Ми у Facebook
08.10.2012, 17:51

Де знаходяться найбільші в Україні ворота в Європу

Начальник найбільшої за інфраструктурою митниці в Україні — Ягодинської — на відкритій прес-конференції для журналістів зі всієї України розповів про небезпеки, достаток своїх підопічних, а також про інновації митниці, пов’язані з Євро-2012.
Митниця — основа незалежності та суверенітету будь-якої держави. В Україні митник — престижна, але часто ризикована професія, а чи справді це так, може підтвердити лише людина, яка знає цю сферу досконало.



Розширенню інфраструктури Ягодинської митниці посприяло припинення діяльності Волинської митниці і об’єднання їх в одну, яке відбулось цього року і сьогодні це своєрідні ворота в західну Європу для всієї України. На сьогоднішній день чисельність штату Ягодинської митниці налічує 707 чоловік. Начальник Ягодинської митниці Микитюк Роман Володимирович наголошує на тому, що кадровий склад митниці щороку оновлюється:
- На митниці працюють люди з освітою митника, здебільшого, це студенти Академії Державної Митної Служби, близько 50 випускників якої щороку стають нашими працівниками. Серед всього кадрового складу митниці, 50% - це молоді люди віком до 30 років зі всієї України.



Окрім цього значну частину кадрового складу становлять прикордонники. Їхня робота найбільш небезпечна, хоча самі вони так не вважають. Стоячи на митному посту, вони мають врахувати всі можливі небезпеки, пов’язані з перевезенням контрабандних товарів, наркотичних речовин і зброї, що найбільш небезпечно. Кажуть, що раніше небезпек було більше, сьогодні їх вже не так багато.



За такі ризики митники отримують непогану заробітню плату.
- Не є секретом заробітна плата наших працівників, про це ми говоримо відкрито. Можу і про свою сказати. Начальник митниці отримує разом зі всіма преміями та нарахуваннями (за вислугу років, за звання — авт.) 8 тисяч гривень, а найнижчий за званням митник отримує 2,5 тисячі гривень, - ділиться пан Роман.



У зв’язку з проведенням в Україні футбольного чемпіонату “Євро-2012”, Ягодинська митниця уклала спільну домовленість з сусідньою Польщею про співпрацю на кордоні, “Ягодин” був включений до переліку пунктів пропуску туристів та вболівальників. Саме до чемпіонату на Ягодинській митниці відкрили два зелених коридори для автомобілей, що не підлягають декларуванню, аби полегшити перетин кордону для туристів і вболівальників.



Що найбільше ввозять з Польщі та вивозять з України?
На українсько-польській ділянці кордону типовими предметами, що вивозяться, традиційно, є цигарки. При чому, за словами заступника начальника СБК та ПМП Олега Карповича, фізичні особи вивозять їх за межі України будь-якими способами:
- Часто цигарки перевозять у порожнинах дверей та підлоги транспортних засобів, розробляють також спеціальні тайники в автомобілях, або ж шляхом переміщення їх поза митним контролем. А ввозять в Україну найчастіше м’ясо, морепродукти, побутову техніку, автозапчастини, психотропні та наркотичні речовини, зброю.

Всі ці предмети і товари люди перевозять не лише в транспортних засобах, а й на собі і в собі, цей факт митники не прокоментували, але цілком очевидно, що порожнини тіла людини також є місцями для тайників контрабандних товарів.



Історія Ягодинської митниці сягає 1994 року, а ось в 2012 році вона набула нового статусу, нового рівня розвитку, та незмінним залишається лиш одне — всі митники турбуються про безпеку кордону України, попри те, що часто їхня робота критикується, піддається всезагальному осуду і провокаціям. І навіть стоячи на “Мості дружби”, по якому проходить кордон між Польщею та Україною, сувора прикордонниця (до речі, жінок-митників та прикордонників чимало у кадровому складі Ягодинської митниці) заборонила журналістам однією ногою стати на територію Польщі, аргументуючи це словами: “навіть найменший Ваш крок, навіть одна нога на території сусідньої держави може стати причиною міждержавного конфлікту, тому тримайтесь осторонь червоної лінії”.







На правах реклами