкцією бою


З початку квітня війська НКВС почали оточувати відділи з’єднань "УПА-Північ" та "УПА-Південь".

Однак, "читаючи" плани ворога, командування партизанів фактично самі обрали місце бою. Урочище поблизу колишнього польського села Гурби — це пагорби і яри, вкриті лісом. Повстанці з трьох боків організували оборонні позиції, а з тилу їх прикривало непрохідне болото. У районі Гурбів було сконцентровано великі сили повстанців. Їх разом з місцевими селянами налічувалось неповних 5 тисяч бійців. Чисельність бойових відділів не перевищувала 3-3,5 тис. вояків. В арсеналі південної групи УПА було дві батареї гармат різних систем і кілька мінометних ланок, кілька десятків кулеметів, окремі курені мали на озброєнні протитанкові рушниці.

Мінометна ланка УПА перед боєм на Гурбах (реконструкція)
Мінометна ланка УПА перед боєм на Гурбах (реконструкція)


Сили Внутрішніх військ НКВС виглядали значно серйозніше, за різними даними — від 20 до 35 тис. чоловік. Сюди входили частини Червоної армії, авіація, бронепоїзди, 15 легких танків, полк кінноти. Тож порівняно з кількістю бійців УПА, сили внутрішніх військ НКВС мали семикратну перевагу.



Наступ військ НКВС розпочався 21 квітня. Удари наносилися з півночі, сходу та півдня. Вранці 23 квітня радянські війська, озброєні гарматами, танками та літаками, зайняли позиції навколо гурбенських лісів по лінії Обгів—Острог—Шумськ—Кременець. Відділи УПА змушені були зайнявши оборонні позиції вздовж лінії: Майданські гори—Гурби—Мости—Святе—Мощаниця—Обгів.



26 квітня під командуванням командира Василя Кука, бійці УПА почали контрнаступ у трьох напрямах. Метою маневру був прорив до Дерманського лісу. Кільце оточення вдалося прорвати. Радянські війська так і не змогли досягнути своєї мети — ліквідувати оточені групи УПА. Повстанці дали відкритий бій і зберегли основні сили своєї армії. Командири частин "УПА-Північ" та "УПА-Південь" зуміли врятувати найбільш бойові з’єднання повстанської армії, вивівши їх з бою двома великими групами до Полісся та у східному напрямку.






На правах реклами