Ми у Facebook
19.09.2012, 10:40

Наступником Хомка стане керівник "Рівнегазу" Петро Дубас?

Мер Рівного Володимир Хомко назвав прізвище людини, яку вважатиме своїм наступником у кріслі мера, запровадивши для нього посаду першого заступника. Принаймні таку інформацію журналіст «Четвертої влади» отримала від джерел у депутатських колах.
Серед проектів рішень, запропонованих до розгляду на 21-й сесії Рівнеради, яка має відбутися 20 вересня, з’явився і проект «Про внесення змін до структури Рівненської міської ради та її виконавчих органів». Щоправда, в оприлюдненому порядку денному цього проекту немає, але ознайомитися з ним можна на сайті Рівненської міської ради.

Згідно з ним, у результаті введення посади першого заступника міського голови штатна чисельність виконавчих органів міськради збільшиться на одну одиницю і налічуватиме 428 одиниць. Цим рішенням управлінню бюджету і фінансів доручається провести відповідне коригування фонду оплати праці з перерозподілом бюджетних призначень, відділу бухгалтерського обліку – погодити новий штатний розпис та подати його на затвердження міському голові.

На жаль, у самому проекті рішення не міститься обґрунтування необхідності введення цієї посади.

Для кого ж ця посада? Різні джерела у міській раді та оточенні мера уже називали прізвища і заступника голови ОДА, керівника фракції Партії регіонів у Рівнераді Олексія Губанова, і лідера фракції ВО «Батьківщина» у Рівнераді Юрія Запорожця, і депутата облради Романа Василишина, навіть екс-губернатора і екс-нардепа й знову кандидата Віктора Матчука. А ще – голови правління ЗАТ «ЕСКО-Рівне» Ніни Весельської. Чи не вона найбільше скидається на того «виробничника без політичних амбіцій»? На користь цього говорять принаймні два аргументи. Перший: пані Весельська понад 30 років віддала роботі у комунальній галузі міста й області та навіть очолювала її. Другий: у політичних амбіціях помічена не була, натомість була довіреною особою Володимира Хомка під час виборчої кампанії за крісло мера.

Однак, як стало відомо порталу "Четверта влада" з джерел у депутатському корпусі, у понеділок, 17 вересня, під час погоджувальної наради, яку зазвичай проводять перед черговим сесійним засіданням, Володимир Хомко назвав прізвище свого першого заступника. За даними джерел, це діючий голова правління ПАТ «Рівнегаз» і депутат обласної ради Петро Дубас. Утім, за інформацією джерел, мер називав пана Дубаса із засторогою, мовляв, якщо його (Володимира Хомка) оберуть до парламенту.

Петро ДУБАС — Газовик-філософ

А ще ж залишається інтрига з кріслом секретаря ради, на яке, подейкують, претендує Олексій Губанов з подальшим балотуванням на міського голову...

Втім, які страви приготували нам обранці на своїй політичної кухні, стане відомо під час засідання 21-ї сесії Рівнеради у четвер, 20 вересня.


Коментарі:

Голова фракції ВО «Батьківщина» у Рівнераді Юрій Запорожець:
- Стосовно цього проекту рішення, то я як голова фракції не можу нічого наразі сказати, бо фракція з цього приводу не збиралася. Тому думку ще не сформовано. Від себе особисто також не можу нічого сказати, бо під час засідання бюджетної комісії, 13 вересня, я не отримав відповіді на деякі свої запитання щодо цього проекту рішення. Адже своє «проти» чи «за» потрібно аргументувати. Я наразі не можу цього зробити, бо не отримав відповіді на запитання. Можливо, до сесії ще їх отримаю.

Голова постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю Едуард Галайчук:
- Наша комісія у цілому підтримала проект рішення про запровадження посади першого заступника, але із зауваженнями і доповненнями. Наприклад, є необхідність заслухати доповідача по цьому питанню стосовно зарплатні цій посадовій особі, посадових обов’язків, стосовно самої кандидатури, запропонованої міським головою. Адже відомо, що Петро Дубас є головою правління ПАТ «Рівнегаз». Що, він так просто залишить свою посаду? Новий заступник начебто має курувати господарські питання. Сумніви щодо доцільності запровадження посади у нас є. Усе це будемо вирішувати на сесії. Згідно зі статтею 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», прийняття на посади заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, здійснюється шляхом затвердження відповідною радою. Тобто ця особа має обов’язково пройти через сесію Рівнеради. Володимир Хомко зазначив, що посада буде начебто лише у разі його обрання до парламенту. Але тоді навіщо запроваджувати її уже? Ми будемо наполягати, щоб у рішенні було вказано, з якої дати вводиться посада.

Голова постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, розвитку місцевого самоврядування Олександр Чубай:
- Наша комісія не визначилася стосовно цього питання, бо, власне, не розглядала його, оскільки під час засідання комісії нам не пояснили, навіщо запроваджується така посада. Тому, можливо, перед сесією ми ще збиратимемося додатково. Наша позиція залежатиме від того, наскільки нам пояснять необхідність такого кроку. Якщо ця посада потрібна місту, то ми будемо «за», якщо не потрібна – «проти». З одного боку, якщо, у разі обрання Володимира Хомка до парламенту, нікому буде координувати роботу чотирьох заступників і для цього потрібна посада ще одного, то певна логіка в цьому є. А з іншого боку – є ж іще секретар ради, який за відсутності голови виконує його обов’язки. То хіба він не в змозі координувати роботу заступників? Словом, питання є. Усе вирішиться на сесії.

Голова постійної депутатської комісії з питань захисту прав людини, законності та правопорядку Олександр Лащук:
- Наша комісія не підтримала проект рішення. Ще наприкінці 2010 року, на початках роботи Рівнеради шостого скликання, було запропоновано заслухати звіти чоторьох заступників міського голови. Тоді новообрані депутати без ентузіазму сприйняли мою пропозицію. А далі, відчуваючи відсутність контролю і абсолютну безкарність, з боку міських чиновників почалася суцільна вакханалія. Депутати Рівнеради не спромоглися проголосувати навіть за звіт начальника управління ЖКГ, і це перед тотальною реорганізацією комунальної галузі. Тоді Влодимир Хомко пообіцяв, що прозвітується за Івана Гему сам, але того звіту рівняни безнадійно чекають шостий місяць. Діючі заступники не мають чітких посадових інструкцій і чіткої вертикалі. Навіть на офіційному сайті ради «висить» графічне зображення структури виконкому, яке вже кілька років не відповідає дійсності. Що стосується кандидатури першого заступника, то його прізвище тримається у таємниці з політичних мотивів.





На правах реклами