Ми у Facebook
20.12.2012, 11:22

Чи потрібні Богу наркомани?

Це питання прозвучало під час презентації першої в Україні лабораторії християнської етики, психології та педагогіки, яка відбулась у Острозькій академії. Адже лабораторія досліджуватиме не лише поширення християнських цінностей у освіті, а й християнський досвід звільнення від наркозалежності.
- У 30 років я вже не мріяла жити, я помирала від наркотиків, сенс мого життя був повністю втрачений, - шокувала відвертістю практичний психолог Львівського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Тетяна Лозинська. - Але через навернення до Бога, через віру в його любов я ось уже 13 років повністю вільна від цього зла. Навіть не вірю, що таке в моєму житті було...

Досвід використання християнської психології у звільненні від алко- та наркозалежності в Україні накопичено чималий: упродовж двох останніх десятиліть було створено близько 260 християнських реабілітаційних центрів. Представники окремих із них, як, приміром, керівник реабілітаційного центру Юрій Болоцький із Донецька, виступили на презентації новостореної лабораторії в Острозі.

- Довести наукою дію Бога - справа непроста, і в неї буде багато противників, - поділився міркуваннями пастор Церкви християн віри євангельської Михайло Коваль зі Львова. - Але справа започатковується дійсно важлива: праця, яка має колосальні позитивні наслідки, нині потребує наукового підтвердження.

"Рівненщина релігійна": блоги OGO.ua

Про актуальність теми переконливо свідчить статистика: за офіційними даними, в Україні - 500 тисяч наркоманів. Але статистика враховує лише тих, хто став на облік. Реально експерти радять множити цю цифру щонайменше на десять. Навіть за далеко не повними офіційними даними, кожен п'ятий наркозалежний - школяр, а три чверті - молодь віком до 30 років.

Власне, на школярів та студентів спрямований і інший напрямок роботи новоствореної лабораторії - дослідження та поширення передового досвіду викладання предметів духовно-морального спрямування у школах та підготовки викладачів цих предметів у вищих навчальних закладах. Фактично, йдеться про наукове оформлення тієї роботи з поширення християнських цінностей, яка здійснюється в Острозькій академії з моменту її відродження.

Учасники новоствореної лабораторії після її презентації: фото на згадку
Учасники новоствореної лабораторії після її презентації: фото на згадку


- Така лабораторія, вважаю, фактично існує вже давно, бо продукт її діяльності - очевидний: це вчителі-практики, які працюють по всій Україні, - переконаний керівник відділу освіти Міжнародної громадської організації "Надія людям" Олександр Бондарчук.

Про християнські цінності пан Олександр може говорити посилаючись не на книжки, а на власний досвід: уже не один рік сім'я Бондарчуків, яка мешкає у Здолбунові, бере під опіку випускників шкіл-інтернатів.

На Рівненщині є дім, де є місце усім

- Беремо тих, хто взагалі не має, куди подітись - наприклад, круглих сиріт, - розповідає Олександр Бондарчук. - Беремо таких дітей у сім'ю на три роки, привчаємо до самостійного життя, допомагаємо знайти у ньому місце. Троє наших вихованців нині - вже студенти Острозької академії.

- На перший погляд, відбулась буденна подія, але насправді ми зробили доволі важливу справу - оформили і презентували те, що робимо вже багато років, - оцінив значення презентації новоствореної лабораторії декан гуманітарного факультету Національного університету "Острозька академія" Василь Жуковський. - При цьому не лише узагальнили досвід, а й намітили перспективи діяльності. Християнська етика, психологія та педагогіка мають величезний виховний потенціал, і наша діяльність буде спрямована на його максимальне використання та поширення.

Екс-глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар - про кінець світу і міжконфесійні шлюби








На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ