Ми у Facebook
16.05.2012, 09:04

Кому і коли на Рівненщині доведеться платити податок на нерухомість?

Із 1 липня рівняни будуть платити податок на нерухомість у розмірі не менше 1% від мінімальної заробітної плати, тобто не менше 10 гривень за один квадратний метр.
Така норма прописана у новому Податковому кодексі. Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.

Ставки податку на нерухомість встановлюються сільською, селищною або міською радою у таких розмірах за 1 кв. м житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

- для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

- для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м, і житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної зарплати.

До об'єктів житлової нерухомості Кодексом віднесені: житлові будинки, призначені для постійного проживання та житлові будинки садибного типу; прибудови до житлових будинків; квартири; котеджі; кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах; дачні та садові будинки.

Не є об'єктами оподаткування: житлова нерухомість, що перебуває у державній власності або у власності територіальних громад; житлова нерухомість, що перебуває у зонах відчуження та обов'язкового відселення (у Чорнобильській зоні); нерухомість дитячих будинків сімейного типу; садові або дачні будинки (але не більше одного такого будинку для одного платника); житлова нерухомість, що належить багатодітним сім'ям, які виховують трьох і більше дітей (включаючи усиновлених), але не більше одного об'єкта на таку сім'ю; гуртожитки.

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно передбачаються у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку. Так, зменшується база оподаткування квартири, що перебуває у власності, - на 120 кв. м, житлового будинку - на 250 кв. м. Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період та застосовується до житла, у якому платник податків зареєстрований у встановленому законом порядку, або до будь-якого іншого об'єкту його житлової нерухомої власності - за вибором платника.

На території міста Рівного податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, установлено Рішенням Рівненської міської ради від 12.07.2011 р. №1000.

За матеріалами порталу glavnoe.ua Відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.





На правах реклами