Ми у Facebook
23.07.2012, 09:48

У Рівному молодь протестує проти закону про мови

23 липня 2012 року на майдані Просвіти 1, що біля Рівненської обласної держадміністрації, о 07:00 розпочалась акція солідарності з учасниками протестів по всій території України з вимогами до Президента накласти вето на законопроект "Про державну мовну політику".
Акція стартувала о 7-й ранку біля РОДА, коли троє активістів розпочали стихійний протест біля Рівненської обласної державної адміністрації з такими вимогами до влади:

· Захистити українську мову
· Негайної реакції Президента щодо законопроекту "Про державну мовну політику»
· Визнати порушення процедури голосування за мовний законопроект
· розслідування прокуратурою "кнопкодавства"

За словами учасників, акції акція не є політичною.

- Ми - громадяни України, - розповів один з учасників акції протесту Віталій Примак. - Ми прийшли сюди, щоб висловити свій протест проти ганебного "мовного" законопроекту та захистити українську мову. Вважаємо також, що закон був прийнятий з багатьма порушеннями чинного законодавства й мусить бути скасований.



Молоді люди встановили біля намету український прапор та підняли плакати із гаслами "1 держава - 1 мова" та "Я не хочу "кровосісі" в українській мові".

Не минуло й півгодини, як до учасників акції підійшли представники правоохоронних органів і поцікавились, чи мають ті дозвіл на проведення акції.

Учасники акції зазначили, що повідомлення про проведення акції до міськвиконкому не заносили, оскільки ні у вихідні дні, ні о 7-й ранку, коли розпочалася акція, він не працював.



- Згідно норм європейських норм, яких мають дотримуватися й в Україні, ми маємо право на проведення стихійної акції протесту, без попередження, - пояснив інший учасник акції Олексій Сидорець.

Водночас представники правоохоронних органів зазначили, що несанкціоноване проведення акції кваліфікується як адміністративне правопорушення.



- Згідно чинного українського законодавства, потрібно повідомляти завчасно про проведення подібних масових акцій, - зазначив начальник сектору охорони громадського порядку Рівненського МВ УМВС України в Рівненській області Дмитро Савчук. - Оскільки учасники акції цього не зробили, їхні дії є порушенням закону.

Одразу на місці проведення акції правоохоронці опитали усіх учасників акції та склали протокол про адміністративне правопорушення.



Як додав Дмитро Савчук, даний протокол буде направлено до суду, й коли стане відомо про дату розгляду судом цього питання, учасників акції про це повідомлять.

За словами правоохоронців, ніяких силових дій проти учасників акції вони не вчинятимуть. Лише стежитимуть за дотриманням громадського порядку.



Як зазначили учасники акції, найімовірніше, вона буде безстроковою, тобто триватиме доти, доки "мовний" закон не буде скасовано.

Вже зараз подібні акції проходять у Києві (біля Українського дому) та в решті міст України, з подібними вимогами.



- Наша мета – підтримати людей, які протестують проти "мовного закону" по всій Україні та привернути увагу свідомих українців до мовної проблеми в Україні", - додав один з учасників акції Олексій Смірнов.

За останніми даними, кількість протестувальників під обласною адміністрацією збільшується і вже становить близько 15 чоловік.





На правах реклами