Ми у Facebook
07.02.2013, 12:09

Рівненські ЖКП "проїдають" зароблені кошти [+Фото]

Рівненські житлово-комунальні підприємства витрачають на своє утримання значно більше коштів, ніж це передбачено в комунальних тарифах. Як з'ясувалось, працівники комунальних становив "проїдають" додаткові зароблені підприємствами кошти, а не спрямовують їх на розвиток галузі.
У попередній публікації ми розповідали про значне перевищення рівненськими ЖКП рівня накладних витрат, що закладені в тариф на обслуговування будинків. Якщо простіше - це оплата праці керівництва, службові відрядження, утримання основних засобів (приміщення, автомобілі), пальне, канцтовари, зв'язок тощо. На жаль, начальник управління житлово-комунального господарства Іван Гема так і не зміг пояснити причину такого перевищення. За його словами, у місті діє побудинковий тариф, відповідно до якого мешканці отримують послуги, адекватні оплаті. Тобто, якщо мешканці сплатили 1000 грн, то на таку суму й отримали послуг. Відповідно витрати на утримання самих комунальників не змінились. Звідки ж комунальники викроїли у півтора-два рази більше на своє утримання? Якщо не з оплати комунальник послуг, то з яких джерел? Адже гроші з повітря не виникають.



Ми звернулись з інформаційним запитом до міського голови Рівного, де попросили надати роз’яснення, які ж послуги ЖЕКи не надавали мешканцям, щоб збільшити витрати на себе.

Відповідь, надана управлінням житлово-комунального господарства, здивувала. Виявляється, що перевищення накладних витрат ЖЕКи здійснюють не за рахунок коштів мешканців, а з інших джерел: орендна плата, інші платні послуги, спільне використання електромереж, прибирання доріжок та газонів, які не увійшли до прибудинкової території.

Рівнянин Сергій Пінчук зауважує, що використання ЖКП орендної плати на своє утримання викликає багато запитань, адже ця плата надходить від здавання в оренду приміщень, значна частина яких знаходиться у житлових будинках.



— Чи не доцільніше було б ці кошти спрямувати на покращення тих же будинків? Але найбільше запитань викликають інші джерела, — наголошує громадський експерт з житлово-комунального господарства Сергій Пінчук.

— Чому кошти, які міський бюджет сплачує ЖКП за прибирання доріжок та газонів, що не увійшли до прибудинкових територій, ті використовують на своє утримання? І за який кошт тоді ЖКП здійснюють прибирання газонів? Чи не прибирають взагалі?

Сергій Пінчук ставить під сумнів правдивість наданої міською владою відповіді щодо джерел перевищення накладних витрат рівненськими ЖКП. Так, ЖКП «Промислове», у якого розмір перевищення вказано понад 80 тис. грн, від спільного мало лише 23,5 тис. грн, а від оренди доходів не мало взагалі. Тобто, перевищення витрат у тричі більше за вказані джерела надходжень. Інший приклад – ЖКП «Сонячне», в якого по спільному використанню електромереж не було ні надходжень, ні витрат. Та й загалом наведені цифри викликають сумнів - неможливо пояснити, чому ЖКП «Перспективне» має перевищення накладних витрат 238 тисяч гривень, а більше і потужніше ЖКП «Західне» - тільки 3,3 тис.грн.



— Думаю, ми маємо справу або із приховуванням реальних даних, або з повною відсутністю контролю за діяльністю ККП. У третій можливий варіант – кричущий рівень некомпетентності чиновників, просто не хочеться вірити, — підсумовує Сергій Пінчук.

На жаль, начальник міського управління житлово-комунального господарства Іван Гема у розмові з кореспондентом "ОГО" відмовився коментувати ситуацію:

— Усі запитання та відповіді лише в письмовій формі інформаційним запитом!

То за порадою чиновника ви відправили інформаційних запити, відповідь на який має надійти вже за 5 днів. Тож чекайте на продовження теми та нові подробиці.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ