Ми у Facebook
23.04.2012, 15:13

Рівнян, які цікавляться релігією, запрошують до дискусії [БЛОГИ]

Про релігійне життя Рівненщини, церковну історію та визначні місця релігійного туризму, вчення та діяльність різних конфесій ітиметься у блозі “Рівненщина релігійна”, який віднедавна започатковано на порталі OGO.ua у рамках співпраці з Національним університетом "Острозька академія".
«Рівненщина релігійна” - це блог одноіменного інформаційно-аналітичного журналу, який з 2010 року видає кафедра релігієзнавства Національного університету “Острозька академія”.

- Рівненщина, за статистичними даними, належить до числа найбільш релігійних областей України. Для нас, релігієзнавців, доволі цікавим є дослідження історії конфесій нашого регіону, форм і методів їхньої діяльності, особливостей функціонування в суспільному житті області та держави, - розповідає координатор блогу "Рівненщина релігійна", студентка магістеріуму спеціальності "Релігієзнавство" НаУ "Острозька академія" Ольга Данилюк. - Ми сподіваємось, що матеріали “Рівненщини релігійної” допомагатимуть священикам і мирянам подивитись на життя своєї та інших конфесій неупереджено, адже вивчення, аналіз та використання іншого досвіду лише збагатить власний релігійний і духовний світогляд, а також сприятиме тому, аби міжконфесійні відносини ставали більш толерантними. Маємо надію і на те, що видання допомагатиме працівникам засобів масової інформації — як світських, так і релігійних - отримувати фахову інформацію щодо релігійного життя Рівненщини. Та й загалом, не обмежуючись суто рівненською тематикою, ми будемо прагнути прислужитися небайдужим до релігії і церкви людям, які бажають ознайомитись із питаннями церковної історії, соціального та етично-морального вчення різних конфесій, релігійного туризму тощо.

Блог "Рівненщина релігійна"

Авторами “Рівненщини релігійної” є насамперед науковці, викладачі і студенти кафедри релігієзнавства НаУ “Острозька академія”. Водночас тут зацікавлені у співпраці і з іншими вченими, а також із релігійними лідерами, представниками духовенства і мирян та журналістами, які висвітлюють релігійну тематику.

Як зацікавити уроками християнської етики: нове у блозі "Рівненщина релігійна"

- Думаю, релігієзнавці у нашій державі без хліба не залишаться, - розмірковує перший проректор Національного університету “Острозька академія” доктор філософських наук Петро Кралюк. - І річ не лише у тому, що Україна є поліконфесійною державою. Через нашу державу проходять своєрідні геополітично-конфесійні розлами. З одного боку, ми знаходимось між католико-протестантським Заходом і православним Сходом, з іншого — на межі між мусульманським і православним світами. Така ситуація породжує потребу в кваліфікованих релігієзнавцях. Інша річ, що релігієзнавці далеко не завжди знаходять і розуміють ті виклики, які стоять і перед ними, і перед державою. А політична еліта не завжди розуміє потребу якісної релігієзнавчої експертизи, необхідної для ефективної суспільної, політичної та культурної діяльності.

Вчителі вагоміші за депутатів: нове у блозі "Рівненщина релігійна"

- Сподіваємось, що формат блогу допоможе зробити матеріали “Рівненщини релігійної” більш доступними масовому читачеві як у нашій області, так і за її межами, - резюмує Ольга Данилюк. - З іншого боку, це дасть можливість читачам активніше залучатись до обговорення матеріалів, обміну цікавою їм інформацією. Тобто створить своєрідний дискусійний майданчик, що у кінцевому підсумку покликане сприяти розвиткові діалогу між представниками різних релігійних конфесій з одного боку, та між церквою і суспільством, науковцями і практиками — з іншого.

Читати блог "Рівненщина релігійна"





На правах реклами