Ми у Facebook
07.02.2013, 08:00

Як виростити вдома руколу

Календарик: 7 лютого 2013 року, четвер.
Місяць у знаку Козерога, четверта чверть (спадає), 27-й місячний день.
Останнім часом все більшою популярністю серед рівнян, особливо рівнянок, користуються різноманітні салати з руколою.

Рукола - однорічна рослина, з численної родини хрестоцвітих (їх 3000 видів, серед яких найбільш поширені капуста, редька, редиска, ріпа, ріпак, гірчиця, салат, крес-салат, хрін).

Ця зелена рослинка має дуже приємний і яскравий аромат, а смак у неї трохи незвичний, маслянистий, з перцево-горіховим присмаком, трохи нагадує крес-салат і гірчицю. Рукола також дуже корисна для здоров`я й поповнює наші організми масою вітамінів та мікроелементів.

Цю досить невибагливу зелень можна вирощувати і в зимову пору та ранньою весною в домашніх умовах на підвіконні.

Для цього потрібно вибрати скоростиглий сорт, який дасть врожай вже через три тижні, й забезпечити посіви руколи достатньою кількістю світла і води.

Висівають руколу на глибину півтора сантиметра в рядок (у великому ящику може бути 2-3 рядки на відстані 15-20 см). Через 5 днів з`являються сходи.


Якщо посіяли надто густо, через тиждень-два можете прорідити, залишивши міцніші паростки. А слабші сміливо вживайте в їжу – наприклад, додайте до будь-якого салату чи покладіть на бутерброд. Можна взагалі не морочити собі голову й просто зрізати ножицями всі паростки підряд.

На третій тиждень час збирати врожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Час сіяти розсаду ранніх городніх культур
Час планувати весняно-літній посівний сезон на дачі, городі, балконі

Щоб мати на столі руколу постійно, її сіють невеликими ділянками кожні 15 днів.

Якщо збираєтесь висівати руколу у теплиці чи потім влітку у відкритому грунті й хочете отримати гарні, великі листочки руколи - оптимальна відстань між рослинами – 5-10 см, між рядками – 20-30 см.

Доглядати за домашньою «плантацією» руколи дуже просто – багато світла, якщо треба – додаткова підсвітка денною лампою, постійно розрихлювати міжряддя. Добрив ніяких не треба. Головне - щедро поливати. Чим більше вологи отримають листочки руколи, тим більшими й ніжнішими вони прикрасять наш стіл.

Господарю і господині на замітку:
Сьогодні можна сіяти й садити у закритому грунті цибулю, часник, ранню редиску.

Сприятливий день для посіву ранньої розсади овочів та зелені: рання капуста (білокачанна, цвітна), зелений салат, гірчиця, крес-салат, рукола, ранні помідори, огірки, селера.

На підвіконні в ящику, контейнері, горщику з піском, грунтом або просто у ємностях з водою можна посадити для вигонки цибулю та часник, петрушку на зелень.

Не забудьте про боротьбу з хворобами та шкідниками рослин, прополювання й розрихлення грунту у вазонах з кімнатними рослинами, ящиках та горщиках з розсадою на підвіконні, а також у теплицях.

Народні прикмети:
7 лютого православні християни вшановують святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського. На Григорія Богослова здавна загадують на наступну зиму. До полудня – перша половина, а до вечора – друга.





На правах реклами