Ми у Facebook
16.02.2013, 15:27

На наркотики вівчарка Недіс вказує лапою [+Фото]

І діти, і дорослі із захватом спостерігають за кумедними песиками, які на екранах телевізорів демонструють дива кмітливості. Тут тобі акробатичний номер, тут злочинця ловить, а тут — докази знаходять. Отакі-от актори.
Хоча насправді чотирилапі друзі все це роблять і в реальному житті. Наприклад, навчені не лише знайти заборонені речовини, а й непомітно вказати на них кінологу, аби не "злякати" злочинця.

Недіс за паспортом, а Настька "для своїх" — півторарічна німецька вівчарка, що несе службу на Рівненській митниці. Головний інспектор-кінолог Рівненської митниці Вадим Попко (на фото) розповідає, що Недіс навчалась у кінологічному центрі у Хмельницьку. Незважаючи на свій молодий вік і недовгу кар’єру, вона уже встигла проявити справжній професіоналізм.



Так, нещодавно вівчарка знайшла 290 грамів наркотичної речовини, яку намагався провезти через державний кордон України 37-річний чоловік з Костополя. Він їхав у Білорусь на дизель-потязі сполученням "Сарни — Горинь".

— У зоні митного контролю митного поста "Удрицьк" на нього чекали спільна оперативна група у складі рівненських митників та співробітники УСБУ в Рівненській області, — каже Вадим Попко. — Речовина рослинного походження зеленого кольору була у подвійному дні дорожньої сумки пасажира. Її чоловік запакував у поліетиленовий пакет. Згодом зізнався, що це марихуана. Недіс одразу "унюхала" її і вказала на правопорушника. Наші собаки не кусаються, їх спеціально навчають працювати з людьми. Адже їм доводиться проводити обшук і в потягах, і в автобусах, де повно пасажирів. Недіс, коли знаходить заборонені речовини, то або дряпає, або лапою показує. Є собаки, що гавкають, але їх намагаються відучити від такого принципу роботи. Адже буває, що перевіряємо поїзди вночі, люди сплять, у вагонах є діти. Уявіть, якщо собака зайде вночі й почне гавкати. А так знаходить щось і тихенько показує. А є навіть такі собаки, що просто в очі дивляться. А є в нас така спанієлька, що дивиться на кінолога так, що він розуміє — собака щось знайшов.

Собаки, котрі несуть службу на митниці, мають три напрямки роботи: зброя, сигарети і наркотики. Недіс працює лише по наркотиках.

— Шукати заборонені речовини собак привчають на курсах, — розказує кінолог. — Для них це гра. Спочатку вчать знаходити і приносити м’яча. Потім підкладають до нього наркотичну речовину, щоб собака звик до запаху. І зрештою — м’яча забирають. На первинних курсах їх навчають шукати легкі наркотики, такі як макова соломка чи марихуана. А через рік на курсах підвищення кваліфікації уже вчать виявляти героїн, кокаїн.. Всі собаки обов’язково проходять відбір, адже є такі, що не можуть працювати. Недіс знає всі команди, що потрібні для роботи. Адже не завжди треба, щоб він ходив поруч з кінологом — під ногами плутався. Собака може відпочивати, а як буде потрібен, кличеш його і він прибігає одразу. Він також навчений не брати їсти від чужих людей.

Сам Вадим Попко працює на митниці уже 18 років. Спочатку працював у відділі дізнання, потім в митній варті. В кінології ж недавно, і Недіс його перший собака на цій службі. Він живе у чоловіка вдома і став практично уже членом сім’ї.

Вадим Попко говорить, що на кожній роботі своя специфіка, але з собакою працювати цікаво. Адже собаку не обдуриш: він, на відміну від людей, не бреше і нічого не приховує.

"Рівненська газета" № 7 від 14 лютого 2013 року





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ