Ми у Facebook
13.02.2013, 10:52

Микола КУЧЕРУК: Справедлива держава, чесна влада, гідне життя!

Звіт народного депутата України від ВО "Батьківщина" (в/о № 156) про роботу з часу обрання
Триває друга сесія Верховної Ради нового скликання, і людей цікавлять конкретні результати роботи їхніх обранців за час, що минув після виборів. Я, Микола Кучерук, народний депутат від ВО "Батьківщина", усвідомлюю, який величезний кредит довіри надали мені ви, шановні виборці Березнівського, Костопільського та Сарненського районів, і звітую перед вами за свої перші кроки в статусі депутата.
Я йшов на вибори як кандидат від опозиції, як член команди Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Арсенія Яценюка. Під час зустрічей з вами я обіцяв вступити до фракції «Батьківщина» у Верховній Раді VII скликання та не виходити з неї протягом дії мандату, наданого мені виборцем. Це і стало моїм першим кроком, щойно потрапив до Верховної Ради.

По-інакшому і бути не могло. Я член партії "Батьківщина" з 2005 року. Як представнику "Батьківщини" громада двічі (у 2006 та 2010 роках) довіряла мені представляти її інтереси у Рівненській обласній раді. Там я два скликання поспіль очолював фракцію "Батьківщини". Це - моя політична позиція, від якої не відступлю. Я був з нашим лідером Юлією Тимошенко, коли вона очолювала український уряд, залишаюсь у лавах “Батьківщини” і тепер, коли режим Януковича кинув Юлію Володимирівну за грати, переслідуючи її за політичні переконання.

Ідучи до парламенту, я обіцяв голосувати лише особисто і підтримати закон про кримінальну відповідальність за голосування картками інших депутатів. Саме з встановлення елементарного порядку в голосуванні я разом з однодумцями-депутатами від опозиції і розпочав свою діяльність як член фракції "Батьківщина". Ви бачили в телевізійних новинах, як з перших же днів роботи нового парламенту ми встановили жорсткий контроль над голосуванням депутатів. Кожен повинен голосувати сам за себе, а не натискати кнопки "за себе і за того хлопця". Нащо нам тоді взагалі 450 депутатів, якщо кілька десятків представників Партії регіонів готові підмінити собою волю народу? Ми, ідучи на вибори, обіцяли: "Ми їх зупинимо". І сьогодні "кнопкодави" Партії регіонів уже не ведуть себе в стінах парламенту настільки нахабно, вже відчувають дискомфорт, усвідомлюючи, що постійно перебувають під контролем опозиції, ядром якої є фракція “Батьківщина”. Ми ще не перемогли їх остаточно, але такого "безпредєлу", як було у Верховній Раді минулого скликання, вже немає.

Лідери опозиції 14 січня зареєстрували законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за порушення правил персонального голосування. Простіше кажучи, якщо тебе зловили на тому, що проголосував чужою карткою - ризикуєш сісти в тюрму на п'ять років.

Я обіцяв, що зроблю все від мене залежне, щоб звільнити Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, усіх політв’язнів. Сьогодні опозиція докладає до цього максимум зусиль. Як член фракції ВО "Батьківщина", я підтримую всі депутатські ініціативи, всі законопроекти, всі голосування, які спрямовані на досягнення поставленої мети - звільнити Тимошенко і Луценка, припинити політичні репресії в Україні.



Звісно, самотужки я це питання вирішити не в змозі. Але дякуючи вашій довірі, сьогодні у Верховній Раді сформована потужна опозиційна команда. Ми маємо 99 депутатів у фракції ВО "Батьківщина", 42 депутати у фракції партії "УДАР" і 36 депутатів у фракції ВО "Свобода". Разом це 177 депутатів. До того ж, у ряді питань ми можемо розраховувати на підтримку позафракційних депутатів - а це ще 27 "штиків". Разом виходить 204 депутати - майже половина від складу Верховної Ради. Так, чисто арифметично, ми - меншість. Але політично ми - потужна сила, вагомий стримуючий фактор для Партії регіонів та її подільників-комуністів. А чим ближче президентські вибори 2015 року - тим більше нас будуть підтримувати і ті депутати, які сьогодні формально не належать до опозиційних фракцій. Тому що багато хто з них теж розуміє: з такою політикою, яку проводить влада Януковича, її політичні перспективи - сумнівні.

Мені як українцю, патріоту соромно, що сьогодні провідні світові лідери ігнорують зустрічі з президентом нашої країни. Соромно, але це - факт. У цивілізованому світі не можуть сприйняти тих політичних репресій, які застосовує чинна влада. Репресій, які спрямовані насамперед проти лідерів партії ВО "Батьківщина". Це означає, що саме в нашій партії нинішній режим бачить для себе найбільшу небезпеку. А отже, саме "Батьківщина" є найбільшою і єдиною реальною альтернативою Партії регіонів. Саме лідери "Батьківщини" здатні на рівних протистояти Януковичу.Усвідомлення цього накладає на мене, як на члена фракції "Батьківщина" особливу відповідальність за кожне голосування, кожен крок у парламенті; відповідальність перед вашою довірою.

"Справедлива держава, Чесна влада, Гідне життя" - ось ті принципи, з якими йшла на вибори партія ВО "Батьківщина". Принципи, які були покладені в основу моєї програми як кандидата. Нині я разом із однодумцями-опозиціонерами працюю саме над реалізацією цих ключових положень ідеології "Батьківщини".

Як представник опозиції, я усвідомлюю всю важливість боротьби з чинною владою на мітингах, протестних акціях, під час блокування трибуни парламенту. Бо з тими, хто звик розуміти мову сили, по-іншому не можна. Наша правда - в тому, що ми спираємось на закон, діємо чітко в правовому полі, але діємо наполегливо, послідовно і там, де потрібно, - жорстко. Водночас, як депутат я усвідомлюю, що головна робота представника народу у Верховній Раді - це законотворчість. А закони пишуться в парламентських комітетах. Саме там кожен депутат, якщо він свідомий зобов'язань перед виборцями, має можливість реалізувати бачення шляхів розвитку держави, втіливши накази людей у законопроекти. При формуванні складу Комітетів Верховної Ради України фракція «Батьківщина» своїм рішенням делегувала мене для роботи в Комітеті з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики. А колеги по парламенту довірили мені посаду заступника голови цього комітету. Саме тут я і буду перш за все реалізовувати свою програму. А вона побудована саме на ваших наказах, шановні виборці.

Ідучи на вибори, я заявляв: кожен повинен мати можливість працювати і гідно заробляти. Тому я підтримував і підтримую Програму стимулювання економіки, з якою йшла на вибори “Батьківщина”. Що це означає? Насамперед те, що людина має отримувати зарплату, яка відповідає сучасним потребам: прожитковий мінімум і мінімальна зарплатня повинні бути доведені до 2400 грн., зарплата бюджетників має бути збільшена щонайменше вдвічі. Мають бути встановлені однакові правила нарахування пенсій для всіх та скасовані спеціальні пенсії. Її розмір повинен залежати лише від трьох чинників: трудового стажу, умов праці та заробітку. Це і є гідне життя, яке покладено в основу ідеології "Батьківщини".

Ідучи до парламенту під гаслами справедливості, яка є наріжним каменем ідеології "Батьківщини", я наголошував: у бідному суспільстві не повинно бути багатих посадовців, їх пільги повинні бути скасовані, а витрати на утримання органів влади - скорочені удвічі. Народу потрібно повернути розкрадене. Слід провести ревізію результатів державних закупівель та приватизації, здійснених нинішньою владою. За відновлення справедливості ми, депутати від "Батьківщини", активно взялись з перших днів роботи в парламенті. "Чесна влада" - це не просто один із принципів ідеології "Батьківщини", це - зміст наших конкретних депутатських запитів.

Нині разом з іншими рівненськими депутатами від опозиції я беру активну участь у відстоюванні інтересів територіальної громади м.Кузнецовська, якими нехтує тамтешній міський голова. Депутати Кузнецовської міської ради, де більшість становлять представники опозиції, зокрема, ВО “Батьківщина”, неодноразово висловлювали йому недовіру, однак очільник міста відмовляється виконувати волевиявлення представників місцевої громади. Довготривалий конфлікт паралізує роботу місцевого представницького органу влади, а отже, інтереси громади – зневажаються. Ми рішуче виступили на захист прав жителів Кузнецовська. Свобода, попрана будь-якими чиновниками, повинна бути відновлена, адже народні депутати – це насамперед захисники прав та виразники інтересів простих людей.

Мені, як обранцю жителів рівненського Полісся, найбільше болять проблеми нашого регіону, наших районів - Березнівського, Костопільського, Сарненського. Тому перші мої депутатські звернення стосуються саме тих питань, які переді мною порушуєте ви. Зокрема, я звернувся до прем'єр-міністра М.Азарова з питання виплати грошової компенсації батькам дітей, які мають статус потерпілих від наслідків чорнобильської катастрофи, і відвідують групи короткотривалого перебування в дитсадках Сарненщини. Також адресував главі уряду звернення щодо оплати органами Державного казначейства зареєстрованих бюджетних зобовязань місцевих бюджетів у Сарненському районі. Обидва звернення перебувають у стадії розгляду, і я як депутат триматиму на постійному контролі те, як влада дослухається до ваших проблем. А там, де вона ігноруватиме ваші законні інтереси, - будемо змушувати її діяти, використовуючи всі важелі закону. "Гідне життя" - один із стрижнів ідеології партії "Батьківщина", а досягнути його для простих людей можна саме такими злагодженими, послідовними кроками депутатів від опозиції.

У моїх найближчих планах як народного депутата від "Батьківщини" - внесення законопроекту про створення в селах заготівельних контор для того, щоб селяни мали гарантовані можливості збуту вирощеної продукції за справедливими цінами та гарантії соціального захисту від держави.

Процедура ця - дуже проста. Візьмемо для прикладу наш поліський “другий хліб” - картоплю. До початку польових робіт, іще взимку, у село приїжджає фахівець від відповідного державного підприємства. Він укладає з селянином договір на поставку тієї кількості картоплі, яку селянин згодиться виростити. Приміром, це буде 5-10 тонн. Уклавши з селянами такі договори і бачачи кількість продукції, яка восени може бути в них закуплена, держпідприємство укладає інші договори — з торговельними мережами великих міст України, про те, що восени їм буде поставлена відповідна кількість картоплі за ціною не нижчою, ніж 2 гривні за кілограм. Звісно, селянин отримує попередню оплату за майбутній врожай, щоб мати впевненість, що його не “кинуть”. І далі — працює, вирощує картоплю, яку восени гарантовано здасть заготівельнику, а той - гарантовано поставить її у супермаркети, які сьогодні завалені картоплею з Єгипту. Так само слід створити умови для закупівлі молока – за ціною не нижчою, ніж 3,50 грн. за літр. Справедливість – це основа ідеології “Батьківщини”, і тому ціни на продукцію, яку держава закуповуватиме в селян, повинна бути справедливою.

Програма матиме довготривалий характер, буде розрахована не на один рік. За моїми розрахунками, селянин, який співпрацюватиме з заготконторами, отримуватиме на рік не менше ніж 20 тисяч гривень прибутку. Сплативши з отриманих коштів податок у межах 5 тисяч гривень на рік, він отримає на руки 15 тисяч, а сплачені податки підуть у Пенсійний та інші соціальні фонди. Таким чином, селяни, які сьогодні, вирощуючи продукцію, не мають від держави належних соціальних гарантій, отримають їх і матимуть впевненість у завтрашньому дні. Держава стимулюватиме самозайнятість сільського населення, що бодай частково вирішить проблему безробіття.

Житиме село - народжуватимуться діти. Навіть сьогодні, незважаючи на важкі економічні умови, поліські села славляться найвищою в Україні народжуваністю. Саме на підтримку сімей з дітьми спрямована моя наступна законодавча ініціатива. Вона стосується будівництва нових шкіл. Ми знаємо, в яких скрутних умовах змушені навчатися учні багатьох сільських шкіл. А влада часто діє за принципом: поки грим не гряне - мужик не перехреститься. Дякувати Богу, в нас не було випадків, щоб школа десь завалилась просто під час занять. Але за таких умов, коли багато шкіл просто дихають на ладан, всяке може трапитись... Ви, напевно, чули як у кількох селах у нас, на Поліссі, влада взялась будувати нові школи тільки після того, як батьки пригрозили на пустити дітей на навчання. Переконаний: людей не можна доводити до такої крайньої межі. Для того і влада, щоб діяти на випередження. Саме тому найближчим часом я внесу законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу, які передбачатимуть будівництво або добудову шкіл у тих селах, де демографічна статистика засвідчує тенденцію до приросту населення. Вже до кінця другої сесії Верховної Ради така законодавча ініціатива буде зареєстрована.

...Крок за кроком ми робимо і робитимемо все для реалізації принципу "Справедлива держава, чесна влада, гідне життя", який лежать в основі ідеології партії "Батьківщина", в основі моєї платформи як опозиційного політика. І нехай допомагає нам Бог!





На правах реклами